دیدگاه| ترامپ، اروپا را به سمت اصلاح توافق ایران سوق می‌دهد

گزارشی از جاش لدرمن و متیو لی در وبسایت شبکه تلویزیونی «پی بی اس»

مذاکره کنندگان آمریکایی در حال کار با بریتانیا، فرانسه و آلمان بر سر یک توافق تکمیلی بر برجام هستند که سه شکایت عمده رئیس جمهوری آمریکا را مورد رسیدگی قرار می دهد. نخست، مجازات ایران برای برنامه موشک های بالیستیک که بخشی از توافق هسته ای نبود. همچنین گسترش دسترسی بازرسان بین المللی هسته ای به تاسیسات ایران و حذف تاریخ انقضای محدودیت ها بر فعالیت های هسته ای ایران است که طی چند سال آینده منقضی خواهد شد.

اما، فرای این اصول کلی، پرزیدنت ترامپ به اروپایی ها و تیم مذاکره کننده خودش هم معیاری برای سنجش امکان باقی ماندن در برجام نداده است.

برایان هوک، مدیر برنامه ریزی سیاسی در وزارت خارجه آمریکا که مذاکرات بر سر اصلاح برجام را اداره می کند، می گوید اگر تا ماه مه توافقی در کار نباشد، ترامپ یقینا خارج خواهد شد. اگر توافقی حاصل شود مشاوران به رئیس جمهوری آمریکا آن را ارائه خواهند کرد: «بعد او تصمیم می گیرد که آیا می خواهد در توافق بماند یا نه.»

این التیماتوم غیر معمول متحدان آمریکا در اروپا را در موقعیتی ناخوشایند قرار داده است تا تلاش کنند حدس بزنند چه چیزی رضایت خاطر ترامپ را تامین خواهد کرد.

برایان هوک و همراهانش می کوشند با اروپایی ها بر سر مسائل پیچیده ای مانند این که موشک های بالیستیک با چه بردی مشمول مجازات خواهند شد به نتیجه برسند.

هوک در یک کنفرانس تلفنی به «موشک های بالیستیک بین قاره ای» یا موشک های «دور برد» به عنوان نگرانی عمده ترامپ اشاره کرد. اما مخالفان جمهوریخواه برجام در کنگره به همراه بعضی دموکرات ها و دیگر کشورها در همسایگی ایران گفته اند عدم رسیدگی به موشک های میان برد آن ها را در خطر می گذارد.

اروپایی ها نگران این هستند که حتی در صورت تامین خواسته های دولت آمریکا، پرزیدنت ترامپ برجام را ترک کند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.