وزیر خارجه ایالات متحده می گوید با نخست وزیر لبنان درباره وضعیت در این کشور صحبت کرده و آمریکا، ارتش لبنان را «یگانه نیروی محافظ» برای این کشور می داند.
رکس تیلرسون که روز جمعه ۱۷ آذر به همراه «ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه در یک نشست خبری سخن می گفت، به دیدار امروز خود با سعد حریری در پاریس اشاره کرد و گفت: آنچه درباره نخست وزیر حریری در نشست امروز مهم بود، این بود که وی بار دیگر پس گرفتن استعفای خود را تایید کرد و اطمینان داد که در مقام خود باقی می ماند و همکاری با دولت لبنان را ادامه میدهد تا دولت ائتلافی با قدرت بیشتر به کار خود ادامه دهد و امور کشور را به پیش برده، برای انتخابات سال آینده آماده شوند، و همچنین امنیت خود را تقویت کنند.
وی با اشاره به مذاکره درباره حزب الله گفت: موضوع حزبالله و فعالیتهای آن در این راستا نیز در این نشست مطرح شد، و به نظرم گفتوگوهایی که انجام شد برای آینده لبنان مثبت است.
تازه ترین خبرها را از توئیتر صدای آمریکا دنبال کنیدایالات متحده آمریکا به همراه چند کشور دیگر، حزب الله را یک گروه تروریستی می نامد. آمریکا همچنین ایران را متهم می کند با حمایت از حزب الله و دیگر گروه های تروریسی، ثبات خاورمیانه را به خطر انداخته است.
آقای تیلرسون در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره گروه حزب الله لبنان افزود: اشاره کردم که در این نشست در مورد این که نقش حزب الله چه باید باشد و چه نباید باشد بحث شد. ایالات متحده همچنین نیروهای مسلح (ارتش) لبنان را یگانه نیروی محافظ برای لبنان میشناسد و فکر میکنم به منظور پاسداری از حاکمیت لبنان، باید تقویت و بار دیگر بر این مهم تاکید شود.
توصیه تیلرسون به عربستان: سنجیدهتر اقدام کند
در بخشی از این نشست خبری همچنین یکی از خبرنگاران از وزیر خارجه آمریکا پرسید «با توجه به وضعیت داخلی عربستان سعودی و رویکرد اخیر آن کشور در قطر، یمن و لبنان، نقش ریاض در منطقه را چگونه میبیندید؟ آیا فکر میکنید ایران تنها نیروی تهاجمی در منطقه است؟».
در پاسخ آقای تیلرسون گفت: ایالات متحده با قدرت از اصلاحات در پادشاهی عربستان سعودی حمایت میکند و فکر میکنم برای آینده عربستان سعودی مهم هستند؛ نه تنها برای ثبات، بلکه رفاه در آن کشور در آینده. در ارتباط با رویکرد ریاض در برابر قطر، جنگ یمن، و اوضاع لبنان، ما آنها (سعودیها) را ترغیب میکنیم که «اندکی سنجیدهتر» و «کمی باملاحظهتر» در اقدامات خود باشند و پیامدهای آن اقدامات را بطور کامل در نظر بگیرند. در مورد یمن، من و همچنین پرزیدنت ترامپ همین هفته خواستار پایان کامل محاصره یمن شدیم. تمامی بنادر بازگشایی شوند تا نه فقط کمکهای بشردوستانه، بلکه نقل و انتقالات تجاری نیز به آن کشور از سر گرفته شود، به ویژه مواد غذایی که از این طریق به دست مردم میرسد و از عربستان سعودی میخواهیم اجازه دهد این دسترسی فراهم شود. در مورد لبنان، کارها به صورت مثبتی انجام شد، شاید حتی مثبتتر از قبل، چرا که بیانیههای بسیار محکمی در تاکید مجدد آینده لبنان صادر شد که میتواند کمک کننده باشند.
عربستان سعودی بعد از پرتاب موشک توسط حوثی های یمن، این کشور را در محاصره اقتصادی قرار داد که به تازگی پرزیدنت ترامپ از عربستان خواست این محاصره را برای رساندن کمک های انسان دوستانه متوقف کند.
اختلاف نظر بر سر اورشلیم
در نشست خبری روز جمعه، از آقای تیلرسون درباره تصمیم پرزیدنت ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم پرسیده شد که وی گفت این تصمیم گرفته شده اما اجرای ان زمان می برد.
آقای تیلرسون گفت: این اقدام امسال اتفاق نمی افتد، احتمالا سال بعد هم اتفاق نمی افتد. به گفته وزیر خارجه آمریکا مقدماتی از جمله یافتن مکان سفارت، ساخت و تجهیز آن زمان بر است.
در این نشست خبری «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه هم درباره تصمیم پرزیدنت ترامپ نظر داد و گفت همانطور که پرزیدنت ماکرون گفته، فرانسه با این تصمیم مخالف است.
روز چهارشبه ۱۵ آذر پرزیدنت ترامپ در فرمانی بی سابقه، اعلام کرد آمریکا، اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت می شناسد. از سال ۱۹۹۵ کنگره آمریکا چنین روندی را تصویب کرده بود اما روسای جمهوری قبلی، با استفاده از اختیارات خود، آن را به تعویق می انداختند.
تصمیم آقای ترامپ با مخالفت بسیاری از کشورهای اروپایی و مسلمان روبرو شد و تنها اسرائیل و جمهوری چک از آن استقبال کردند.