وزیر خارجه آمریکا: امیدوارم به من هم فرصت گفت‌وگو با مردم ایران داده شود

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در نشست «باشگاه اقتصادی واشنگتن» در پاسخ به پرسشی در مورد صدور روادید برای حضور وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، در جلسه سازمان ملل و این که آیا در زمان حضور محمدجواد ظریف، مذاکره‌ای با او صورت گرفته یا نه، گفت که به هیچ‌وجه گفت‌وگویی در کار نبوده است.

آقای پمپئو در گفت‌وگو با «دیوید روبنستین» رئیس باشگاه اقتصادی واشنگتن، همچنین گفت که با این وجود ظریف حرف‌هایش را زد و او امیدوار است فرصتی به همین شکل برای گفت‌وگو با ایرانی‌ها به او نیز داده شود.

وزیر خارجه ایالات متحده افزود: «البته او حرف زد. رسانه‌های آمریکایی تصمیم گرفتند بلندگو در اختیارش بگذارند تا در مورد چیزهایی غیرواقعی در مورد جمهوری اسلامی ایران حرف بزند و به شکل پر سر و صدایی به مردم آمریکا دروغ بگوید. من هم چشم‌به‌راه آن هستم که فرصتی به من داده شود تا من هم بتوانم به همین شکل، اما با بیان حقیقت، با مردم ایران گفت‌وگو کنم و بتوانم صادقانه به آن‌ها بگویم که درون کشورشان چه می‌گذرد. تا حالا که پیشنهاد من را نپذیرفته‌اند.»

مایک پمپئو در مورد تحریم‌ها علیه ایران گفت که هدف اصلی این اقدام حرکت در چارچوب راهبرد امنیت ملی بود که برنامه آن دو سال و نیم پیش در رابطه با خاورمیانه پیاده شد. وی گفت: «بسیاری از مواقع ما روی جنبه تاکتیکی کار تمرکز می‌کنیم؛ ولی باید گامی به عقب گذاشته و ببینیم که عملکردمان در خاورمیانه به صورت گسترده‌تر چه بوده است.»

وزیر خارجه آمریکا افزود: «ایران دارای بزرگترین حکومت حامی تروریسم در جهان است [و] دارای ظرفیت لازم برای ادامه کار به سوی ساختن یک سامانه بمب هسته‌ای است، که می‌تواند خطر گسترش [تسلحیات کشتار جمعی] را در سرتاسر خاورمیانه بالا ببرد. و از این بابت نیز بسیار نگران هستیم. راهبرد برگزیده ما این بود که چرخشی ۱۸۰ درجه‌ای در مقایسه با عملکرد دولت قبلی [آمریکا] در قبال ایران ایجاد کنیم. سیاست‌ آن‌ها به دزدسالاران تهران فرصت زیادی برای کسب ثروتی هنگفت داده بود و آنها را قادر ساخته بود تا به تامین مالی حزب‌الله، شبه‌نظامیان در عراق، و حوثی‌های یمن بپردازند. در همین لحظه که ما داریم صحبت می‌کنیم [حوثی‌های یمن] در حال آماده شدن برای ادامه دادن حملاتشان به عربستان سعودی هستند.»

مایک پمپئو گفت: «ما تصمیم گرفتیم که راه دیگری را در پیش بگیریم. ما می‌کوشیم منابع آن‌ها برای اجرای عملیات تروریستی در سراسر جهان، تولید سامانه‌های موشکی، و ساخت بمب هسته‌ای را کاهش دهیم و در این راه به شکل خارق‌العاده‌ای موفق بوده‌ایم.»

آقای پمپئو همچنین با اشاره به کارساز بودن تحریم‌های نفتی علیه جمهوری اسلامی گفت: «خیلی‌ها در همین واشنگتن می‌گفتند تحریم‌های آمریکا به تنهایی جواب نمی‌‌‌دهد. ولی خیلی خوب جواب داده است. ما بیش از ۹۵ درصد از نفت خام ایران که به سراسر جهان فرستاده می‌شد را از بازارها خارج کرده ایم. با این حال پیش از این که به این جا بیایم دیدم که قیمت نفت خام برنت ۶۳ دلار و ۳۴ سنت است که این قیمت ۱۷ یا ۱۸ درصد کمتر از زمانی است که از برجام خارج شدیم.»

دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر كارزار فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده است و مى گويد رژيم ایران باید مانند یک کشور عادی رفتار کند، از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، حمايت از تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز دست بردارد.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.

۲۷ تیرماه نیز رئیس جمهوری ایالات متحده خبر داد که یک پهپاد ایران بعد از نزدیک شدن به فاصله «بسیار نزدیک» یک ناوچه آمریکایی در حریم هوایی بین المللی در تنگه هرمز سرنگون شد.