مایک پمپئو: جمهوری اسلامی آماده مذاکره باشد، می‌داند چطور با ما تماس بگیرد؛ هنوز تماس نگرفته‌اند

شبکه رادیو و تلویزیون سوئیس (آرتی‌اس) روز دوشنبه گفتگو با آقای پمپئو را پخش کرد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی ایران زمانی که آماده مذاکره باشند، می دانند چطور با مقامات آمریکا تماس بگیرند.

آقای پمپئو در این گفتگو که روز دوشنبه از شبکه رادیو و تلویزیون سوئیس (آرتی‌اس) پخش شد، گفت که مقامات جمهوری اسلامی هنوز با آمریکا تماس نگرفته‌اند.

وزیر خارجه آمریکا در این گفتگو با اشاره به دلیل فشار ایالات متحده بر ایران، گفت که آمریکا چندین درخواست‌ پایه‌ای از ایران داشته است. وی افزود: «هر زمان که آنها آماده باشند، ما هم آماده‌ایم که با آنها صحبت کنیم.»

آقای پمپئو در پاسخ به این پرسش که «آیا پرزیدنت ترامپ حاضر به ملاقات با آقای روحانی و یا آیت‌الله خامنه‌ای می‌شود یا نه؟»، گفت:‌ «پرزیدنت ترامپ ماه‌ها است که می‌گوید حاضر به مذاکره است. یادتان باشد، ما چندین درخواست پایه‌ای از ایران داریم. ما می‌خواهیم آنها برنامه اتمی را متوقف کرده و به طور دائمی به آن پایان دهند. ما می‌خواهیم برنامه ساخت موشک، که تهدید مستقیم برای مکان‌هایی مانند سوئیس است، را متوقف کنند. ما می‌خواهیم کمپین ترور خود در سرتاسر جهان را که میلیون‌ها نفر را آواره کرده و باعث کشته شدن‌ صدها و هزاران تن شده، پایان دهند.»

مایک پمپئو افزود: «این چیزی است که ما از ایران می‌خواهیم و وقتی که ایران آماده باشد که گفت‌وگو کند، گفت‌وگویی که جدی به دنبال فعالیت‌ آن‌ها به عنوان کشوری با رفتار عادی باشد، ما هم آماده آن گفت‌وگو هستیم. آن زمان در هر سطحی روی خواهد داد. »

وزیر خارجه ایالات متحده در پاسخ به پرسشی که «اگر ایران سر میز مذاکره نیاید، آن وقت گزینه نظامی مطرح می‌شود یا نه»، گفت: «ما در ماه‌ها و هفته‌های اخیر به صراحت کامل گفته‌ایم که به دنبال جنگ نیستیم. تمامی انگیزه ما این است که جمهوری اسلامی دست از فعالیت‌های انقلابی‌اش در سرتاسر جهان بردارد، برنامه موشکی خود را متوقف کند و با ما به شکل جدی برای رسیدن به راهی دائم برای حل مسئله برنامه اتمی‌شان وارد مذاکره شوند.»

او افزود:‌ «این‌ها اهدافی است که ما داریم. ما از تمامی راه‌های دیپلماتیک و ابزارهای اقتصادی در دسترس استفاده کرده‌ایم. این راهی رو به جلو است. و تمامی اقدامات محتاطانه برای بازدارندگی حمله ایران به سوی منافع آمریکایی در خاورمیانه را انجام داده‌ایم و به آن ادامه خواهیم داد.»

مایک پمپئو که در سفر اروپایی به سر می برد، پیشتر در روز یکشنبه ۱۲ خرداد با بیان این که ایالات متحده آماده است «بدون پیش‌شرط» وارد گفت‌وگو شود، گفت: «ما آماده ایم بدون هیچ پیش شرطی گفتگو کنیم. ما حاضریم بنشینیم و با آن ها صحبت کنیم. اما تلاش آمریکا برای جلوگیری از فعالیت های بدخواهانه جمهوری اسلامی و نیروهای انقلابیش ادامه خواهد داشت.»

پیش از این ایالات متحده در خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط آمریکا برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

نگرانی‌های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر

ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

ایالات متحده می‌گوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بی‌ثباتی در خاورمیانه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه،‌ آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروه‌هایی چون القاعده و داعش قرار می‌داد.