یک روز بعد از تبادل آتش بین نظامیان روسیه و اوکراین و توقیف کشتی های این کشور، رئیس جمهوری اوکراین از مقامات مسکو خواستار آزادی ملوانان و کشتیهای ضبط شده کشورش شد.
پترو پوروشنکو روز دوشنبه پنج آذر در جمع اعضای شورای امنیت ملی اوکراین با مخاطب قرار دادن مقامات مسکو و ارائه درخواستهایی گفت، اجرای آن از سوی روسیه منجر به کاهش تنش در دریای آزوف و تنگه کرچ خواهد شد.
رئیس جمهوری اوکراین گفت، من از مقامات عالیرتبه فدراسیون روسیه می خواهم هر چه زودتر ملوانان اوکراینی را، که بر خلاف قوانین بین المللی به زور گرفته شدند و از سرنوشت آنها خبری نیست، آزاد کنند.
وی افزود، «ما می خواهیم این افراد به همراه کشتی های ضبط شده هر چه زودتر به ما برگردانده شوند. همچنین می خواهیم اقدامات تنش زا در دریای آزوف و دیگر مناطق متوقف شود. ما خواستار پاسخ سریع به این خواسته ها هستیم.»
آقای پوروشنکو همچنین گفت که از پارلمان کشورش خواستار مجوز برقراری حکومت نظامی در واکنش به حوادث رخ داده شده است.
در مقابل، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه می گوید این اوکراین است که قوانین بین المللی را زیر پاگذارده است: «اصول پایه قوانین بین المللی نقض شده است. این تخطی نه تنها شامل مقررات دریانوردی بوده، بلکه شامل تخطی منشور سازمان ملل متحد، و کنوانسیون دریانوردی مصوب ۱۹۸۲ بوده است. قوانینی که همه کشورها برای احترام به حق حاکمیت یکدیگر باید آنها رعایت کنند.»
درگیری روز یکشنبه در تنگه کرچ بین دریای سیاه و دریای آزُف (Azov) روی داد. روسیه که از مدتها پیش شبه جزیره کریمه را به خاک خود ضمیمه کرده است، با قراردادن کشتی در زیر پل «کرچ» مانع عبور کشتی های اوکراینی از دریای آزُف به دریای سیاه شد.
رسانه های اوکراین فیلمی را منتشر کردند که در آنها روسیه بعد از شلیک به سه کشتی این کشور، آنها را توقیف کرد. ارتش اوکراین اعلام کرد در واکنش به شلیک ناوهای روسیه به سوی آنها آتش گشود.
یکشنبه غروب به وقت کییف، رئیس جمهوری اوکراین نشست اضطراری با اعضای کابینه خود برگزار کرد.
دولت اوکراین با اعلام وضعیت هشدار نظامی، خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل شد.
افزایش تنش بین روسیه و اوکراین در حالی است که دو کشور از سال ۲۰۱۴ اختلاف شدید دارند. بعد از جابجایی قدرت در سال ۲۰۱۴ در اوکراین که یک چهره نزدیک به غرب به قدرت رسید، گروهی از طرفداران روسیه در اوکراین با اعلام وضعیت اضطراری در شبه جزیره کریمه در جنوب اوکراین، ادعای جدایی از این کشور را مطرح کردند. آنها با حمایت روسیه یک همه پرسی برگزار کردند و از مارس آن سال خود را به خاک روسیه ضمیمه کردند.
ایالات متحده و کشورهای غربی این واقعه را اشغال نظامی کریمه توسط روسیه نامیده و بارها به آن اعتراض کرده است.