جنت یلن وزیر خزانهداری آمریکا روز دوشنبه و در پایان چهار روز نشست کاری خود در پکن، خواستار «مهار ظرفیتهای مازاد صنعتی» چین شد و تاکید کرد که واشنگتن نخواهد پذیرفت که صنایع جدید و نوپای آمریکایی بهواسطه واردات کالاهای چینی از بین بروند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، او در یک نشست خبری تاکید کرد جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده مصمم است از تکرار «شوک چین» که در اوایل دهه ۲۰۰۰ منجر به از دست رفتن حدود دو میلیون شغل در آمریکا بهدلیل افزایش واردات از چین شد، جلوگیری کند.
وزیر خزانهداری آمریکا در جریان دومین سفر خود به چین طی ۹ ماه گذشته، همچنین از سرمایهگذاری بیش از حد چین، که منجر به افزایش ظرفیت کارخانهها به نسبت تقاضای داخلی میشود، شکایت کرد.
با این حال، جانت یلن از تهدیدهای تعرفهای تازه یا سایر اقدامات تجاری در صورت ادامه حمایت گسترده دولت چین از خودروهای برقی، باتریها، پنلهای خورشیدی و سایر کالاهای انرژی سبز، صحبتی به میان نیاورد.
او همچنین با اشاره به تشکیل انجمنی برای بحث درباره «ظرفیتهای مازاد صنعتی چین»، افزایش سریع صادرات این کالاها را به عنوان تهدید کسب و کار در ایالات متحده و سایر کشورها دانست.
وزیر خزانهداری آمریکا به خبرنگاران گفت: «ما در گذشته شاهد سناریوی مشابهی بودیم. بیش از ده سال پیش، حمایت دولت چین، منجر به سیلابی از فولاد ارزان چینی در بازار جهانی شد که خسارت قابلتوجهی به صنایع در سراسر جهان از جمله ایالات متحده وارد کرد.»
هرچند پکن مدعی است که تمرکز اخیر آمریکا و اروپا بر خطرات ناشی از ظرفیت مازاد چین بر سایر کشورها نادرست است، اما پارلمان کنگره ملی خلق چین، در ماه مارس اعلام کرد که دولت اقداماتی را برای مهار مازاد ظرفیت صنعتی انجام خواهد داد.
پیشتر دولت بایدن اقدامات سختگیرانهای را برای محدود کردن صادرات فناوری پیشرفته نیمه هادی از ایالات متحده به چین اعلام کرد و گفت که این فناوری برای مدرن شدن ارتش چین مورد استفاده قرار میگیرد.
وزارت بازرگانی ایالات متحده، همچنین با صدور قوانین بازدارنده، دریافتکنندگان بودجه تولید «نیمههادیها» را از سرمایهگذاری در برخی کشورهای خارجی «نگران کننده» مانند چین و روسیه منع کرد.