روز پنجشنبه رسانه های آمریکایی خبر استفاده آمریکا از «مادر بمبها» علیه داعش در افغانستان را مخابره کردند. اما چرا آمریکا از این بمب استفاده کرد؟
بمب قدرتمند موسوم به جی.بی.یو ۴۳ (GBU-43) با ۹ متر طول که حاوی ۱۱ تن مواد منفجره است، پس از اصابت به هدف، ابری عظیم از دود را پدید می آورد که از فاصله بیش از ۳۰ کیلومتری قابل دیدن است.
این بزرگترین بمب غیرهسته ای است که تاکنون توسط ارتش آمریکا مورد استفاده قرار گرفته و آنقدر بزرگ است که به جای آن که توسط یک بمب افکن انداخته شود، می بایستی از یک هواپیمای باری به بیرون رانده شود آن هم در حالیکه به یک چتر متصل شده است.
شبکه خبری ان.بی.سی آمریکا به نقل از امیلی وینتربوتام محقق موسسه رویال یونایتد سرویس در لندن گفت: «افغانستان در زمان کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ در برنامه نبود، اما داعش بود. مشخص است که آقای ترامپ تصمیم گرفته به دنبال داعش باشد، چه در عراق باشد، چه در سوریه و یا افغانستان.»
نیروهای مرتبط با داعش هزاران کیلومتر دورتر از مقر این گروه در عراق و سوریه، تلاش کردند در مرز افغانستان و پاکستان پایگاهی برای خود ایجاد کنند. این منطقه برای سالها مخفی گاهی برای دیگر گروه های شبه نظامی بوده است.
شمار این شبه نظامیان در ابتدا با اعضای طالبان جدا شده از رهبری اصلی گروه افزایش یافت که به جهادی های پاکستان، چچن و ازبکستان پیوستند تا گروهی را تشکیل دهند که گاهی از آن به عنوان «داعش خراسان» یاد شده است. این گروه به شدت تحت حملات ناتو، ارتش افغانستان و حتی طالبان بود.
با آن که طالبان و داعش دشمنان آمریکا به حساب می آیند، اما بر سر نفوذ و قلمرو با یگدیگر در رقابت و جنگ هستند.
مقامات آمریکایی تخمین می زنند که در حال حاضر بین ۷۰۰ تا ۱۵۰۰ عضو داعش در افغانستان هستند که در مقایسه با نیروهای ۲۵ هزار نفری طالبان در این کشور، ناچیز به شمار می رود.
ان.بی.سی می نویسد افغانستان به دلیل فعالیت های طالبان است که مغشوش و ناآرام است و نه داعش. ۱۶ سال پس از آن که آمریکا و متحدانش حاکمیت طالبان را در هم کوبیدند، مرگ غیرنظامیان در بالاترین سطح است و فتوحات نیروهای آمریکایی را در این جنگ طولانی تهدید می کند.
این به معنای نادیده گرفتن داعش در افغانستان نیست. این گروه در دو سال گذشته دست به حملات فراوانی علیه نیروهای امنیتی افغان زده است.
روز گذشته آمریکا بزرگترین بمب خود را بر این گروه افکند. از این بمب تنها ۲۰ عدد ساخته شده و هزینه هر کدام ۱۶ میلیون دلار اعلام شده است.
این بمب که از طریق جی.پی.اس قابل هدایت است به شبکه سنگرهای زیرزمینی اصابت کرد که نیروهای داعش پناه گرفته بودند. به گفته ارتش آمریکا، هدف در ادامه تلاش ها برای نابودی داعش بوده است.
ان.بی.سی همچنین به نقل از ژنرال جان نیکولسون فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان گفت: «شکست های داعش خراسان افزایش یافته. این روش درست برای کاهش و از میان برداشتن سپر دفاعی آنان و حفظ وضعیت تهاجمی کنونی ما علیه داعش خراسان است.»