رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس می گوید خشک شدن دریاچه ارومیه یک بحران محیط زیستی در خاورمیانه است.
یوسف نجفی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: «به دلیل كاهش نزولات آسمانی طی سال های اخیر، حدود دو سوم آب این دریاچه ازبین رفته كه اگر این روند در آینده نزدیك ادامه یابد نه تنها بحران زیست محیطی در ایران بلكه در برخی كشورهای همجوار و خاورمیانه ایجاد می شود.»
این نماینده مجلس اعتبارات اختصاص یافته برای جلوگیری از این بحران محیط زیستی در منطقه را ناکافی دانسته و افزود برای اینکار هشتصد میلیارد تومان اعتبار لازم است تا از طریق انتقال آب از رودخانه ارس و رودخانه های مرزی در كردستان و سردشت، بتوان آب مورد نیاز این دریاچه را تامین كرد.
کارشناسان می گویند بهره برداری های صنعتی بی رویه پس از انقلاب از آبهای منتهی به دریاچه، ایجاد سدها و جاده های گوناگون در دریاچه که دولتمردان پس از انقلاب آنها را پروژه های عمرانی منطقه ای نامیده بودند و خشکسالی و کاهش میزان باران مرگ دریاچه ارومیه را حتمی کرده است. با این همه با برنامه ریزی و هزینه می توان حیات دوباره این دریاچه اسطوره ای ایران را به آن بازگرداند.
بنا به آموزه های اسطوره ای دینی بجا مانده از دوران مهرپرستی و آیین زرتشت، دریاچه «چی چست» یا ارومیه کنونی از جایگاه ویژه ای در میان اماکن مقدس برخوردار بوده است.
دریاچه ارومیه که در روزگار باستان «چی چست» نام داشته، بزرگترین و شورترین دریاچه دائمی ایران و یکی از دریاچه های آکنده از نمک جهان است.
بنا به آموزه اسطوره های زرتشتی که در اوستا و بندهش آمده، ظهور سوشیانس، (ناجی عالم بشریت در آموزه های زرتشتی) از درون این دریاچه صورت خواهد گرفت.
بنا به این آموزه ها، به هنگام فرارسیدن ظهور منجی، سه چراغ در دریاچه «چی چست» روشن می شود و سه دختر باکره به سوی این سه چراغ می روند و یکی از آن سه دختر از نطفه بازمانده زرتشت در این دریاچه باردار شده و سوشیانش زاده می شود. سوشیانش به نبرد علیه اهریمن حاکم بر جهان برخاسته و پس از چیره شدن بر او مردم آزاد می شوند و جهان به آزادی و عدالت دوباره اهورایی دست می یابد.