دیدار اعضای دو حزب مجلس نمایندگان آمریکا از اسرائیل؛ گام دیگر برای گسترش همکاری

در اسفندماه سال گذشته که نتانیاهو در کنگره آمریکا حاضر شد، نمایندگان دو حزب از او حمایت کردند.

نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو روز چهارشنبه ۱۸ مرداد با اعضای یک هیات عالیرتبه از نمایندگان حزب جمهوریخواه در کنگره ایالات متحده، در اورشلیم دیدار می کند.

او روز یکشنبه نیز با گروهی از اعضای حزب دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا گفتگو داشت.

سفر گروه هایی از نمایندگان کنگره ایالات متحده به اسرائیل، یک امر نسبتا عادی محسوب می شود. ولی این یکی از موارد معدودی است که چنین شمار بزرگی از اعضای مجلس نمایندگان به اسرائیل می آیند و دیدارهای مشترکی در این کشور به عمل می آورند.

علیرغم اهمیت این سفر، که در آن مهمترین موضوع های مربوط به خاورمیانه و از جمله تحریم های جدید علیه ایران مورد بحث و بررسی قرار می گیرد، دفتر نخست وزیری از انتشار جزئیات مشروحی از نخستین دیدار با دموکرات ها و دیدار روز چهارشنبه با جمهوریخواهان خودداری ورزیده است.

«اوفیر گندلمن»، عضو دفتر سخنگویی نخست وزیر اسرائیل گفت که در دیدار روز گذشته مسائل عمده منطقه ای مورد بحث قرار گرفته و نتانیاهو بر ضرورت های امنیتی اسرائیل در این رابطه انگشت گذاشته است.

گندلمن درباره دیدار روز چهارشنبه نیز گفت که همان مطالب با میهمانان حزب جمهوریخواه در میان گذاشته خواهد شد.

ولی حدس و گمان درباره موضوع های مورد در این دیدارها دشوار نیست. زیرا «استنی هویر» رئیس هیات حزب دموکرات در این سفر به خبرنگاران در اورشلیم گفت که تصویب تحریم های جدید علیه ایران در مجلس نمایندگان، نشان داد که هر دو حزب تا چه حد در رویارویی با برنامه های موشکی حکومت ایران، تروریست پروری آن و نقض حقوق انسانی، اتفاق نظر دارند.

از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا، جمعا ٥٣ نفر به اسرائیل رفته اند که ۳۳ تن از آنان عضو حزب اکثریت هستند که فردا دیدار جداگانه ای با نخست وزیر اسرائیل خواهند داشت. ریاست این هیات را کوین مک کارتی رئیس اکثریت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان به عهده دارد.

میهمانان آمریکایی تاکید کرده اند که حضور همزمان نمایندگان هر دو حزب در اورشلیم، نشان آن است که تا چه حد جامعه سیاسی امريكادر دوستی و همکاری با اسرائیل همخوانی دارد و سیاست واحدی را دنبال می کنند.

استنی هویر در این زمینه گفت: «حمایت از اسرائیل هر دو حزب را شامل می شود و علیرغم اختلاف نظرهایی که بین نتانیاهو و پرزیدنت اوباما بر سر ایران وجود داشته، ولی مناسبات اصولی ایالات متحده و اسرائیل فراتر از شخصیت های سیاسی است و از ارزش های مشترک بین این دو دموکراسی مستحکم نشأت می گیرد.»

شاید یکی از عللی که مقامات اسرائیلی نخواسته اند درباره سفر این هیات بزرگ به اورشلیم سخن بگویند آن است که بررسی موضوع انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به اورشلیم از جمله مهمترین ماموریت های آن است.

خانم روث لیبرمن، عضو هیات از حزب دموکرات به خبرنگاران گفت که آن ها دیدار خود را از اورشلیم آغاز کرده اند، زیرا یکی از مسائل اصلی که مورد بحث قرار می گیرد، امکان انتقال سفارت می باشد.

او گفت که اعضای هیات همه جوانب مربوط به این امر را بررسی خواهند کرد و پس از بازگشت به واشنگتن گزارشی را در این باره به مقامات ارائه خواهند داشت.

آگاهان در اورشلیم مى گويند که این ماموریت نشان می دهد که پرزیدنت ترامپ وعده دوران انتخابات را در مورد انتقال سفارت به اورشلیم فراموش نکرده و همچنان به بررسی آن ادامه می دهد.

ولی مقامات دولت خودگردان فلسطینی همچنان می کوشند واشنگتن را از اجرای چنین برنامه ای بازدارند. سخنگوی فتح، «زیاد خلیل ابوزیاد» به خبرنگاران گفت: اجرای چنین تصمیمی جهان عرب را طوفانزده خواهد کرد و امنیت دیپلمات های آمریکایی را به خطر خواهد انداخت.

محافل سیاسی در اورشلیم می گویند که دولت اسرائیل در شرائط کنونی اصرار زیادی برای انتقال سفارت ندارد و همگامی با ایالات متحده درباره مسائل حیاتی منطقه ای و به ویژه امور ایران را بسیار مهمتر می داند.

گفتنی است که اکثر ٥٣ نفر اعضای کنگره که به اسرائیل رفته اند از نمایندگان تازه انتخاب شده هستند که در مورد برخی از آن ها این نخستین سفر به اسرائیل محسوب می شود و به مقامات اسرائیلی امکان می دهد دیدگاه های خود درباره مسائل منطقه ای را برای آنان تشریح کنند.

به گفته آگاهان سیاسی در اورشلیم، جلوگیری از ادامه برنامه های موشکی ایران، اتخاذ سیاست مشترک نسبت به برجام، هماهنگی در مورد جنگ در سوریه، و خنثی کردن تلاش های منطقه ای ایران و همچین قطع همکاری های تهران با حماس و متوقف کردن روابط مستقیم ایران با حزب الله لبنان از جمله مطالب عمده ای است که سیاستمداران اسرائیلی با اعضای کنگره آمریکا در میان می گذارند.