مقاله ای تحلیلی از ادم تیلور در واشنگتن پست
اگر پرزیدنت ترامپ امیدوار به افزایش فشار بر ایران است با تصمیم به جنگ و جدل با سناتور جمهوریخواه باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنا، کمکی به این مهم نکرده است.
ناخشنودی ترامپ از کورکر واکنشی به صحبت های قانونگذار جمهوریخواه بود که پیشتر گفته بود رکس تیلرسون، وزیر خارجه، جیم متیس، وزیر دفاع، و جان کلی، رییس دفتر کاخ سفید، «افرادی هستند که کمک می کنند کشور از آشوب دور بماند».
دونالد ترامپ در توییتی ادعا کرد که کورکر التماس کرده بود رییس جمهور از او در انتخابات میان دوره ای ۲۰۱۸ حمایت کند ولی او چنین نکرده بود و کورکر هم جرات شرکت در انتخابات را نداشت و انصراف داد.
سناتور کورکر در واکنشی متقابل گفت شرم آور است که کاخ سفید به «مهد کودک بزرگسالان» تبدیل شده است.
جدال کلامی و توییتری با کورکر که در سیاست خارجی در کنگره فردی متنفذ است عواقب زیادی خواهد داشت. باب کورکر زمانی متحد ترامپ بود و در کمپین انتخاباتی به او مشاوره می داد و حتی به عنوان وزیر خارجه احتمالی از او اسم برده شد.
حال که کورکر چیزی برای از دست دادن ندارد، اتفاقات زیادی ممکن است از جمله بر سر طرح ایران رخ بدهد.
انتظار می رود این هفته پرزیدنت ترامپ از طرح خود برای عدم تصدیق برجام سخن گفته و عنوان کند که این توافق هسته ای در راستای منافع ایالات متحده نیست. از آن پس مساله بر عهده کنگره قرار خواهد بود که تحریم های هسته ای را دوباره علیه ایران اعمال کند یا نه. اگر کنگره تحریم ها را تصویب کند برجام سقوط خواهد کرد.
رییس جمهور اختیار این را دارد که با مستثنی نکردن ایران از تحریم ها برجام را یکجانبه فسخ کند، ولی می خواهد قانونگذاران در این باره تصمیم بگیرند. پرزیدنت ترامپ همچنین قصد ندارد اعمال دوباره تحریم های هسته ای را به کنگره توصیه کند.
رییس جمهور امیدوار است تهدید تحریم باعث شود با مذاکره دوباره بر سر توافق ایران موافقت شود. سناتور کورکر در جلب نظر دموکرات ها در کنگره برای پیوستن به این روند می تواند نقشی مهم ایفا کند.
با توجه به اکثریت شکننده جمهوریخواهان در سنا، رییس جمهور به حمایت کورکر از دیگر طرح های قانونگذاری از جمله طرح اصلاح نظام مالیاتی و بیمه درمانی نیاز دارد. کورکر حتی می تواند اگر رکس تیلرسون تصمیم به ترک دولت بگیرد تایید وزیر خارجه احتمالی بعدی را دشوار کند.
ترامپ با گذاردن سرنوشت برجام در دستان کنگره از گرفتن تصمیمی دشوار پرهیز کرده و کورکر را در صورت ناخشنودی پایگاه سیاسی اش قربانی بی عملی کنگره خواهد کرد.
ترامپ در توییت دیگری کورکر را متهم کرد که مقصر عمده توافق هولناک با ایران است. در واقعیت، کورکر منتقد توافق هسته ای بود و به فشار برای اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران ادامه می داد. قانونی که او با همراهی سناتور دموکرات بن کاردین تنظیم کرد به کنگره امکان می دهد درباره برجام اظهار نظر کند نه این که سرنوشت آن را رقم بزند.
کارکنان سناتور کورکر این ادعا را که او در پی جلب حمایت رییس جمهور از خود در انتخابات سال آتی بوده، رد کرده و می گویند پرزیدنت ترامپ هفته پیش در تماسی با کورکر خواسته بود در انصراف خود تجدید نظر کند.
عملکرد سناتور جمهوریخواه جان مک کین در متوقف کردن طرح بیمه درمانی در مجلس سنا نشان داد که رویکرد ترامپ در مرعوب کردن کنگره بردی محدود دارد. با در نظر داشتن سابقه دوستی کورکر و ترامپ این جنگ و جدل بیشتر هشداری به دیگر دوست های بالقوه است تا این که باعث شود آن ها پشت رییس جمهور به خط شوند.