خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۸ دی از احتمال تمدید معافیت برخی کشورها از تحریمهای آمریکا برای خرید نفت ایران در ماه مه (اردیبهشت آینده) خبر داد و نوشت، با این حال شمار کشورهایی که اجازه خواهند داشت از ایران نفت بخرند کاهش مییابد.
این در حالی است که برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، روز شنبه ۲۲ دی ماه اعلام کرده بود که معافیت موقت صادر شده برای چند کشور از تحریم نفتی ایران تمدید نمیشود.
از زمان بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران در نوامبر گذشته، (آبان ماه سال جاری)، هشت کشور از فهرست ممنوعیت خرید نفت از ایران بطور موقت معاف شدهاند.
کاهش شمار کشورهایی که آمریکا اجازه میدهد از ایران نفت بخرند، هنوز با هدف نهایی از پیش اعلام شده از سوی واشنگتن برای رسیدن به خرید نفت از ایران به صفر، فاصله دارد.
این گزارش میگوید به احتمال زیاد چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه مشمول تمدید این معافیت میشوند. با این حساب، صادرات نفت خام ایران به ۱.۱ میلیون بشکه در روز میرسد. ایتالیا، یونان و تایوان، کشورهایی هستند که از فهرست کشورهای مجاز به خرید نفت از ایران، خارج میشوند.
کارشناسان بازار نفت به رویترز گفتند با توجه به این که دولت حسن روحانی در ایران بودجه سالانه خود را بر اساس برآورد بالا از قیمت فروش نفت تنظیم میکند، اقدام آمریکا برای برنامه بودجه دولت ایران مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
از زمان بازگشت تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، آمار واردات کشورها از نفت ایران به پایینترین میزان در پنج سال گذشته رسیده است.
دور دوم تحریمهای آمریکا که از آبان ماه اجرایی شدهاند، صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، کشتیرانی، و نظام بانکی ایران را هدف قرار دادهاند.
ایالات متحده ۱۸ اردیبهشت از برجام خارج شد و تحریمهایی که پس از آن لغو شده بودند، پس از ۹۰ و ۱۸۰ روز بازگشتند.
پیشتر، وزیر خارجه آمریکا دوازده شرط را برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی و مذاکره برای رسیدن به توافق جدید اعلام کرد. توقف حمایت تهران از تروریسم، پایان دخالت نظامی ایران در سوریه، و توقف برنامه موشکی بالستیک ایران، از جمله مهمترین خواستههای آمریکا است.