آغاز بکار کنگره آمریکا با طرح‌های تنبیهی علیه ایران و فلسطینی‌ها

توازن قدرت بین دموکرات ها و جمهوریخواهان در کنگره صد و چهاردهم آمریکا

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در مطلبی نوشت با ورود اکثریت جمهوریخواه به کنگره آمریکا، ایران و تشکیلات خودگردان فلسطینی باید منتظر طرح‌های تنبیهی از سوی نهاد قانون‌گذاری ایالات متحده باشند.

اگر چه دو شاخه کنگره (سنا و مجلس نمایندگان) در برخی مسائل داخلی با هم اختلاف نظر دارند، اما در نحوه تعامل با ایران با نزدیک شدن ضرب الاجل ماه مارس برای رسیدن به توافق سیاسی، و همچنین اقدام تشکیلات خودگردان فلسطینی علیه اسرائیل در دیوان بین‌المللی کیفری، اتفاق نظر دارند.

به نوشته جروزالم پست، هم اکنون بحث‌هایی درباره متوقف کردن کمک ۴۰۰ میلیون دلاری به تشکیلات خودگردان فلسطینی به خاطر احتمال تخطی این تشکیلات از قانون تخصیص بودجه ایالات متحده در میان است.

پیشتر، کنگره ارائه کمک به فلسطینی‌ها را تعلیق کرده بود و حالا که دولت اسرائیل اقدام به عدم پرداخت درآمدهای مالیاتی به این تشکیلات کرده، احتمال سقوط این تشکیلات وجود دارد.

مساله اتمی ایران برای کنگره از اهمیت بیشتری برخوردار است و احتمال ایجاد تنش سیاسی بین کنگره و کاخ سفید وجود دارد و حتی اگر باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده حاضر شود کمک مالی به تشکیلات خودگردان را بنا به درخواست کنگره معلق کند، اما وی در برابر قانون تشدید تحریم‌ها علیه ایران، که به گفته جمهوریخواهان صرفا در صورت لزوم قابلیت اجرا را دارد، مقاومت خواهد کرد و آن را نخواهد پذیرفت.

بر پایه توافق موقت ژنو، موسوم به برنامه اقدام مشترک، تحریم‌های جدیدی در رابطه با برنامه اتمی ایران، در طول مذاکرات بر تهران اعمال نخواهد شد. اما برخی از جمهوریخواهان خواستار اعمال تحریم‌های دیگری که ربطی به این برنامه ندارد هستند؛ مثلا درباره موارد نقض حقوق بشر و حمایت از گروه‌های تروریستی.

کنگره همچنین به دنبال اعمال قانونی است که در صورتی که توافق هسته‌ای بدست آید، بتواند با آن موافقت یا مخالفت کند؛ هر چند که مخالفتشان نتواند کار به جایی ببرد، اما در نهایت این کنگره است که می‌تواند تمامی تحریم‌های اعمال شده ایالات متحده علیه ایران را ملغی کند.