ماموریت دشوار فرستادگان بلندپایه آمریکایی به اسرائیل و حکومت فلسطینی

آقای کوشنر داماد و مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل سفر کرده است.

مقامات بلند پایۀ امریکا که به دستور پرزیدنت ترامپ به اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی فرستاده شده اند، بی تردید با رسالتی بسیار دشوار روبرو هستند. هدف از این سفر، آماده سازی زمینه از سرگیری مذاکرات صلح اسرائیلی – فلسطینی است. ولی آنها با یک معضل دیگر نیز روبرو هستند و آن خواست قاطعانه اسرائیل برای قطع پرداخت مقرری ماهیانه به خانواده های فلسطینیانی است که در رویارویی با سربازان و نیروهای امنیتی اسرائیل کشته شده اند.

اسرائیل از قدیم اعلام کرده بود که حکومت خودگردان فلسطینی، در همان حال که از آمادگی برای صلح سخن می گوید، به تشویق عملیات تروریستی ادامه می دهد و در صحنه بین المللی نیز به تعرض‌های دیپلماتیک علیه اسرائیل دست می زند.

اکنون جراد کوشنر داماد و مشاور ارشد رئیس جمهوری و جیسون گرینبلات از مشاوران نزدیک پرزیدنت ترامپ، که مامور پیشبرد صلح اسرائیلی – فلسطینی شده، باید بکوشند این اختلاف نظر بین طرفین را برطرف سازند تا بتوان زمینه را برای از سرگیری گفتگوهای صلح هموار کرد.

اسرائیل می گوید که تشکیلات خودگردان فلسطینی به خانواده هریک از چریک ها در صورت هلاک شدن، مقرری ماهیانه می پردازد و همچنین هر زندانی امنیتی فلسطینی که در حبس اسرائیل به سر می برد، حقوق ماهیانه می گیرد و به خانواده اش مستمری پرداخت می شود.

اسرائیل می گوید که حکومت خود گردان با این شیوه، فلسطینی ها را به تعرض علیه اسرائیل تشویق می کند. در یک مورد نوجوانی به افراد امنیتی اسرائیل با چاقو حمله برد به این امید که خود کشته شود و خانواده اش از فقر رهایی یابد.

اسرائیل همچنین حکومت خودگردان را متهم می سازد که در کتاب های درسی اش نامی از اسرائیل برده نشده و هیچگونه اشاره ای به حضور یهودیان در این سرزمین در طول تاریخ نشده است و فلسطینی ها عملا موجودیت اسرائیل را نادیده می گیرند.

اتهام دیگری که از جانب اسرائیل مطرح می شود آن است که حکومت خود گردان نام فلسطینی هایی را که در رویارویی مسلحانه علیه اسرائیل «شهید» شده اند، و آنانی که ده ها زن و کودک اسرائیلی را به قتل رسانده اند، روی میدان ها و مراکز دولتی فلسطینی می گذارد و به این روش، جوانان دیگر را تشویق می کند به حملات مسلحانه مشابه دست بزنند.

در جریان یک درگیری مسلحانه در هفته گذشته، یک دختر عضو پلیس اسرائیل که ۲۳ سال داشت در اثر ضربات چاقوی یک فلسطینی کشته شد. در این حمله سه فلسطینی مسلح به سلاح سرد و گرم شرکت داشتند که هر سه آن ها از پای درآمدند. حکومت خودگردان فلسطینی، اسرائیل را به «جنایات جنگی» متهم ساخت و از دختری که به دست فلسطینی ها کشته شده بود نامی نبرد. این امر موجب خشم مردم اسرائیل و اعتراض شدید دولت اورشلیم گردید.

به گفته منابع نزدیک به هیات میانجیگری آمریکایی، در کنار ماموریت جارد کوشنر و جیسون گرین بلات برای از سرگیری گفتگوهای صلح، آن ها ناچار هستند این نزاع را رفع کنند، در غیراین صورت بعید به نظرمی رسد که بتوان به توافق های مهمتر دست یافت.

مقامات فلسطینی دولت اسرائیل را متهم می سازند که با مطرح کردن «موضوع های حاشیه ای» چون پرداخت حقوق و مستمری به انجام دهندگان عملیات چریکی علیه شهروندان اسرائیلی، می خواهد تلاش صلح را از مسیر خود منحرف سازد.

فلسطینی ها عملا انجام عملیاتی را که از جانب اسرائیل «تروریستی» نامیده می شود، مورد حمایت قرار می دهند و می گویند: در نبرد نامتقارنی که فلسطینی فاقد ارتش و جنگ افزارهای سنگین هستند، به کارگیری چاقو و یا اتومبیل برای کشتن اسرائیلیان یک «مبارزه مشروع» است.

ولی دولت پرزیدنت ترامپ نیز این استدلال را رد کرده و بر این باور است که هرگونه عملیات از این قبیل ترور محسوب می شود و باید متوقف گردد.

ایالات متحده تاکید می کند که در شرائط کنونی جهان که بسیاری از کشورها دچار آدم کشی های وحشتناک شده اند، و در حالی که عربستان عملیات چند کشور را علیه تروریسم پرستی امیرنشین قطر رهبری می کند، با ترور فلسطینی نیز نباید کنار آمد.

در عین حال طرفداران پرزیدنت اوباما و از جمله سفیر پیشین امریکا در اسرائیل یادآوری می کنند که در دولت پیشین، آمریکا هرگز از حکومت خودگردان فلسطینی خواسته نشده بود که پرداخت ماهیانه و مستمری و مقرری به زندانیان فلسطینی و خانواده های آنان متوقف شود.

آگاهان سیاسی می گویند که اسرائیل با اصرار در این زمینه، می کوشد از موج بین المللی در مورد لزوم مبارزه با تروریسم، بیشترین سود سیاسی را نصیب خویش سازد.

رهبران فلسطینی در روزهای اخیر بارها گفته اند که پرداخت مستمری هرگز متوقف نخواهد شد. جبرئیل رجوب یکی از بلندپایگان فلسطینی به خبرنگاران گفت: "ما آنهایی را که جان خویش را قربانی وطن خود کردند تنها نخواهیم گذاشت و خانواده های آن ها رها نخواهند شد"

فلسطینی ها می گویند که حاضرند پرداخت این مستمری را از حکومت خودگردان، به یک نهاد غیرانتفاعی که ظاهرا حکومت در آن دخالتی ندارند محول کنند. ولی اسرائیل این راه حل را به شدت رد می کند و بعید می نماید که ایالات متحده نیز آن را بپذیرد.

اسرائیل می گوید حکومت خودگردان ده ها میلیون دلار از پولی را که به عنوان کمک مالی از کشورهای دیگر می گیرد، صرف این کار می کند – و این در حالی که پول های اهدایی باید برای آبادانی فلسطینی هزینه شود.

در مورد تلاش پرزیدنت ترامپ در راه از سرگیری تلاش های صلح نیز رسالت تقریبا محالی در برابر آقایان کوشنر و گرین بلات قرار دارد. بسیار بعید می نمآید که در واقعیت سیاسی کنونی در منطقه، اسرائیل یا فلسطینی ها حاضر شوند از کوچکترین خواسته های پیشین خویش دست بردارند.

در رابطه با ماموریت جارد کوشنر، هر دو طرف اسرائیلی و فلسطینی بیم دارند که پرزدنت ترامپ بخواهد راه حلی را بر هر دو تحمیل کند.

پرزیدنت ترامپ کوتاه مدتی پس از آغاز ریاست جمهوری، اعلام داشت که هرگونه توافق مستقیم بین اسرائیل و فلسطینی، با استقبال او روبرو خواهد شد. ولی در همین حال، آمریکائیان به طرفین هشدار داده اند که شکیبایی پرزیدنت ترامپ محدود است و او حداکثر یک سال و یا ۱۸ ماه حاضر است برای رسیدن به صلح فرصت دهد.

ولی این هدفی است که همه روسای جمهوری پیشین ایالات متحده نیز در رسیدن به آن با مشکل روبرو شدند.