ایالات متحده: ترکیه برای تشویق جمهوری اسلامی ایران به تنش‌زدایی در منطقه تلاش کند

جف فلیک، سفیر آمریکا در آنکارا، در کنار رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه

جف فلیک، سفیر آمریکا در آنکارا می‌گوید ایالات متحده از ترکیه و دیگر متحدان خود که با جمهوری اسلامی در ارتباط هستند، خواسته است تا تهران را برای کاهش تنش‌ها در خاورمیانه متقاعد کنند.

از زمان کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران و مقصر دانستن اسرائیل از سوی مقامات جمهوری اسلامی و تهدیدهای آنها علیه این کشور، نگرانی‌ها نسبت به حملات احتمالی جمهوری اسلامی ‌و گر‌وه‌های نیابتی‌اش به اسرائیل که ممکن است به جنگی گسترده‌تر در منطقه بیانجامد افزایش یافته است.

اسرائیل تاکنون مسئولیت کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران را بر عهده نگرفته است.

جف فلیک در استانبول به خبرنگاران گفت: «ما از همه متحدان‌مان که با جمهوری اسلامی ایران رابطه دارند؛ از جمله ترکیه، می‌خواهیم تا آنها را برای تنش‌زدایی متقاعد کنند.»

او با توجه به گفتگوها میان واشنگتن و آنکارا گفت که مقامات ترکیه نسبت به گسترش نیافتن تنش‌ها، از آمریکایی‌ها خوش‌بین‌تر هستند.

روابط آمریکا و ترکیه در سال‌های اخیر، از جمله به دلیل اتحاد ایالات متحده با کردهای سوریه که آنکارا آنها را «تروریست» می‌خواند و خرید سامانه دفاعی «اس-۴۰۰» روسیه از سوی ترکیه که تحریم‌های ایالات متحده را به همراه داشت و ترکیه را از برنامه فروش جت‌های
اف-۳۵ حذف کرد، خدشه‌دار شده است.

آقای فلیک گفت که به عقیده او، روابط ایالات متحده و ترکیه در حال حاضر «در جایگاه بهتری» قرار دارد.

او به «نقش سازنده» ترکیه در تبادل زندانیان میان ایالات متحده و روسیه در اوایل ماه جاری میلادی اشاره کرد که بزرگترین تبادل از زمان جنگ سرد بوده است.

وی گفت: «ترکیه در مذاکرات شرکت نداشت، اما در بخش تدارکات نقش مهمی ایفا کرد.»

جف فلیک پیشتر به خبرگزاری رویترز گفته بود که شراکت ترکیه با ایالات متحده هیچ‌گاه از این قوی‌تر نبوده است.

او همچنین گفت وضعیت «بسیار دشوار» غزه و حملات لفظی‌ رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، به اسرائیل، ایفای نقش آنکارا در گفتگوهای آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را با چالش روبرو کرده است.

رجب طیب اردوغان بارها از گروه شبه‌نظامی حماس حمایت کرده است. این گروه شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی از سوی ایالات متحده، اسرائیل، اتحادیه اروپا، بریتانیا، ژاپن، کانادا و چند کشور دیگر جهان به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

جف فلیک افزود که آمریکا همچنان نگران ارسال تجهیزات نظامی از ترکیه به روسیه است و از آنکارا خواست تا به تلاش خود برای جلوگیری از صادرات این تجهیزات بیفزاید.

او گفت اعتراض‌های روسیه از دریافت نکردن این تجهیزات نشانه خوبی است و به نظر می‌رسد تلاش‌ها در حال انجام است.