یونسکو پنج میراث فرهنگی ایران را به ثبت جهانی رساند

یونسکو پنج میراث فرهنگی ایران را به ثبت جهانی رساند

خبرگزاری رسمی چین (شین هوا) از نایروبی پایتخت کنیا گزارش کرد در پنجمین دور نشست دولتهای عضو یونسکو برای بررسی ۴۷ اثر میراث فرهنگی از سوی ۲۹ کشور جهان برگزار شد و در مجموع ۱۶ اثر به فهرست میراث فرهنگی شامل آیین روشهای تندرستی و درمان سنتی، هنرهای کاربردی، آشپزی بومی افزوده شد.

بنا به گزارش این خبرگزاری نمایندگان دولتهای شرکت کننده پنج پدیده فرهنگی ایران شامل: موسيقی مقامی متعلق به منطقه خراسان و همچنين آيين های پهلوانی در ورزش زورخانه ای ايران، آيين‌های نمايشی در تعزيه و مهارت‌های سنتی در بافت فرش كاشان و نيز روش های بافت فرش در منطقه فارس را در شمار میراث فرهنگی جهان به ثبت رساند.

گفتنی ست در سایت رسمی یونسکو فیلمهایی از نمایش زورخانه ای، آیین های این مناسک باستانی همراه با ویدیویی از اجرای موسیقی مقامی خراسان در دسترس بازدیدکنندگان جهانی خود قرار داده است.

اثر موسيقايی ثبت شده در خراسان موسيقی بومی ای ست که کارآزمودگی در نواختن دوتار و برخوانی چکامه های رزمی اساطیری ایران باستان بافت و زیربافت این مناسک دیرپا را شامل می شود.

آیین زورخانه ای، دیگر پدیده فرهنگی ایرانی ثبت شده در یونسکوست که بنا به بررسی پژوهشگران تاریخ زورخانه قدمتش به دوران اشکانی و دوران پایداری مردمی در برابر نیروهای اشغالگر یونانی می رسد، و پویایی و هستی اش برگرفته از اساطیر و مناسک مذهبی دوران میترایسم است.

نمایش آیینی تعزیه یا «سوگ سیاوش» مناسک مذهبی ست که بنا به اسناد به دست آمده از بخارا و مناطق ماورالنهر مراسمی پرشکوه در سوگ کشته شدن سیاوش به دست افراسیاب بوده است. این آیین در دوران پادشاهی آل بویه و به دستور پادشاه وقت تغییر مسیر داده و در بزرگداشت امام حسین ادامه حیات داد. تعزیه یا آیین سیاوش همزمان از دو صورت متضاد کمدی و تراژدی برخوردار بوده است. آیین شادمانی و نمایشهای خنده آور که اوقات سال را شامل می شده و سپس سوگ سیاوش که یک هفته و همزمان با مرگ این قهرمان اسطوره ای فلات ایران برگزار می شده است.

عظيم موسوی مسوول پيگيری ثبت جهانی تعزيه ايران به ايسنا، گفت: ثبت جهانی پرونده تعزيه سه چهار سال بود كه پيگيری می‌شد، اما متاسفانه هربار پرونده ما در يونسكو با مشكلاتی روبه رو می‌شد و حتی در آخرين تلاشی كه سال گذشته انجام داديم فيلم ناصر تقوايی هم با مشكل روبه‌رو شد.

سنت فرش بافی منطقه فارس نیز از جمله هنرهای کاربردی و میراث فرهنگی ای ست که یونسکو آن را به نام ایران به ثبت رساند.

بنا به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی ایران: سنت بافت فرش بافی در منطقه فارس عمدتا مرتبط با عشاير قشقايی است و توسط مردان و زنان در مراحل مختلف تهيه مواد تا بافت آن كه به ويژه درمرحله نقش و بافت برعهده زنان است و به صورت متوالی از مادر به دختران منتقل ميشود، تهيه می شود. سنت بافت فرش در منطقه كاشان نیز پنجمین اثر فرهنگی ایران است که در نشست نایروبی به تصویب رسید.