نماینده ویژه دبیرکل در مورد کودکان و درگیریهای مسلحانه به شورای امنیت سازمان ملل گفت که در سال ۲۰۲۱ بیش از ۸ هزار کودک در جنگها و منازعههای مسلحانه، کشته یا به نقص عضو دچار شدند.
ویرجینیا گامبا، نماینده ویژه دبیرکل، روز سهشنبه ۲۸ تیر ماه، هنگام ارائه گزارش سالانه دبیرکل در باره کودکان و منازعههای مسلحانه، به شورای امنیت گفت که مرگ و میر و نقص عضو کودکان رایجترین تخلف عمده در سال ۲۰۲۱ بود. منازعههای مسلحانه در کشورهای اتیوپی، موزامبیک، و اوکراین در سال ۲۰۲۱ به گزارش سالانه دبیر کل افزوده شدند.
بنا بر این گزارش مواد منفجره بازمانده از جنگها، بمبهای دستساز، و مینهای زمینی، به ویژه تاثیری ویرانگر داشتند و یکچهارم تلفات کودکان را سبب شدند. خانم گامبا افزود استفاده از مواد منفجره در مناطق پرجمعیت نیز جان کودکان را به خطر انداخت.
سازمان ملل در مجموع حدود ۲۴ هزار مورد تخلف عمده در منازعات مسلحانه را برشمرده است، که در ۱۹ هزار مورد، به قربانی شدن کودکان انجامیدند. علاوه بر مرگ و میر و نقص عضو، جذب کودکان به جنگ، و استفاده طرفهای جنگ از کودکان، جلوگیری از دسترسی انساندوستانه به کودکان، آدمربایی، تجاوز و دیگر انواع خشونت جنسی، تخلفات عمده دیگری بودند که در گزارش سالانه سازمان ملل در باره کودکان و منازعههای مسلحانه، طبقهبندی شدهاند.
نماینده ویژه دبیرکل توصیه کرد که بودجه و نیروی انسانی کافی برای نمایندگیهای سازمان ملل تامین شود که بتوانند برای نظارت، تهیه برنامه اقدام، و همکاری فنی و مداخله نجاتبخش، به تعامل خود با طرفهای درگیر ادامه دهند. خانم گامبا کمک به خارج کردن کودکان از مناطق جنگی را یکی از مداخلههای نجاتبخش ماموران سازمان ملل توصیف کرد.
به گزارش نماینده ویژه دبیرکل، طی سال گذشته، در اثر تلاشهای سازمان ملل، بیش از ۱۲ هزار و ۲۰۰ کودک توسط گروههای مسلح آزاد شدند و به جوامع خود بازگشتند. خانم گامبا گفت این رقم در پنج سال گذشته ثابت مانده و یکی از دستاوردهای مهم سازمان ملل است.
سخنران دیگر جلسه، کاترین راسل، مدیرعامل صندوق کودکان سازمان ملل، یونیسف، بود. او از کشورهای عضو سازمان ملل درخواست کرد برای حراست از جان کودکان از اجرای الزامات قانونی فراتر بروند و با صدور فرامین حکومتی و استفاده از قدرت نظامی، از تخلفات جنگی مربوط به کودکان، مثل حمله نظامی به کودکستانها و مدارس، جلوگیری کنند.