پرزیدنت ترامپ در توئیتهایی از ارزیابی دستگاههای اطلاعاتی آمریکا در مورد خطرات ناشی از ایران انتقاد کرد.
وی گفت: «به نظر می رسد افراد اطلاعاتی در مورد خطرات ایران به شدت منفعل و خام هستند. آنها در اشتباه هستند! وقتی من رئیس جمهوری آمریکا شدم، ایران همه جای خاورمیانه و فراتر از آن مشکل درست می کرد. از زمان پایان دادن به توافق هسته ای فاجعه بار با ایران، آنها بسیار فرق کرده اند...»
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «...[ایران] به طور بالقوه منبع تهدید و درگیری است. آنها [ایرانیها] در حال آزمایش راکتها (همین هفته پیش) و چیزهای دیگر هستند، و دیگر دارند خیلی خطرناک میشوند. اقتصاد آنها حالا دارد سقوط میکند و این تنها عامل بازدارنده آنها است. مراقب ایران باشید. شاید [افراد] اطلاعاتی باید به مدرسه برگردند [کارشان را یاد بگیرند]!»
جامعه اطلاعاتی روز سه شنبه در گزارش سالانه خود به کنگره، درباره ارزیابی در خصوص برنامه هسته ای ایران اعلام کرده بود که این کشور در حال حاضر به دنبال توسعه توانایی نظامی هسته ای خود نیست.
همچنین ببینید: ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا: نا آرامیها در ایران بیشتر میشودحمایت رئیس کمیته اطلاعات مجلس از گزارش
ساعاتی بعد در روز چهارشنبه، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان در واکنش گفت، این اعتباری برای جامعه اطلاعاتی ایالات متحده است که تحلیلهای بسیار دقیق و واقعگرایانه از تهدیدهایی که با آنها مواجه هستیم ارائه کنند.
آدام شیف که نماینده ایالت کالیفرنیا از حزب دموکرات در مجلس نمایندگان است، در ادامه پیامی که در حساب توئیترش منتشر کرده است نوشت، این بسیار خطرناک است که کاخ سفید به این تحلیلها توجه نکند.
انتقاد پرزیدنت ترامپ از بخشهای دیگر گزارش
پیش از اشاره به ایران، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، در سه پیام در صفحه شخصی خود در توئیتر، به مسائلی چون سرنوشت و وضعیت گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه و عراق، گفتوگوهای صلح افغانستان، و رابطه آمریکا با کره شمالی اشاره کرد.
دونالد ترامپ چهارشنبه ۱۰ بهمن نوشت زمانی که او به ریاستجمهوری آمریکا رسید، گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه یکهتازی میکرد. اما از آن زمان و به خصوص در پنج هفته گذشته پیشرفتهای زیادی در مبارزه با این گروه به دست آمده است.
او اضافه کرد که خلافت اسلامی به زودی «نابود» خواهد شد.
توئیت پرزیدنت ترامپ یک روز بعد از گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا به کنگره ایالات متحده نوشته شده است.
براساس گزارش سالانه جامعه اطلاعاتی آمریکا، گروه دولت اسلامی (داعش) در عراق و سوریه همچنان هزاران نیرو در قالب چندین شاخه و شبکه دارد و گرچه کنترل این گروه بر مناطق تحت تسلطش در سالهای اخیر کمتر شده، اما همچنان از «حمایت پراکنده هزاران نفر در سراسر جهان» برخوردار است.
این گزارش هشدار میدهد که داعش از بین نرفته، در عراق همچنان «یک تهدید» به شمار میرود و ممکن است در صورت خروج نیروهای آمریکایی، اقدام به پر کردن خلا ناشی از خروج این نیروها کند.
پرزیدنت ترامپ پیشتر با اعلام شکست داعش، گفته بود قصد دارد نزدیک به دو هزار سرباز آمریکایی را که در شمال سوریه حضوردارند، به ایالات متحده بازگرداند.
این تصمیم با انتقادهایی از سوی برخی اعضای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه مواجه شد و حتی جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده، از سمت خود استعفا کرد.
افغانستان
بخش دیگری از توئیتهای پرزیدنت ترامپ به مسئله افغانستان اشاره داشت. او با اشاره به اینکه پس از ۱۸ سال جنگ در افغانستان، گفتوگوها میان طرفین به خوبی پیش میرود، نوشت که مردم افغانستان خواهان صلح و اتمام این جنگ بیپایان هستند.
او نوشت: «خواهیم دید که آیا گفتوگوها موثر خواهند یا خیر.»
دولت آمریکا طی هفتههای اخیر گفتوگوهایی با نمایندگان گروه طالبان انجام داده است.
به گفته زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه دولت ایالات متحده در امور افغانستان، دو طرف در حال حاضر به یک توافق اصولی برای پایان دادن به جنگ در این کشور رسیدهاند.
ایالات متحده، دولت افغانستان و گروه اسلامگرای طالبان را تشویق به مذاکره مستقیم با هدف دادن به جنگ کرده و نماینده ویژه آمریکا پیشتر نیز مذاکراتی مختلفی با نمایندگان کابل و گروه طالبان داشته است.
کره شمالی
مسئله کرهشمالی، خلع سلاح این کشور، و روابط آن با آمریکا از دیگر مواردی بود که در توئیتهای پرزیدنت ترامپ به آن اشاره شد.
رئیس جمهوری ایالات متحده با اشاره به اینکه در حال حاضر رابطه میان آمریکا و کره شمالی در بهترین سطح خود در تاریخ روابط دو کشور است، نوشت که در حال حاضر کره شمالی از انجام آزمایشهای موشکی خودداری میکند، گروگانها به آمریکا برگشتهاند، و بازمانده سربازهای آمریکایی نیز به مقامهای این کشور تحویل داده شده است.
دونالد ترامپ با اشاره به امکان کرهشمالی برای خلع سلاح هستهای گفته است که گذشت زمان روشن میکند در آینده چه رخ خواهد داد و اضافه کرده است که مشتاق دیدار دوم با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، است.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در گزارش سالانه خود اشاره کردهاند احتمال آنکه کره شمالی به خلع سلاح کامل هستهای تن دهد، پائین است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، برای نخستین بار در تاریخ ۲۰ خرداد در سنگاپور با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، دیدار کرد. در توافق دو رهبر قرار شد کره شمالی برنامه هستهای خود را متوقف کند و آمریکا نیز برای بازسازی به آن کشور کمک کند.
قرار است که ملاقات دوم میان این دو اواخر ماه فوریه (اوائل اسفند ماه) برگزار شود. برای میزبانی دیدار دوم، جزئیاتی منتشر نشده است؛ ولی ویتنام پیشنهاد کرده که میزبان این دیدار باشد.
ایالات متحده خواهان خلع سلاح کامل کره شمالی و رسیدن به «شبه جزیره کره عاری از سلاح اتمی» است. پیونگیانگ نیز خواستار لغو تحریمها و فشارهای اقتصادی است.