ایالات متحده آمریکا، ژاپن و ده کشور دیگر کرانه اقیانوس آرام روز دوشنبه به توافقی برای تاسیس بزرگترین منطقه آزاد تجاری جهان دست یافتند. این توافق موانع بازرگانی را کاهش میدهد و قوانین تجاری را بر چهل درصد اقتصاد جهان تعیین میکند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
تواف مشارکت تجاری فوق که در شهر آتلانتا در ایالت جنوبی جورجیای آمریکا بدست آمد، نتیجه هفت سال مذاکره درباره موانع تجاری موجود بر سر محصولات کشاورزی و لبنی، اتومبیلهای جدید، ابزار و تکنولوژی جدید، دارو و اقلامی دیگر و همچنین دستورالعملهای محیط زیستی و کاری است.
جزئیات توافق فوق هنوز اعلام نشده و باید از سوی دستگاه قانونگذاری ۱۲ کشور طرف مذاکره تایید شود.
پیروزی سیاست خارجی
جان کری وزیر خارجه آمریکا در توییتر خود از به نتیجه رسیدن مذاکرات منطقه آزاد تجاری اقیانوس آرام ابراز خوشحالی کرد و آن را "توافقی تاریخی" نامید.
توافق تجاری اخیر یک پیروزی عمده در حوزه سیاست خارجی برای باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به شمار میرود هرچند معلوم نیست که رای کنگره آمریکا به آن چه باشد و گمان نمیرود که قانونگذاران آمریکایی آن را تا سال آینده بررسی کنند.
اوباما علیرغم مخالفت همحزبیهایش در کنگره برای توافق تلاش کرد. مخالفان میگویند توافق اخیر هزاران آمریکایی را از کار بیکار میکند چرا که شرکتها عمده فعالیتهای خود را به کشورهای دیگری که دستمزد پایینتر است منتقل خواهند کرد.
در مقابل، جمهوریخواهان آمریکایی که با بسیاری از سیاستهای داخلی و خارجی اوباما مخالفند از حامیان توافق منطقه آزاد تجاری فوق هستند.
پیچیدگیهای تایید نهایی
در آمریکا، تایید نهایی توافق منطقه آزاد تجاری اقیانوس آرام ممکن است تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ قرار گیرد و این احتمال وجود دارد که تصمیم نهایی کنگره تا سال ۲۰۱۷ و پس از روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید به تعویق بیفتد.
تحلیلگران اقتصادی این توافق برای تشکیل منطقه آزاد تجاری بزرگ را مانعی بر سر پیشرفت و تاثیر اقتصاد چین، بزرگترین اقتصاد جهان میدانند. با آن که آهنگ رشد اقتصاد چین کند شده اما هنوز تاثیر عمدهای بر اقتصاد کل جهان دارد.
علاوه بر آمریکا و ژاپن ده کشور دیگر امضاکننده توافق تجاری جدید کانادا، مکزیک، پرو، شیلی، ویتنام، نیوزلند، استرالیا، برونئی، سنگاپور و مالزی هستند.