دیدار کیم جونگ اون از چین که بنا به گزارش ها در باره آمادگیش برای ملاقات با همتای کره جنوبی خود آقای مون و سپس با پرزیدنت دونالد ترامپ بوده، بار دیگر در محافل سیاسی واشنگتن این سئوال را مطرح کرده که آیا می توان به رهبر کره شمالی اعتماد کرد؟ بویژه با توجه به پیوندهای سری که این رژیم با ایران دارد.
برخی از کارشناسان در واشنگتن می گویند که ایالات متحده باید نسبت به دیدار احتمالی بین پرزیدنت ترامپ و رهبر کره شمالی «کیم جونگ اون» که قرار است در ماه می صورت پذیرد، رویکردی محتاطانه داشته باشد ، زیرا که پیوند کنونی بین ایران و کره شمالی بسیار نگران کننده است.
«جیم فلیپس» تحلیلگر ارشد بنیاد هریتیج گفت: به نظر من، این واقعیت که کرهٔ شمالی در گذشته از همهٔ توافقهای دیپلماتیک مرتبط بامسئلهٔ هسته ای تخطی کرده است، تصویر بسیار ضعیفی از آینده ترسیم میکند. من نمیدانم که کابینهٔ ترامپ چگونه میتواند به کرهٔ شمالی اطمینان کند به این امید که آنکشور به قول و قرارهای خود پایبند بماند، به ویژه با توجه به این که در گذشته در انجام این مهم ناکام بوده است.
این تحلیلگر با اشاره به سابقه توافق ایران گفت: ایران نیز در رابطه با توافقهای هستهای خود با سه کشور بزرگ اروپا - که از آن خارج شده است - پیشینهای طولانی در ارتکاب به تقلب دارد. بنابراین، اگر اینجا ارتباطی وجود داشته باشد، ارتباط بین دو حکومت سرکش است که از تعهدات دیپلماتیک گذشتهٔ خود سرپیچی کردهاند، و نمیتوان در آینده نیز به آنها اعتماد کرد.
جیم فلیپس یاد آور شد که دو رژیم در زمینه تبادلات فن آوری تسلحیات غیر قانونی تاریخچه ای دارند که شامل همکاری هسته ای نیز می شود.
وی گفت: ما این را میدانیم که مبادلات گستردهای از فناوری موشکی بین این دو کشور وجود داشته است. دستکم بخشی از توانایی موشکی بالیستیک ایران، که بزرگترین نمونه از این دست در خاورمیانه است، از کره شمالی آمده است. ما میدانیم که کرهٔ شمالی برای ساخت یک راکتور در بیابان - که اسراييل در سال ۲۰۰۷ آن را بمباران کرد - با سوریه همکاری کرده بود. به باور من، هزینهٔ ساخت آن راکتور توسط ایران تامین شده بود تا بتواند به موضوع گردآوری اطلاعات مرتبط با مسئلهٔ هستهای در داخل ایران، پایان بخشد.
آقای فیلیپس افزود: به نظر من این مسئله احتمال همکاری ایران و کرهٔ شمالی در زمینهٔ مسائل هستهای در داخل کرهٔ شمالی را مطرح میکند. بنابراین، این رابطهٔ کرهٔ شمالی و ایران یکی از دلایلی است مبنی بر اینکه نمیتوان به هیچ یک از این دو رژیم اعتماد کرد.
آقای فلیپس توصیه می کند که بهتر است پیش از دیدار بین پرزیدنت ترامپ و رهبر کره شمالی، واشنگتن وزیر خارجه خود را به کره شمالی اعزام کند.
نسخه تلویزیونی این گزارش را در زیر ببینید:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند