محمدعلی قهرمان افسانه ای بوکس درگذشت

مسابقه سال ۱۹۶۵ محمدعلی و جو فریزر که او را نقش بر زمین کرد.

محمد علی، بوکسور افسانه ای آمریکایی درگذشت. او سه بار قهرمان سنگین وزن جهان شد و در بازنشستگی برخی سازمان ها و نهادها او را به عنوان ورزشکار قرن نامیدند.

"کاسیوس مارسلوس کلِی جونیور" متولد ۱۹۴۲ در ایالت کنتاکی آمریکا بود. خیلی اتفاقی در ۱۳ سالگی و بعد از سرقت دوچرخه اش، به بوکس علاقمند شد و چند سال بعد در رقابت های دبیرستانها توانست شش عنوان کسب کند.

۱۸ ساله بود که در بازیهای المپیک تابستانی ۱۹۶۰ رم شرکت کرد و طلای بوکس سنگین وزن سبک را کسب کرد.

کاسیوس کلی حالا معروف شده بود و در ۱۹۶۰ توانست در شش راند بر تونی هونساکر که بوکسور مطرحی از ویرجینیای غربی بود پیروز شود. او در یک مقطع سه ساله توانست بر قهرمان حرفه ای بوکس آمریکا پیروز شود تا برای قهرمانی به سراغ سانی لیستون دیدار کند. او توانست در راند ششم وی را شکست بدهد و برای اولین بار قهرمان سنگین وزن جهان شود.

کاسیوس کلی در سال ۱۹۶۵ تحت تاثیر مالکوم ایکس، دین اسلام را پذیرفت و از آن پس خود را محمد علی نامید. این تغییر دین واکنش های زیادی به همراه داشت اما او تا آخر عمر از این اقدام خود دفاع کرد.

تا سال ۱۹۶۶ کلی برای دفاع از عنوان قهرمانی اش با ۱۲ بوکسور حرفه ای آمریکا و جهان رقابت کرد و همه آنها را شکست داد اما یک رویداد موجب محرومیت او از بوکس شد.

آمریکا در آن زمان درگیر جنگ با ویتنام بود و همه مردان بین ۱۹ تا ۲۶ سال باید در ارتش ثبت نام می کردند اما محمد علی اعلام کرد حاضر نیست به روی همنوعان ویتنامی خود آتش بگشاید. این مخالفت او در فضای دوقطبی آن روزهای آمریکا برای او هزینه سنگینی داشت. ابتدا از رقابت های بوکس به مدت پنج سال محروم شد و گواهینامه بوکس او به حالت تعلیق درآمد. هرچند محرومیت او بعد به سه سال کاهش یافت اما دادگاه محمد علی را به اتهام فرار از خدمت زیر پرچم آمریکا به پنج سال زندان محکوم کرد. او به خاطر پرداخت وثیقه زندانی نشد اما کمتر به بوکس پرداخت و بیشتر در برنامه های تلویزیونی و سخنرانی در دانشگاه ها گذراند.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در پیامی توییتری گفت "دعا می کنیم بزرگترین مبارز در آرامش باشد."

۲۸ عکس از زندگی محمدعلی کلی، بوکسور افسانه ای جهان

۲۸ عکس از زندگی محمدعلی کلی، بوکسور افسانه ای جهان

محمد علی در ۱۹۷۰ بعد از محرومیت، دوباره به بوکس بازگشت و قهرمان شد اما وقفه ورزشی باعث شد که یک سال بعد عنوان قهرمانی را به جو فریزر ببازد.

اما سه سال آخر فعالیت محمد علی با موفقیت همراه بود. در یکی از دیدارهای ماندگار تاریخ بوکس جهان که اتفاقا برای اولین بار از تلویزیون ملی ایران نیز زنده پخش شد، در ۱۹۷۵، محمدعلی با جو فریزر این بار در مانیل فیلیپین برای قهرمانی جهان مسابقه داد. این مسابقه جنجالی به ۱۴ راند کشیده شد و وقتی مربی فریزر مانع ادامه مسابقه او شد، محمدعلی قهرمان جهان شد. او یک سال بعد بار، در حالی که اضافه وزن داشت و آمادگی فیزیکی کافی نداشت، عنوان قهرمانی را از دست داد.

آخرین تلاش محمد علی در ۳۶ سالگی در ۱۹۷۸ بود. او توانست با غلبه بر لئون اسپینکس برای سومین بار قهرمان سنگین وزن جهان شود.

محمد علی در ۱۹۷۹ اعلام بازنشستگی کرد و تا دو سال بعد چند مسابقه دیگر داد اما در نهایت رکورد او ماندگار شد. او در ۵۶ مسابقه با ۳۷ ناک اوت پیروز شد و کلا در پنج مسابقه شکست خورد.

بازنشستگی، بیماری و اقدامات انساندوستانه

محمد علی از ۱۹۸۲ و در حالی که تنها چهل سال داشت به دلیل ضربات شدیدی که در مسابقات تحمل کرده بود دچار بیماری پارکینسون شد.

در دهه ۱۹۸۰ میلادی او به خیلی از کشورهای جهان سفر کرد و اتفاقا سفری به ایران نیز داشت. در ایران از سوی مقام های عالی این کشور مورد استقبال کرد و چند سفر به استان های ایران برده شد.

در ۱۹۸۳ او با رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا دیداری داشت که عکسی از آن دیدار معروف شد در حالیکه محمدعلی صورتش را جلو آورده و ریگان گارد مشت به صورت او را گرفته است.

در سال ۱۹۹۱ و همزمان با جنگ خلیج فارس، محمدعلی به عراق سفر کرد و با صدام برای آزادی چند آمریکایی مذاکره کرد.

در سال ۱۹۹۶ افتخار روشن کردن مشعل المپیک را در جورجیای آتلانتا در آمریکا را پیدا کرد.

در سال ۲۰۰۲ او به عنوان سفیر صلح سازمان ملل به کابل افغانستان رفت.

آخرین حضور رسمی او شاید به المپیک لندن در سال ۲۰۱۲ بازگردد چون یک سال بعد برادرش رحمان علی اعلام کرد او دیگر قادر به صحبت کردن نیست.

از ۲۰۱۴ او کم و بیش بستری بود تا پس از ۳۲ سال تحمل بیماری پارکینسون بر اثر مشکلات تنفسی در سن ۷۴ سالگی در بیمارستان از دنیا رفت.

این اواخر بیانیه ای از او در واکنش به حرف های ضدمسلمانان ترامپ نامزد جمهوریخواه انتخابات آمریکا خوانده شد. او بدون اسم بردن از ترامپ نوشت، ما به عنوان مسلمان باید مقابل این آدم‌ها که می‌خواهند از اسلام برای رسیدن به هدف‌های مقطعی خودشان استفاده کنند بایستیم. این آدم‌ها، خیلی‌ها را از راه شناخت اسلام منحرف کرده‌اند. مسلمان‌های واقعی می‌دانند یا باید بدانند اسلام علیه هیچ کس نیست.

محمد علی چهاربار ازدواج کرد و آخرین همسر او یولاندا از ۱۹۸۶ تا مرگ با او بود. او هفت دختر به نام های مریم، جمیله، راشده، لیلا، هانا، میا، خلیله و دو پسر به نام های محمد علی جونیور، اسد امین دارد.