مبادله زندانیان ایران و آمریکا؛ جیسون رضائیان و سه آمریکایی دیگر آزاد شدند، نفر پنجم جداگانه آزاد شد

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید که هر چهار آمریکایی ایرانی‌تبار آزاد شده با پرواز هواپیمایی سوئیس عازم سوئیس هستند.

در حالی که گفته می‌شود بخشی از مذاکرات جان کری و محمدجواد ظریف به مبادله زندانیان ایران و آمریکا اختصاص داشته است، عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران اعلام کرد: "در راستای مصوبات شورای عالی امنیت ملی ایران و مصالح کلی نظام چهار زندانی ایرانی دو تابعیتی ظرف روز جاری در چهار چوب مبادله زندانیان آزاد شدند."

خبرگزاری‌های ایران نام افراد آزاد شده را جیسون رضائیان، امیر میرزا حکمتی، نصرت‌الله خسروی و سعید عابدینی اعلام کرده‌اند. پیش از این خبرگزاری ایرنا گفته بود که سیامک نمازی هم آزاد شده اما بعد خبر خود را اصلاح کرد.

گزارش ها حاکی از آن است که پنجمین آمریکایی زندانی در ایران که امروز شنبه ۲۶ دی آزاد شده، متیو ترویتیک Matthew Trevithick نام دارد. مقامات آمریکایی گفته اند که آزادی نفر پنجم، که یک محقق آمریکایی است، خارج از توافق مبادلات زندانیان بین دو کشور صورت گرفته است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که هر چهار آمریکایی ایرانی‌تبار آزاد شده و دیگر زندانی آزاد شده، با پرواز هواپیمایی سوئیس از ایران خارج شده اند.

خانواده متیو ترویتیک، محقق آمریکایی با صدور بیانیه ای ضمن ابراز خوشنودی از آزادی فرزند خود اعلام کرده اند که متیو از ماه سپتامبر برای گذراندن یک دوره چهارماهه زبان فارسی در موسسه دهخدا وابسته به دانشگاه تهران به ایران رفته بود که ۴۰ روز پیش بازداشت شد.

او پیش از آن در دانشگاه آمریکایی در افغانستان و عراق کار میکرد و مدتی نیز با یک موسسه در ترکیه درباره بحران انسانی در سوریه و منطقه فعالیت می کرد.

در سوی مقابل گفته می‌شود که آمریکا نیز هفت زندانی ایرانی را آزاد کرده است. مطابق گزارش‌های منتشر شده لیست افراد آزاد شده از سوی دولت آمریکا از این قرار است:

- نادر مدانلو؛ شهروند ایرانی- آمریکایی، سال ۲۰۱۳ از سوی دادگاه مریلند به اتهام نقض تحریم‌های ایران در موضوع انتقال تجیهزات ماهواره بازداشت و به زندان محکوم شد.

- بهرام مکانیک که از سال ۱۹۸۵ در آمریکا زندگی می‌کرده، متهم به نقض تحریم‌های ایران و درگیر بودن در عرضه و صادر کردن قطعات الکترونیکی است.

- خسرو افقهی؛ از سوی دادگاه آمریکایی متهم شده که در «صادرات غیرقانونی» تجهیزات الکترونیک به ایران فعالیت داشته است.

- آرش قهرمان؛ سال ۲۰۱۵ در دادگاه فدرال سن دیگو به اتهام نقض تحریم‌های تجاری آمریکا علیه ایران و فروش تجهیزات فنی به زندان محکوم شد.

- تورج فریدی؛ به اتهام نقض تحریم‌های ایران و صادرات قطعات الکترونیکی به زندان محکوم شد. وی به پرونده آقایان مکانیک، افقهی و قهرمان مرتبط بوده و ادعاهایی علیه آنان مطرح شده بود.

- نیما گلستانه؛ جوان ایرانی است که متهم به هک کردن و نفوذ به سیستم‌های کامپیوتری آمریکا شد. او پس از درخواست آمریکا، در ترکیه بازداشت و به آمریکا تحویل داده شد.

-علی صابونچی شهروند ایرانی-آمریکایی است که در سال ۲۰۱۳ در مریلند بازداشت شد. او متهم شده که در صادر کردن غیرقانونی تولیدات و محصولات صنعتی آمریکایی به ایران دست داشت.

در همین رابطه تد کروز، داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب جمهوریخواه از آزادی چهار شهروند ایالات متحده از سوی ایران ابراز خرسندی کرد.

این سناتور ایالت تگزاس روز شنبه ۱۶ ژانویه در واکنش به آزادی این شهروندان آمریکایی در مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا، گفت که برای آزادی کشیش عابدینی، جیسون رضائیان، امیر حکمتی و شهروند دیگر آمریکا از زندان ایران باید شکرگذار بود.

آقای کروز تاکید کرد که هنوز جزئیاتی از این مبادله و آزادی زندانیان ندارد اما این خبر به هر حال جای شکر دارد.

در همین رابطه مارکو روبیو، دیگر داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب جمهوریخواه نیز از آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در ایران ابراز خوشنودی کرد. او البته از سیاست دولت آمریکا در قبال ایران انتقاد کرد و گفت واقعیت درباره این رویداد این است که ایران شهروندان آمریکا را که هیچ خطایی انجام نداده اند به گروگان گرفت تا آنان را در قبال آزادی زندانیان خود آزاد کند.

واکنش خانواده لوینسون

در همین حال، شبکه ای بی سی آمریکا به نقل از خانواده رابرت لوینسون، شهروند آمریکایی و مامور سابق پلیس فدرال آمریکا، اف بی آی، که چند سال قبل پس از سفر به جزیره کیش ناپدید شد، اعلام کرد برای خانواده آمریکاییانی که آزاد شده اند، "خوشحال" هستند اما یک بار دیگر در این مورد باب لوینسون جا ماند. خانواده رابرت لوینسون در فیسبوک نوشته اند که بسیار ناراحت هستند.


پوشش زنده وبسایت صدای آمریکا از جزئیات آخرین روز مذاکرات منجر به اجرای برجام و لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را در این لینک بخوانید.