مشاور ایرانی-آمریکایی پرزیدنت اوباما در شورای امنیت ملی کاخ سفید می گوید هرچند این روزها وقت زیادی ندارد اما از هر فرصتی برای پرداختن به شعر حافظ و بروز علاقه خود به فرهنگ ایرانی خودداری نمی کند. سحر نوروز زاده که بلندپایه ترین زن ایرانی-آمریکایی شاغل در دولت کنونی آمریکا محسوب می شود، در گفت و گوی اختصاصی با ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا از علایق خود و نقشی که در دولت اوباما در قبال توافق هسته ای دارد، گفته است.
«شعرهای حافظ رو دوست دارم... من در سفره هفت سین ام، دیوان حافظ می گذارم.» این را سحر نوروز زاده می گوید.
سحر، ۳۴ سال پیش در یک خانواده ایرانی در ایالت کانکتیکت متولد شد. پدر و مادر او، سالها پیش از انقلاب ایران برای ادامه تحصیل به آمریکا آمدند.
سحر نوروز زاده: نوروز را جشن می گیرم و فرهنگ ایران و آمریکایی برایم ترکیب شده است
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
اما این همه سال دوری، باعث نشده که سحر نوروز زاده از آداب و رسوم ایرانی دور بماند.
او در گفت و گوی اختصاصی با ستاره درخشش، از علاقه اش به سنت های ایرانی می گوید. در عکس هایی که از او با برخی مقام های عالی دولت اوباما منتشر شده، او با حوصله سرگرم توضیح دادن جزئیات هفت سین و سایر رسوم ایرانی است.
خانم نوروز زاده می گوید: «تازگی ها خیلی برای شعر وقت نگذاشتم ولی یک شعر حافظ است که در پیام نوروزی سال ۹۴ اوباما بود که به بهار ربط داشت. نوبهار است در آن کوش که خوشدل باشی... که بسی گل بدمد باز و تو در گل باشی. کلا شعرهای حافظ را خیلی دوست دارم.»
در سالهای گذشته تلاش سحر نوروز زاده و دیگر مشاوران ایرانی کاخ سفید بی تاثیر نبوده و آقای اوباما در پیام های نوروزی شعرهایی از شاعران ایرانی خوانده است.
وقتی مشاوران جوان، شعر فارسی را بخشی از پیام های نوروزی اوباما کردند؛ سحر نوروز زاده به صدای آمریکا از علاقه خودش به شعر حافظ می گوید، شعری که اتفاقا در سال گذشته در پیام نوروزی پرزیدنت اوباما خوانده شد. او و برخی مشاوران آقای اوباما مشوق انتخاب شعر شاعران ایرانی در پیام های نوروزی رئیس جمهوری آمریکا هستند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
دانشجوی امور بین الملل تا بلندپایهترین زن ایرانی-آمریکایی دولت
سحر نوروز زاده برای رسیدن به عنوان بلندپایهترین زن ایرانی-آمریکایی دولت باراک اوباما، برغم جوانی، مسیری طولانی را طی کرد.
خانم نوروز زاده در این گفت و گو به دوران تحصیل خود اشاره می کند و می گوید مدرک کارشناسی خود را در امور بین الملل با گرایش اقتصاد بین المللی و مطالعات خاورمیانه از دانشکده امور بین الملل دانشگاه جرج واشنگتن دریافت کرد.
خانم نوروز زاده سپس تحصیلات کارشناسی ارشد خود را در مطالعات ایران در دانشگاه مریلند با موفقیت به اتمام رساند.
بخشی از این مصاحبه که سحر نوروز زاده درباره علایق شخصی خود به کتاب و موسیقی ایرانی می گوید
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
سحر جوان از سال ۲۰۰۵ و بعد از کسب مدرک کارشناسی کار برای دولت آمریکا را آغاز کرد. با توجه به رشته تحصیلی، او بیشتر در زمینه های امنیت ملی فعالیت کرد و در وزارت دفاع آمریکا تحلیلگر امور خارجی شد. بعد از چند سال فعالیت او مدیر گروه تحلیلگران شد و کمی بعد به عنوان افسر روابط خارجی به وزارت امور خارجه ایالات متحده پیوست.
از دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما که بحث مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران جدی تر شد، از نظرات خانم نوروز زاده بیشتر استفاده شد و در سال ۲۰۱۴ رسما به عنوان مدیر بخش ایران در شورای امنیت ملی کاخ سفید منصوب شد.
خدمت در اتاق اضطراری کاخ سفید
ستاره درخشش از سحر نوروز زاده درباره نقش اش در شورای امنیت ملی پرسید. او می گوید: نقش من در این شورا ایجاد هماهنگی های لازم بین سازمان های مختلف بود که امور سیاست خارجی ایران را دنبال می کنند. من هماهنگی های لازم را انجام می دادم و گزارش و تحقیقم را به شورای امنیت ملی ارایه می دادم.
اغلب جلسه های شورای امنیت ملی کاخ سفید در اتاقی به نام اتاق جلسات اضطراری Situation Room کاخ سفید برگزار می شود.
درخشش دربارۀ چگونگی کار شورای امنیت ملی کاخ سفید که به گفتۀ برخی در امریکا، فعالیت آن قدری روشن نیست، پرسید.
نوروز زاده می گوید: شورای امنیت ملی کاخ سفید مثل شورای امنیت ملی دیگر کشورها مرکز مهمی برای تصمیم گیری هاست و چون بررسی سیاست خارجی و امنیت ملی در آن صورت می گیرد معمولا چنین است. در مورد آمریکا هم چنین است و در اجلاس شورای امنیت ملی کاخ سفید، آقای اوباما با مشاوران و وزرای کابینه مشورت و گفت و گو می کند.
نوروز زاده درباره دیدارهایش با رئیس جمهوری آمریکا می گوید: « تماس من با پرزیدنت اوباما روزانه نبود. ایشان را در جلسات مختلف می دیدم. بخصوص مواقعی که گفتگو های هستهای انجام می شد.»
به گفته نوروز زاده، اغلب این جلسات در اتاق جلسات «اضطراری» برگزار می شد که معمولا محل برگزاری جلسات شورای امنیت ملی کاخ سفید است.
ایرانی ها آماده باشند، «ملاقات» می شود
سحر نوروز زاده اکنون در وزارت خارجه آمریکا عضو گروه سیاستگذاری وزیر خارجه است. او می گوید:«من در گروه سیاستگذاری وزیرخارجه آقای کری و مسئول تیم ایران هستم.»
نوروز زاده درباره کارش می گوید:« کار من این است که تحقیقات مختلفی را برای سیاستگذاری طولانی مدت و استراتژیک انجام می دهم و گزارش آن را به وزیر خارجه ارایه می دهم.»
ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا از نوروز زاده درباره احتمال یک دیدار، برخورد میان اوباما و روحانی در مجمع عمومی امسال سازمان ملل در نیویرک پرسید؛ با توجه به اینکه این آخرین سال حضور پرزیدنت اوباما بعنوان رئیس جمهوری امریکاست. باراک اوباما به زودی باید کاخ سفید را ترک کند و آقای روحانی در سال آخر دوره اول خود است.
نوروز زاده درباره دیدار احتمالی این دو رهبر می گوید: «هر سال امکان دیدار آنها بوده و ما همیشه آمادگی داریم که ملاقات بین آنها پیش بیاید. همانطور که می دانید در سال ۲۰۱۳ یکبار تماس تلفنی در حاشیه نشست سازمان ملل بین دو رهبر انجام شد.»
وی متعقد است طرف ایرانی هنوز آمادگی دیدار روسای جمهوری ایران و آمریکا را ندارد و به گفته نوروز زاده، آمریکا این مساله را «درک می کند.»
یکی از سوالهای ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا درباره رویه دولت اوباما در مورد نقض حقوق بشر توسط ایران بود. خانم نوروز زاده می گوید دولت اوباما همچنان به نقض حقوق بشر در ایران حساس است:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
برجام در خطر؟
سحر نوروز زاده در دفتر پرزیدنت اوباما عضو تیم مسئول گفت و گوهای پنج به علاوه یک با ایران بود. ستاره درخشش از آینده توافق بعد از پرزیدنت اوباما از او می پرسد. بخصوص که بر اساس برخی گزارشها گفته می شود وزرای خارجه ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک در حاشیۀ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار می کنند. آیا برجام یا توافق هسته ای در خطر است؟ و اگر نه، پس چرا ملاقات در حد وزرا؟
سحر نوروز زاده این دیدار را به دلیل اهمیت موضوع می داند. می گوید: «برای برجام یک کمیسیون مشترک داریم که وظیفه آن نظارت بر اجرایی شدن برجام است. ملاقات های مختلفی گاهی در حد وزیر برگزار می شود و این نشان دهنده این است که برجام برای همه این کشورها اهمیت دارد.»
در هفته های اخیر برخی مقام های ایران از جمله حسن روحانی، آمریکا را به کوتاهی در اجرای برجام متهم کردند اما سحر نوروز زاده می گوید آمریکا خدماتی را برای بانک های جهانی ارایه می دهد تا آنها را از بی خطر بودن معامله با ایران بعد از برداشتن تحریم ها مطمئن کند:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
خانم نوروز زاده نخستین زن ایرانی-آمریکایی است که وظیفه سخنگوی فارسی زبان در وزارت خارجه آمریکا را نیز انجام می دهد.