چشم انداز رابطه با ایران پس از توافق هسته‌ای، از دیدگاه رئیس جمهوری آمریکا

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه ای با شبکه خبری سی ان ان که روز یکشنبه ۹ اوت پخش شد، گفت که اجرای توافق هسته ای با ایران می تواند به روابط سازنده بین آمریکا و ایران بینجامد و به حل تنش ها و بحران ها در خاورمیانه کمک کند.

رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری سی ان ان، اعتراض‌های سیاسی در آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران را بی‌اساس خواند و گفت که توافق هسته‌ای شش کشور قدرتمند جهان با ایران که لغو تحریم‌های فلج کننده در قبال محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران را به دنبال خواهد داشت، از هر گزینه دیگری بهتر است.

جمهوریخواهان در آمریکا با ارزیابی آقای اوباما مخالفند و می‌گویند که توافق هسته‌ای مسیر تولید سلاح اتمی در ایران را مسدود نخواهد کرد.

مصاحبه آقای اوباما با سی ان ان ، در روز پنجشنبه و ساعاتی قبل از انتشار بیانیه چاک شومر سناتور ارشد دموکرات، که در آن آقای شومر مخالفت خود را با توافق هسته ای با ایران اعلام کرده بود، انجام شد.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز جمعه ۷ اوت گفت که دولت آمریکا اطمینان دارد اکثر دمکرات‌ها نه بر اساس نظر آقای شومر بلکه بر اساس داوری‌های خود تصمیم خواهند گرفت.

واکنش به توییت آیت الله خامنه ای

آقای اوباما همچنین در باره توییت رهبر جمهوری اسلامی که گفته است در صورت جنگ، بازنده اصلی آمریکا خواهد بود گفت که این طعنه رهبر ایران در واکنش به ابراز این حقیقت از سوی وی است که اگر آمریکا نتواند در مسیر دیپلماتیک مساله هسته‌ای ایران را حل کند و در شرایط جنگ قرار گیرد، تمامی زیرساخت نظامی ایران را از بین خواهد برد و این به گفته آقای اوباما، حقیقتی غیرقابل انکار است.

در توییت آقای خامنه‌ای، طرحی منتشر شده است که در نیمرخ شخصی دیده می‌شود که القا می‌کند رهبر آمریکا است و اسلحه‌ای را روی شقیقه خود گذاشته است. آقای اوباما گفت که ابرقدرت‌ها به طعنه‌ها واکنش نشان نمی‌دهند بلکه آن چیزی را انجام می‌دهند که برای حفظ امنیت خود و دوستان و متحدانشان ملزم به انجام آن هستند.

آقای اوباما که بارها بر حل دیپلماتیک مساله هسته‌ای ایران تاکید کرده است گفت که اجرای توافق با ایران می‌تواند چشم‌انداز گفتگوهای وسیع‌تری را با ایران درباره مسائل دیگر بگشاید. آقای اوباما مشخصاً به بحران سوریه اشاره کرد و گفت، این احتمال وجود دارد که با حل مساله هسته‌ای ایران، همه طرف‌ها در سوریه بتوانند وارد یک دوره انتقالی شوند که این کشور یکپارچه باقی بماند و از رشد بیشتر داعش و دیگر گروه های تروریستی جلوگیری شود. رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفت، اجرای توافق که مهار برنامه هسته‌ای ایران را به دنبال خواهد داشت، می‌تواند به بهبود روابط ایران و عربستان سعودی کمک کند.

قرار است کنگره آمریکا در ماه سپتامبر، در مورد توافق هسته‌ای با ایران رای گیری کند آقای اوباما گفته است در صورت رد این توافق‌، آن را وتو خواهد کرد.