هشدار آمریکا به چین: کمک به روسیه در جنگ اوکراین عبور از خط قرمز است

دیدار مجازی روسای جمهوری روسیه و چین. ۹ دی ۱۴۰۱. آرشیو

واشنگتن در آستانه سفر وزیر امور خارجه آمریکا به چین در مورد کمک‌های مادی و امنیتی پکن به روسیه در جنگ علیه اوکراین هشدار داد و آن را عبور از خط قرمز دانست.

به گفته یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، مایکل چیس، دستیار معاونت وزارت دفاع ایالات متحده در امور چین، روز سه شنبه ۲۷ دی، با سونگ یانچائو، معاون دفتر همکاری نظامی بین المللی در کمیسیون نظامی مرکزی حزب کمونیست چین کشور گفتگو کرد.

گفت‌وگوهای مقامات نظامی دو کشو در حالی صورت می‌گیرد که ایالات متحده از نزدیک هرگونه اقدام پکن را در رابطه با درخواست‌های روسیه برای کمک امنیتی زیر نظر دارد. این مقام آمریکایی به گزارش‌ها درباره پروازهای متعدد هواپیماهای ترابری روسیه به چین اشاره کرد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هفته گذشته در پاسخ به این سوال که آیا هنوز ارزیابی واشنگتن مبنی بر عدم کمک امنیتی پکن به روسیه است، به صدای آمریکا گفت او ارزیابی جدیدی در این مورد برای در میان گذاشتن با خبرنگاران ندارد.

پرایس گفت: «البته اگر ما شاهد اقدام جمهوری خلق چین مبنی بر کمک به روسیه برای دور زدن تحریم‌ها باشیم، هزینه‌هایی برای پکن در پی خواهد داشت.»

گفت‌وگوهای دو ساعته روز سه‌شنبه پس از آن انجام شد که چین در اوایل ماه جاری پیشنهاد ایالات متحده برای گفتگو بین لوید آستین و وی فنگه، وزرای دفاع دو کشور، با هدف تنش‌زدایی را رد کرد.

آستین پس از مذاکرات دو جانبه بین ایالات متحده و ژاپن در هفته گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در وزارت امور خارجه گفت که از همتای چینی خود خواسته است تا برای مذاکره با ایالات متحده ملاقات کند و برای جلوگیری از اشتباه محاسباتی، «خطوط ارتباطی» را باز نگه دارد.

فنگه بزودی بازنشسته می شود. از لی شانگ فو، یکی از اعضای جدید کمیسیون نظامی مرکزی حزب کمونیست چین به عنوان وزیر دفاع چین نام برده می‌شود.

لی، در سال ۲۰۱۸، به دلیل خرید جنگنده‌ها و سیستم‌های موشکی پیشرفته روسی از سوی واشنگتن تحریم شد. اما به گفته یک مقام وزارت امور خارجه، تحریم های ایالات متحده مانع از برگزاری دیدارهای رسمی لی با مقامات آمریکایی نخواهد شد.

این مقام آمریکایی به صدای آمریکا گفت که در جریان گفتگوهای روز سه شنبه، چین همچنین در مورد سفر احتمالی کوین مک کارتی، رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، ابراز نگرانی کرده است. مک کارتی سال گذشته در اظهاراتی که خشم چین را برانگیخت، گفته بود که اگر رئیس مجلس شود به تایوان سفر خواهد کرد.

چین مدعی حاکمیت بر دموکراسی خودمختار تایوان است، ادعایی که تایپه آن را رد می‌کند.

دیپلمات‌ها و مقامات نظامی ایالات متحده تاکید کرده‌اند که مجلس نمایندگان مستقل از دولت بایدن عمل می‌کند و به چین نسبت به هرگونه اقدام نامتناسب در نزدیکی تنگه تایوان که ممکن است منجر به یک حادثه نظامی «ناخواسته» شود، هشدار دادند.

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه گفت: «ما نمی‌توانیم سیاست خارجی خود را منوط به کارهایی کنیم که چین ممکن است انجام دهد یا ندهد.»