شرکت دولتی هستهای اوکراین نسبت به احتمال انتشار مواد رادیواکتیو از نیروگاه هستهای چرنوبیل هشدار داده و گفته است قادر نیست سوخت هستهای مصرفشده را پس از قطع برق خنک کند.
شرکت «انرگوتوم» اوکراین در بیانیهای گفته است که درگیریها، تعمیر فوری خطوط برق فشار قوی به نیروگاه را غیرممکن کرده است.
در این بیانیه آمده است که گرم شدن سوخت مصرفشده میتواند منجر به انتشار مواد رادیواکتیو در فضا شود.
همچنین سیستمهای تهویه نیروگاه نیز نمیتوانند بدون برق کار کنند و این امر کارکنان را در معرض مقادیر خطرناکی از اشعههای رادیواکتیو قرار میدهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به این خبر در توییتی گفت که بار حرارتی ذخیره سوخت مصرفشده و حجم آب خنککننده نیروگاه هستهای چرنوبیل برای کاهش مؤثر گرما بدون نیاز به برق کافی است.
اما شرکت «انرگوتوم» میگوید حدود ۲۰ هزار مجموعه سوخت مصرف شده در چرنوبیل وجود دارد که به دلیل قطع برق نمیتوان آنها را خنک نگه داشت و به این ترتیب، انتشار مواد رادیواکتیو اجتنابناپذیر خواهد بود.
دمیترو کولهبا، وزیر خارجه اوکراین، از روسیه خواسته است که آتشبس موقت را رعایت کند تا امکان تعمیر خط برق نیروگاه چرنوبیل فراهم شود. او گفت در صورت ادامه قطعی برق ممکن است پرتوهای رادیواکتیو منتشر شوند.
آژانس بینالمللی انرژی هستهای روز سهشنبه هشدار داده بود که انتقال دادههای سیستمهای نظارت بر مواد هستهای در تأسیسات زبالههای رادیواکتیو در چرنوبیل، متوقف شده است.
در پی تهاجم روسیه به اوکراین، نیروهای روس این نیروگاه را تصرف کردند. در آن زمان، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در توییتی این واقعه را «اعلان جنگ علیه کل اروپا» خواند و نوشت: «مدافعان ما جان خود را میدهند تا تراژدی ۱۹۸۶ تکرار نشود.»
چرنوبیل که محل وقوع بدترین فاجعه هستهای جهان است در ۱۰۰ کیلومتری کییف قرار دارد. در آوریل سال ۱۹۸۶ راکتور هستهای شماره ۴ چرنوبیل در جریان یک آزمایش ایمنی اشتباه منفجر شد و مواد رادیواکتیو را در بسیاری از نقاط اروپا پخش کرد.
[منبع: رویترز]