نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه میگوید جنگ اسرائیل و حماس در حال سرایت به سوریه است.
گیر پدرسن روز گذشته به شورای امنیت سازمان ملل گفت که مردم سوریه، علاوه بر خشونت ناشی از درگیریهای داخلی، در پی حمله حماس به اسرائیل و اقدام نظامی تلافیجویانه آن کشور، با «چشمانداز وحشتناک تشدید گستردهتر» خشونتها نیز روبرو شدهاند.
پدرسن همچنین به حملات هوایی منتسب به اسرائیل به فرودگاههای سوریه در حلب و دمشق و حملات تلافیجویانه آمریکا در واکنش به حملات متعدد علیه نیروهایش توسط گروههای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران از جمله در خاک سوریه اشاره کرد.
او گفت در حالی که منطقه «خطرناکترین و پرتنشترین» روزهای خود را میگذراند، خاکستری که از پیش شروع به شعلهور شدن کرده بود هم گداختهتر شده است.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه همچنین گفت که شمار سوریهای کشته شده، مجروح و یا آواره به بالاترین حد خود از سال ۲۰۲۰ رسیده است.
پدرسن همچنین به حملات موشکی اخیر دولت سوریه به «هیات تحریر شام» که بیشتر شمال غرب سوریه را کنترل میکند و همچنین تشدید حملات ترکیه به شمال شرق سوریه اشاره کرد و گفت که حملات ترکیه دهها کشته بهجا گذذاشته و به مراکز بهداشتی، مدارس و اردوگاهها آسیب رسانده و بیش از ۱۲۰ هزار غیرنظامی را آواره کرده است.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در سخنانی «گروههای تروریستی» را که برخی از آنها توسط سوریه و جمهوری اسلامی ایران حمایت میشوند، متهم کرد و گفت که آنها از خاک سوریه برای «برنامهریزی و انجام حملات علیه اسرائیل» استفاده میکنند و درگیریهای غزه را گسترش میدهند.
او همچنین سوریه را متهم کرد که به جمهوری اسلامی ایران و «گروههای تروریستی» اجازه میدهد از فرودگاههای بینالمللی این کشور برای مقاصد نظامی خود استفاده کنند.
گرینفیلد گفت: «ما از رژیم سوریه میخواهیم تا فعالیتهای شبهنظامیان مورد حمایت [حکومت] ایران در این کشور را محدود کند، انتقال تسلیحات و جنگندههای خارجی از طریق خاک خود را متوقف کند و اقدامات تحریککننده در بلندیهای جولان را متوقف کند.»
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد گفت: «ایالات متحده آمریکا به تمامی بازیگران منطقه هشدار داده است که از وضعیت غزه برای گسترش درگیری استفاده نکنند.»
او تأکید کرد که آمریکا به حملات به پرسنل، تأسیسات و یا منافع خود در سوریه پاسخ خواهد داد.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد نیز در سخنانی نیروهای اسرائیلی را به حمله به فرودگاههای سوریه متهم کرد و حملات آمریکا در این کشور را «غیرقانونی» و «نقض فاحش حاکمیت سوریه» خواند.
امیر ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، ادعاهای آمریکا را رد کرد و گفت: «ایران به درخواست دمشق و با هدف مبارزه با تروریسم در سوریه حضور دارد.»
ایروانی در سخنان خود ادعا کرد که «آمریکا و برخی کشورهای غربی تلاش میکنند تا به اسرائیل حق دفاع از خود بدهند، در حالی که حق تعیین سرنوشت فلسطینیها را نادیده میگیرند و مقاومت آنها را با تروریسم یکی میپندارند.»
سفیر جمهوری اسلامی ادعا کرد که هدف [حکومت] ایران، پیشگیری از تشدید تنشها در منطقه است و به همین دلیل درخواستهای بینالمللی برای آتشبس فوری را تأیید کرده است.
ایروانی افزود که جمهوری اسلامی ایران به هر تهدید و یا حملهای که امنیتش را به خطر بیندازد پاسخ خواهد داد.
شبهنظامیان حماس که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند در ۱۵ مهرماه با انجام چندین حمله تروریستی در خاک اسرائیل، دستکم ۱۴۰۰ نفر را کشتند که بیشترشان غیرنظامی بودند. این گروه شبه نظامی در این حملات همچنین بیش از ۲۰۰ نفر را به گروگان گرفتند. مقامات جمهوری اسلامی پس از این حملات از آن استقبال کردند و حملات تروریستی گروههای فلسطینی را «حماسه» و «پیروزی مقاومت» نامیدند.