کنفرانس چهار هفته ای بازنگری پيمان منع گسترش تسليحات اتمی به دليل ادامه اختلافات مربوط به «طرح خاورميانه عاری از تسليحات اتمی» بدون رسيدن به نتيجه ای مشخص به پايان رسيد. آمریکا مصر را مسئول شکست گردهمايی دانسته است.
کنفرانس يک ماه پيش به درخواست کشورهای خاورميانه در مقر سازمان ملل متحد در شهر نيويورک برگزار شد. ۱۹۱ نفر، از جمله حميد بعيدی نژاد، مدير کل سياسی و امنيت بين المللی وزارت امور خارجه ايران و مذاکره کننده ارشد اتمی در آن شرکت داشتند.
هدف نشست، که رياست آنرا تائوس فروخی سفير الجزاير در سازمان ملل متحد بر عهده داشت، يافتن راهی برای تشويق رعايت منع گسترش سلاح های هسته ای بود.
حميد بعيدی نژاد ضمن اينکه آمريکا، کانادا و بريتانيا را مسئول شکست مذاکرات دانست اعلام کرد که بر اساس تصميم رئيس کنفرانس ان پی تی قرار است جلسۀ مشترکی با حضور کشورهای صاحب سلاح اتمی، شامل آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه و چين، يعنی هر پنج عضو دائمی شورای امنيت و ۱۵ کشور به نمايندگی از طرف کشورهای غير اتمی، از جمله ايران تشکیل شود.
رز گوته مولر، مدیرکل وزارت امور خارجه آمريکا ، جمعه شب نتیجه مذاکرات را اعلام کرد. او گفت: « در مورد پيشنهاد توافقی حاصل نشد و با کمال تأسف بايد بگويم ما در تمام طول اين روند هم تصريح کرده ايم، که به هيچ وجه زير بار فشار کشورهايی، به ويژه مصر که با استفاده از مذاکرات يا به بهای به خطر انداختن پيمان منع گسترش سلاح های اتمی، يا ارزش های ديرينه ما در پی پيشبرد مقاصد کوته نظرانه خود باشند، نخواهيم رفت.»
اين ديدگاه توسط کانادا و بريتانيا نيز تکرار شد. اما نماينده ارشد مصر، هاشم بدر، معاون وزارت خارجه مصر، واشنگتن، لندن و اوتاوا را مسئول شکست مذاکرات دانست و گفت : «امروز روز غم انگيزی برای پيمان منع گسترش تسليحات اتمی، و روز غم انگيزی برای قطعنامه ای است که در سال ۱۹۹۵ به تصويب رسيد. »
مصر با پشتيبانی چند کشور عربی و غير متعهد از بان کی مون، دبير کل سازمان ملل متحد خواست برای جلوگيری از توليد تسليحات کشتار جمعی و بازنگری پيمان منع سلاح های اتمی يک کنفرانس منطقه ای تشکيل دهد.
اسرائيل که پيمان منع گسترش سلاح های کشتار جمعی را امضا نکرده و تا بحال از اظهار نظر رسمی در مورد شايعات مربوط به داشتن زرادخانه های اتمی يا کلاهک های هسته ای خودداری کرده است نيز پس از ۲۰ سال غيبت به عنوان ناظر در کنفرانس امسال شرکت داشت.
کنفرانس بازنگری پيمان منع گسترش سلاح های اتمی يا ان پی تی هر ۵ سال يکبار برگزار می شود و گردهمايی بعدی در سال ۲۰۲۰ خواهد بود.