معاون اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا، یکی از منتقدان توافق اتمی جامعه جهانی و ایران، با بیان این که این توافق بدتر از آن است که او قبلا پیش بینی میکرد، ایرادهای عمده ای به توافق اتمی ایران، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام وارد کرده است.
به عقیده ایلان برمن، این توافق به جای آن که بازدارنده باشد، باعث تشویق حرکت کشورهای منطقه به سمت تولید و گسترش فناوری هستهای شده و اکنون ایران میتواند با دسترسی به داراییهای مسدود شده اش، برنامه اتمی خود را در بلندمدت توسعه دهد.
وی که روز چهارشنبه در نشستی در مورد تأثیر برنامههای هستهای و موشکی ایران بر امنیت ایالات متحده صحبت میکرد، در انتقاد از تصمیم خرید آب سنگین تولیدی ایران توسط آمریکا گفت با این اقدام همه شهروندان آمریکا از سرمایه گذاران در برنامه اتمی ایران خواهند بود.
ایلان برمن گفت "با این کار ما به دیگر کشورهایی که ممکن است تمایلی نداشته باشند، میگوییم اشکالی ندارد اگر شما هم در برنامه اتمی ایران سرمایه گذاری کنید. انتظار میرود که دیگر کشورها نیز این کار را بکنند ... مانند روسیه."
وی گفت برخلاف هدف دولت آمریکا از مذاکرات و حتی گفته اخیر بن رودز مشاور امنیت ملی اوباما، توافق محصول جانبی صلح نداشته است. او همچنین گفت "اما در واقع ما حرکت صلحجویانهای از سوی ایرانیها ندیدهایم. من هم به اندازه دیگران متعجب شدهام، زیرا وقتی توافقی طولانی مدت دارید، از جنبه استراتژیک خیلی منطقی است که بهتر از قبل عمل کنید."
آقای برمن از سازمانهای اطلاعاتی آمریکا نقل قول کرد که از پس از توافق، ایران حملات به سازمانهای آمریکا در فضای مجازی را ازسرگرفته و گفت "گزارشی بود در مورد این که چطور هکرهای ایران طرحی ریخته بودند تا به حسابهای شبکههای اجتماعی کارمندان وزارت خارجه نفوذ کنند تا ببینند سیاست آمریکا برای خاور میانه و همینطور ایران چیست."
او با استناد به گفته رهبر جمهوری اسلامی ایران که اکنون جمهوری اسلامی است که نظم جدید جهانی را ترسیم خواهد کرد، گفت توافق جامع اتمی تیر ماه ۱۳۹۴ تحقق این نظریه را تقویت کرده و ایران "در همه جای جهان حضور دارد. در مقایسه با یک یا دو سال پیش، اکنون در موقعیتی قویتر برای تحقق آن هدف قرار گرفته است."
ایلان برمن میگوید اروپا و دیگر کشورها در انتظار انتخابات ریاست جمهوری پائیز آینده در آمریکا هستند تا ببینند سیاستهای خود با ایران را چگونه تنظیم کنند. ضمن آن که خود آمریکا هم هنوز یک استراتژی مشخص ندارد.
وی افزود "ما باید در مورد یک استراتژی به گفتگو بنشینیم. تازه از شوک توافق درآمدهایم، اما نمیدانیم ایران چگونه عمل خواهد کرد و در نتیجه ما هم نقشهای نداریم."
این عضو ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی همچنین معتقد است که توافق اتمی ایران موقعیت روسیه را در جهان نیز محکمتر کرده و در ادامه از یک مقام روسی نقل کرد که جمهوری اسلامی صنعت دفاعی آن کشور را نجات داده است.