دیدگاه| تجربه گروه حقوقی علیه پینوشه؛ چطور می‌شود رهبر ایران را محاکمه کرد

در دهه شصت در ایران هزاران معترض کشته شدند.

حوان گارسز، سرپرست گروه وکلای پرونده حقوقی علیه آگوستو پینوشه رهبر پیشین شیلی در یادداشتی در وبسایت نشریه هیل از تجربه خود برای محاکمه و بعد محکومیت پینوشته نوشته و آن را قابل تکرار برای دیکتاتوری جمهوری اسلامی دانسته است:

من در سال ۱۹۹۶، به نمایندگی از «بنیاد اسپانیایی پرزیدنت آلنده» و بر مبنای اصول جهانشمول قضایی در اسپانیا علیه ژنرال آگوستو پینوشه و دیگر رهبران نظامی اش، یک شکایت حقوقی به دادگاه ارائه کردم. اتهامات شامل نسل کشی، شکنجه برنامه ریزی شده، قتل های با انگیزه های سیاسی و تروریسم بود.متهمین در آن زمان از معافیت مطلق از مجازات بهره می بردند.

من تیمی چند ملیتی از وکلا را در محاکمه غیابی آن افسران در بیش از چهار هزار و پانصد مورد قتل و ناپدید شدن اجباری و شکنجه حدود سی هزار نجات یافته از سال ها دیکتاتوری پینوشته (۱۹۹۰-۱۹۷۳) رهبری کردم. من هنگام وقوع کودتا در سال ۱۹۷۳ در کاخ ریاست جمهوری سانتیاگو بودم و از نزدیک جنایات پینوشه را دیدم. اعدام ها و شکنجه هایی که در شیلی رخ داد هنوز در خاطره همه زنده است.

اما شمار آن کشتارها در مقایسه با رفتار غیر انسانی حکومت دیگری که اخیرا توجه من را به خود جلب کرد، رنگ می بازد. جمهوری اسلامی ایران تنها طی چند ماه در سال ۱۳۶۷ حدود سی هزار زندانی سیاسی و مدافعین یک حکومت دموکراتیک را که عمدتا عضو «سازمان مجاهدین خلق ایران» بودند، اعدام کرد.

به درخواست «بنیاد اسپانیایی پرزیدنت آلنده» و حکم دادگاهی در اسپانیا، پینوشه برای استرداد و حضور در دادگاه در سال ۱۹۹۸ در لندن بازداشت شد. ایالات متحده هم مخالفتی نداشت. از آن زمان معافیت از مجازات به پایان رسید و صدها افسر کشور شیلی به دلیل جنایت علیه بشریت محکوم شدند.

بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کنند که ناآرامی های اخیر در ایران به هیچ عنوان فروکش نکرده است، و روزی فرا می رسد که مردم ایران در پی اجرای عدالت در مورد جنایاتی باشند که علیه شان انجام گرفته است

. جامعه بین المللی با کمک به دسترسی مردم به اینترنت و رسانه های اجتماعی و با تضعیف نهادهای سرکوب از طریق فشارهای دیپلماتیک و تدابیر مقتضی می تواند به حفاظت از قربانیان کمک کرده و شرایط را برای پرداخت غرامت به آسیب دیدگان اقدامات دولت آماده کند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.