آبرام پیلی، نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه اعلام کرد که ایالات متحده از پاناما خواسته تا جلوی استفاده کشتیهای تحریم شده ایرانی از پرچم پاناما را بگیرد.
پیلی گفت که این درخواست با هدف جلوگیری از استفاده این کشتیها برای فعالیتهای غیرقانونی، مانند حمایت از گروههای تروریستی و فروش نفت ایران و افزایش فشار بر جمهوری اسلامی و محدود کردن توانایی این کشور برای دور زدن تحریمها صورت گرفته است.
وزارت خزانهداری ایالات متحده در خرداد ۱۴۰۲ در یک به روزرسانی فهرست ضدتروریسم ۱۵ تانکر نفتکش وابسته به ایران را مشمول تحریمهای ثانویه کرده است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده «اوفک» نام و مشخصات ۱۵ نفتکش حامل پرچم پاناما را در این فهرست ذکر کرد.
مقامات پاناما هم دیماه امسال اعلام کردند که در چهار سال گذشته پرچم خود را از ۱۳۶ کشتی مرتبط با شرکت ملی نفت ایران پس گرفتهاند.
پاناما با بیش از ۸ هزار کشتی که با پرچم این کشور تردد میکنند، بزرگترین ناوگان ثبت شده در جهان را دارد.
این کشور بزرگترین ارائه دهنده «پرچمهای مصلحتی» در جهان است که به مالکان کشتیها اجازه میدهد در ازای پرداخت هزینه و بدون نیاز به نظارت دقیق، کشتیهای خود را در کشوری ثبت کنند که هیچ ارتباطی با آن ندارند.
جمهوری اسلامی سالهاست که از «پرچمهای مصلحتی» به عنوان راهی برای دور زدن تحریمهای اقتصادی استفاده میکند. این روش شامل تغییر نام کشتیهای ایرانی و ثبت آنها تحت پرچم کشورهای دیگر است.
سابقه این اقدام به سالهای دور باز میگردد. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۲ میلادی، روزنامه والاستریت جورنال گزارش داد که نفتکشهای ایرانی برای دور زدن تحریمها از پرچم کشور جزیرهای تووالو استفاده میکردند. تووالو جزیرهای کوچک در اقیانوس آرام است که در حدود ۳۵۰۰ کیلومتری شمال شرق استرالیا واقع شده است.
اما این روش همیشگی نیست. با ردیابی کشتیهای ایرانی توسط مقامات بینالمللی، ایران مجبور به تغییر پرچم مصلحتی خود به طور مکرر شده است.