ناوگان پنجم ایالات متحده از کشف و توقیف دهها تن مواد منفجره که به مقصد یمن در حرکت بود خبر داد.
در بیانیهای که ناوگان پنجم ایالات متحده روز سهشنبه ۲۴ آبان منتشر کرد آمده است که نیروهای این ناوگان یک شناور ماهیگیری را که در دریای عمان در حال قاچاق مقدار زیادی مواد منفجره از ایران به یمن بود، متوقف کردند.
این شناور و چهار خدمه یمنی آن از مبدا ایران در مسیری که سابقه قاچاق سلاح برای حوثیها در آن وجود دارد به سمت یمن میرفتند.
بنا بر این بیانیه گارد ساحلی و ناوشکن حامل موشکهای هدایتشونده ایالات متحده، این کشتی ماهیگیری را روز ۱۷ آبان هنگام عبور از آب های بینالمللی متوقف کردند و تکنیسینهای خنثیسازی مواد منفجره نیروی دریایی در تلاشی یک هفتهای به جستوجوی کامل کشتی و شناسایی مواد منفجره کمک کردند.
نیروهای ایالات متحده در این کشتی ماهیگیری بیش از ۷۰ تن پرکلرات آمونیوم را که معمولا در تهیه سوخت موشک و مواد منفجره کاربرد دارد کشف کردند.
در این جست و جو همچنین بیش از ۱۰۰ تن کود اوره کشف شد. این ماده ترکیبی شیمیایی با کاربردهای کشاورزی است که در ساخت مواد منفجره نیز به کار میرود.
دریاسالار برد کوپر، معاون فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ایالات متحده، ناوگان پنجم، و نیروی دریایی ترکیبی گفت: «این مقدار مواد منفجره برای سوخت بیشتر از ۱۲ موشک بالستیک میانبرد – بسته به اندازه موشکها – کافی است.» او اضافه کرد: «انتقال غیرقانونی کمکهای مرگبار توسط ایران نادیده گرفته نخواهد شد. این اقدامی غیرمسئولانه و خطرناک است و منجر به خشونت و بیثباتی در خاورمیانه میشود.»
عرضه، فروش، یا انتقال مستقیم یا غیر مستقیم تسلیحات به حوثیها ناقض قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل و قوانین بین المللی است.
ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی که از سال ۲۰۱۵ با حوثیهای همسو با ایران در یمن میجنگد، بارها ایران را به تامین تسلیحات برای این گروه متهم کرده است. اتهامی که تهران آن را رد میکند.
ایران تاکنون در این مورد اظهار نظری نکرده است.
نیروهای ایالات متحده در روز ۱۳ نوامبر – هنگامی که حضور این کشتی را برای کشتیرانی تجاری مضر تشخیص دادند – آن را در دریای عمان غرق کردند و چهار خدمه یمنی در روز ۱۵ نوامبر در یک تبادل میاندریایی به نیروهای ساحلی یمن تحویل داده شدند.
ژنرال مایکل «اریک» کوریلا، فرمانده «سنتکام» گفت: «سنتکام، در کنار نیروهای متحدش، متعهد است که امنیت و ثبات منطقه را حفظ و از جریان غیرقانونی و بیثبات کننده مواد مرگبار از طریق زمین، هوا و دریا جلوگیری کند.»
ناوگان پنجم ایالات متحده پیش از این در ۱۸ ژانویه ۲۰۲۲ پس از توقیف یک کشتی ماهیگیری دیگر توسط گارد ساحلی و ناوشکن موشکهای هدایت شونده، ۴۰ تن کود اوره کشف کرده بود. این کشتی ماهیگیری ماه ها پیش از آن نیز برای قاچاق سلاح از سواحل سومالی تلاش کرده بود.
حوزه عملیاتی ناوگان پنجم ایالات متحده شامل ۲۱ کشور واقع در مناطق خلیج فارس، دریای عمان، دریای سرخ، بخشهایی از اقیانوس هند، و سه تنگه هرمز، بابالمندب، و کانال سوئز است.