هشدار طراح تحریم های اقتصادی علیه ایران به آمریکا

میدان گازی پارس جنوبی

یک مقام سابق دولت آمریکا که در طراحی تحریم ها علیه ایران فعال بود، پیش بینی کرده است تحریم ها که او آن را ابزار مطلوب سیاست خارجی واشنگتن توصیف می کند، سرانجام به زیان آمریکا تمام خواهد شد.

به گزارش روزنامه گاردین، چاپ لندن، ریچارد نفیو، استاد فعلی مدرسه امور بین المللی و عمومی دانشگاه کلمبیا، مقاله ای زیر عنوان « آینده تحریم های بین المللی در یک اقتصاد جهانی» ارائه داده است که در آن گفته می شود آمریکا، بعنوان تنها ابر قدرت جهان، قادر بوده است از یک امتیاز ناهمگون برای تحمیل تحریم های اقتصادی استفاده کند، اما این امتیاز بسرعت رنگ می بازد و وقت آن است در باره آن باز اندیشی شود.

او می گوید همانند استفاده از جنگ سایبری و حملات پهپادی، آمریکا ممکن است با ایجاد سابقه ای که تحریم های هدفمند پاسخی مناسب برای تمام شرایطی است که واشنگتن بطور یک جانبه تصمیم می گیرد، در آینده با اقدامات مشابهی علیه شرکت ها، بانک ها و شهروندان خود روبرو شود.

نفیو در مصاحبه ای تلفنی گفت به سخن دیگر، آمریکا در برابر این خطر قرار دارد که به فرانکشتاین تبدیل شود و تحریم ها هیولای آن باشد: « پرسش اصلی من این است: آیا ما این تصمیمات را با درک روشنی از پیچیدگی ها می گیریم؟ بسیار آسان است که در جلسه ای در کاخ سفید نشست و پرسید: ما جهت دشوار ساختن زندگی برای تروریست های سایبری، یا ایرانی ها، یا لیبیایی چه کاری می توانیم انجام دهیم؟»

نفیو در حقیقت همان مقام کاخ سفید بود که تحریم ها را مطرح ساخت. او مسئول بخش ایران در شورای امنیت ملی بود، در آنجا دوره ای از تحریم های گسترده آمریکا بر ایران را مدیریت کرد، و کارشناس ارشد تحریم ها در تیم آمریکا در مذاکرات هسته ای با ایران بود. از فوریه ۲۰۱۳ تا زمان خروج از دولت در پایان سال پیش، قائم مقام هماهنگ کننده سیاست تحریم ها در وزارت امور خارجه بود.

ریچارد نفیو گفت بعنوان یک مقام آمریکایی ساعت ها با شرکت های خارجی در مورد رها کردن معامله با ایران صحبت کرد، و بیاد آورد که روزی مدیر یک شرکت بسیار برآشفته شد و پرسید اگر دولت ما همین کار را با جنرال موتورز بکند، آیا شما خوشتان خواهد آمد؟

نفیو به قانون گذاران آمریکا توصیه می کند در مورد تاثیر سلسله تحریم هایی که در دست بررسی دارند بسیار بیاندیشند، از جمله آثار زیانبار آن در یک جهان چند قطبی.

او گفت «همیشه به روسایم خواهم گفت لحظه ای تامل کنید و به رژیم تحریم هایی که داریم بنگرید. و اگر دیدید از تعداد انگشت های دست و پای شما بیشتر است، آن وقت ممکن است لازم باشد نفسی عمیقی بکشید و ببینید آیا این همان جهتی است که می خواهید بروید.»

نفیو گفت حتی وقتی تمام پیامدهای دراز مدت به حساب آورده شود، تحریم ها هنوز ممکن است بهترین سیاست در دسترس باشد و تقریبا همیشه بر گزینه های نظامی ارحجیت دارد. او بر این گمان است که تحریم ها ایران را ناچار ساخت پشت میز بنشیند و بطور جدی درباره برنامه اتمی مذاکره کند. نفیو یقین دارد مذاکرات به توافق خوبی در یکی دو ماه آینده منجر خواهد شد، و معتقد است باز کردن کلاف تحریم هایی که او به پیچیدن آن در اطراف ایران کمک کرد، زیاد سخت نخواهد بود.

«شما خواهان سرمایه گذاری بین المللی در بخش انرژی ایران هستند. می خواهید ایران اجازه یابد نه فقط نفت خام بلکه تمام فراورده های نفتی را صادر کند. می خواهید تمام تحریم های مالی به جز آنچه به تروریسم و حقوق بشر ارتیاط دارد برطرف شود.»

در مورد آمریکا، کاهش تحریم ها با فرمان رئیس جمهوری در چند سال اول عمر توافقنامه انجام خواهد شد. ریچارد نفیو می گوید خطر اصلی برای سیاست آمریکا، موفقیت آن خواهد بود. ممکن است به نماد کارآیی تحریم ها تبدیل شود. خطر این است که، اگر چکش ابزار مطلوب شما باشد هر مشکلی شبیه میخ می شود.

«اگر پیامد موفقیت در ایران این باشد که هر مشکلی که روبرو می شویم به مورد جدیدی برای تحریم ها تبدیل شود، ابزار ناهمگون بخوبی کار خواهد کرد، در حالی که قدرت شما از هرکس دیگری بیشتر است، اما در یک دوره بیست، سی، یا چهل سال چنین نخواهد بود. »