وزارت خارجه آمریکا می‌گوید چهلمین سالگرد اشغال سفارت یادآور رفتار بدخواهانه رژیم ایران است

این بیانیه را دفتر مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، صادر کرده است.

دفتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه در چهلمین سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران، میزبان مراسمی در این وزارتخانه برای گرامیداشت خدمت و فداکاری گروگان‌های سابق خواهد بود.

در بیانیه‌ای که توسط این دفتر منتشر شده، آمده است: «این مراسم، شجاعتی که همه گروگان‌های سابق و خانواده‌های آنها در آن شرایط غیرقابل تصور نشان دادند را گرامی می‌دارد. ما مشتاق فرا رسیدن روزی هستیم که بتوانیم در شرایطی امن دیپلمات‌های آمریکا را به تهران بفرستیم. باعث تاسف است که این سالگرد به عنوان یادآور تاریخچه طولانی رفتار بدخواهانه رژیم ایران و خطری که [جمهوری اسلامی] در طول ۴۰ سال گذشته متوجه ایالات متحده و جهان کرده است، برگزار می‌شود.»

این بیانیه می‌افزاید: «دولت ایالات متحده کماکان از رژیم ایران می خواهد همه شهروندان آمریکایی بازداشت شده و آنهایی که ناپدید شده‌اند، از جمله رابرت لوینسون، سیامک نمازی، ژیو وانگ، و دیگران را آزاد کند.»

همچنین مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن درخواست آزادی شهروندان آمریکایی و دیگر گروگان‌های در اسارت جمهوری اسلامی، از اصطلاح «اوباش خمینی» برای توصیف اشغالگران سفارت آمریکا در تهران استفاده کرده است.

بیشتر بخوانید:‌
از صفحه ویژه صدای آمریکا درباره «چهل سال گروگانگیری» دیدن کنید:

بنا بر دفتر تاریخ‌نگاری وزارت خارجه ایالات متحده، ۴۰ سال پیش، در تاریخ ۴ نوامبر ۱۹۷۹، شماری از دانشجویان ستیزه‌جوی ایرانی به سفارت آمریکا در تهران حمله کردند و بیش از ۵۰ آمریکایی، از کاردار گرفته تا پایین‌‌رتبه‌‌ترین کارکنان آن، را به اسارت گرفتند.

به دنبال اشغال سفارت آمریکا در تهران و بازداشت کارکنان آن، ایالات متحده در تاریخ ۷ آوریل ۱۹۸۰ روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. گروگان‌ها در نهایت در تاریخ ۲۰ ژانویه ۱۹۸۱ آزاد شدند؛ با این حال، روابط دیپلماتیک همچنان قطع ماند و در حال حاضر سوئیس حافظ منافع آمریکا در ایران است.

طبق بیانیه‌ای که گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای منتشر کرده است، ۴۴۴ روزی که دیپلمات‌های آمریکایی به گروگان گرفته شده بودند «همچنان روابط امروز ایالات متحده و ایران را شکل می‌دهد و معرف رژیم [جمهوری اسلامی] به جهان است؛ رژیمی که به گروگانگیری به عنوان یکی از ارکان راهبرد ژئوپولیتیک خود ادامه می‌دهد.»

به گزارش مجله آتلانتیک، دست کم پنج شهروند آمریکایی، که بیشترشان دوتابعیتی هستند، هم‌اکنون در ایران محبوسند. یک آمریکایی دیگر به نام رابرت لوینسون نیز ۱۲ سال پیش در ایران ناپدید شد.

همچنین ببینید: درآستانه چهلمین سالگرد گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران؛ نگاهی به گروگان‌های آمریکایی که اکنون در اسارت جمهوری اسلامی هستند

روز دوشنبه، در دفتر راسل در ساختمان سنا در کنگره آمریکا، گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای مراسمی را برگزار می‌کند که قرار است در آن چند تن از گروگان‌های پیشین آمریکایی که در سال ۱۹۷۹ به گروگان گرفته شده بودند درباره بحران گروگانگیری، که دنیا را تکان داد، صحبت کنند.

هیو دوگن، قائم مقام سمت نماینده ویژه ایالات متحده در امور گروگان‌ها، نیز قرار است در مراسم گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای سخنرانی کند.

اشغال و گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران به روایت تصویر