دوشنبه ظهر به وقت محلی و تنها یک روز مانده به دیدار رهبران آمریکا و کره شمالی، پرزیدنت دونالد ترامپ با نخست وزیر سنگاپور دیدار کرد.
رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با تشکر از میزبانی سنگاپور گفت انتخاب این کشور برای دیدار با رهبر کره شمالی تصمیمی آگاهانه بود. وی ابراز امیدواری کرد دیدار سه شنبه با رهبر کره شمالی به خوبی پیش برود.
رویترز گزارش داد آخرین دور مذاکرات پیش از دیدار روز سه شنبه رهبران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور در جریان است. به مقامات دیدار کننده اشاره نشده اما اشاره شد که هنوز اختلافهایی در مسئله خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره وجود دارد.
روز دوشنبه رسانههای دولتی کره شمالی در یک چرخش مشهود، از افزایش احتمال برقراری رابطه جدید با آمریکا خبر دادند.
«مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا در چند توئیت جداگانه به روند مذاکرات اشاره کرده است. آقای پمپئو نوشت آمریکا برای خلع سلاح غیر قابل بازگشت و کامل اتمی در شبه جزیره کره متعهد است.
وی همچنین خبر داد که مقامات آمریکا و کره شمالی دیدارهایی روز دوشنبه داشته اند.
در عکسهای منتشر شده، «سانگ کیم» سفیر آمریکا در فیلیپین که قبلا نماینده ویژه آمریکا در امور کره شمالی بود، در حال مذاکره با مقام های وزارت خارجه کره شمالی دیده می شود.
پرزیدنت ترامپ شنبه شب قبل از ترک کانادا به مقصد سنگاپور، گفت که این یک فرصت برای کره شمالی است. او همچنین دیدار با رهبر کره شمالی را ماموریتی برای صلح نامید که میتواند به تقویت ثبات و امنیت در سراسر جهان کمک کند.
او گفت: «من به ماموریت صلح می روم. قلب میلیونها نفر با قلب من همراه است. میلیونها نفر از سراسر جهان. باید به غیراتمی ساختن برسیم. باید در مدت کوتاهی، کره شمالی کشوری فوق العاده شود. ما از همکاری کره شمالی قدردانی میکنیم. آنها به خوبی با ما همکاری کردند. تا این جا همه چیز خوب پیش رفته است. باید دید چه رخ میدهد.»
پرزیدنت ترامپ در پاسخ به سئوال خبرنگار صدای آمریکا گفت که اطمینان دارد رهبر کره شمالی میخواهد گامی مثبت برای مردم کشورش بردارد.
او گفت: «من مطمئن هستم و احساس میکنم کیم جونگ اون میخواهد کاری بزرگ برای مردم کشورش انجام دهد. او فرصت این عمل را دارد، اما این فرصتی نیست که تکرار شود. من واقعا معتقدم او میخواهد کاری مثبت انجام دهد، برای مردمش، برای خودش و خانواده اش.»
پرزیدنت ترامپ در پاسخ به این سئوال که چقدر زمان خواهد برد تا از جدی بودن کیم جونگ اون مطمئن شود گفت ، در همان دقیقه اول .
او گفت: «شنیده اید که میگویند در پنج ثانیه اول شما میفهمید که آیا از کسی خوشتان میآید یا نه. فکر میکنم من همیشه خیلی زود متوجه میشوم اتفاق خوبی رخ خواهد داد یا نه.»
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «اگر فکر کنم دیدار نتیجه ای ندارد، وقت خودم و او (رهبر کره شمالی) را تلف نخواهم کرد.»
هدف پرزیدنت ترامپ از ملاقات با کیم جونگ اون، غیراتمی ساختن کامل، قابل تایید و غیرقابل برگشت کره شمالی است.
همزمان، نخست وزیر سنگاپور ملاقات پرزیدنت ترامپ و کیم جونگ اون را واقعهای تاریخی خواند که نه تنها بر سرنوشت شمال شرقی آسیا بلکه بر همه جهان تاثیر خواهد گذاشت.
شمار خبرنگارانی که از سراسر جهان برای پوشش دیدار تاریخی رئیس جمهوری آمریکا و رهبر کره شمالی در یک مرکز خبر رسانی در سنگاپور گرد آمده اند، به رقم کم سابقه بیش از دو هزار و پانصدنفر میرسد.
آرش سیگارچی خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا از جمله خبرنگاران حاضر در آنجاست.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
دیداری با هدف خلع سلاح هستهای
از سال ۱۹۵۰ که جنگ دو کره شروع شد و بعد با دخالت کشورهای آمریکا و چین در سال ۱۹۵۳ متوقف شد، دیداری در این سطح برگزار نشده است.
اصلی ترین دلیل این دیدار خلع سلاح هسته ای کره شمالی است. آمریکا خواستار توقف برنامه موشکی و هسته ای کره است و در مقابل وعده کمک های گسترده داده است. از سوی دیگر رهبر کره شمالی معتقد است که این روند باید تدریجی باشد و حکومت او تهدید نشود.
پدر و پدربزرگ رهبر فعلی کره شمالی همواره بر برنامه هسته ای و موشکی به عنوان ابزاری برای جلوگیری از حمله احتمالی به این کشور نگاه می کردند اما از رهبر کره شمالی به تازگی نقل شده که گفته نمی خواهد صدام یا قذافی باشد؛ دو کشوری که با اصرار بر برنامه جنجالی موشکی و هسته ای با جنگ و تحریم شدید علیه کشور خود مواجه شدند.
گزارش ویژه با آرش سیگارچی |
چرا سنگاپور میزبان دیدار رهبران آمریکا و کره شمالی شد