راستی آزمایی| رد انتقال اجباری کودکان اوکراینی توسط مقام ارشد روسی

Russia Ukraine War

انتقال اجباری کودکان اوکراینی به روسیه اقدامی است که بر اثر آن دیوان کیفری بین المللی، در ماه مارس حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و لووا بلووا، کمیسر ریاست جمهوری روسیه برای حقوق کودکان را به اتهام نقششان در ربودن کودکان از اوکراین صادر کرد.

در اول ماه مه «وایس نیوز» با لووا بلووا که مدیریت اردوگاه ها و موسساتی را که انتقال اجباری کودکان اوکراینی را انجام داده اند، به عهده داشته یک مصاحبه اختصاصی انجام داد. مصاحبه ای که لووا بلووا از آن برای رد این اتهامات استفاده کرد و گفت « ما از کودکان برای اهداف سیاسی استفاده نمی کنیم.»

او «تخلیه مردم و کودکان از مناطقی که زندگی و امنیت آنها را تهدید می کند» را حق روسیه خواند و افزود: «این کودکان از قبل در روسیه بوده‌اند» و انتقال آنها به اردوگاه ها «کاملا داوطلبانه» صورت گرفته است.

اما این ادعاها نادرست است. تمام شواهد به دست آمده توسط دادگاه کیفری بین المللی، کمیسیون تحقیقات بین المللی اوکراین، گزارش های رسانه‌ها و موسسات دانشگاهی، همچنین نهادهای دولتی و غیر‌دولتی نشان از تلاش‌های غیرقانونی مسکو برای انتقال اجباری کودکان از اوکراین به روسیه و بخش های تحت اشغال این کشور دارند.

کمیسیون بین المللی تحقیق درباره اوکراین که توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تاسیس شده اعلام کرد که بر اساس قوانین بشردوستانه بین‌المللی، تخلیه کودکان « توسط طرفین یک درگیری مسلحانه» ممنوع است ، اگر چه استثناهائی برای تخلیه موقت به دلایل ایمنی و پزشکی وجود دارد که در این مورد توجیه نشده‌اند.

به گزارش این کمیسیون، روسیه این انتقال‌ها را بدون تماس با بستگان این کودکان و مقامات اوکراینی انجام داده است. در این گزارش آمده: «در حالی که قرار بود این انتقال‌ها موقت باشد ، اکثر آنها طولانی شد و والدین یا قیم قانونی کودکان برای برقراری تماس مجدد، با مجموعه ای از موانع مواجه شدند.»

دولت اوکراین اعلام کرد که نزدیک به ۱۹۳۹ کودک تا روز ۲۳ آوریل به روسیه منتقل شده اند و تنها ۳۶۱ کودک به اوکراین بازگردانده شده اند.

تحقیقات آسوشیتدپرس نیز نشان می‌دهند که انتقال کودکان اوکراینی به روسیه به صورت اجباری و بدون رضایت مراقبینشان انجام شده و با اعطای تابعیت روسی سعی در استفاده تبلیغاتی از آنها شده است. این خبرگزاری گفت :« پرورش کودکان جنگ در کشور و فرهنگی دیگر می تواند نسل کشی و تلاش برای پاک کردن هویت آن ملت قلمداد شود.»

در ۲۷ آوریل نیز مجمع پارلمانی شورای اروپا تایید کرد که این اقدام مسکو، ربودن و انتقال اجباری بوده است و آن را «نسل‌کشی» اعلام کرد.

گزارشی که سازمان امنیت و همکاری اروپا در چهارم ماه مه منتشر کرد تاکید کرد که روسیه به جای تلاش برای بازگرداندن کودکان اوکراینی به خانواده‌هایشان برای خانواده‌ها مانع ایجاد می‌کند.

گروه ناظر«کانفلیکت»، یک سازمان غیردولتی در آمریکا که توسط وزارت امور خارجه تامین مالی می‌شود، گفت که شواهدی را یافته که نشان می‌دهد این کودکان اوکراینی در معرض تربیت برای اهداف تبلیغاتی روسی و نظامی هستند.

این تحقیقات بعدتر توسط اسکای‌نیوز هم تایید شد.

این گروه ناظر گزارش داد که برخی از والدین با فرستادن فرزندانشان به اردوگاه‌های روسیه موافقت کرده‌اند و آن کودکان هم مطابق برنامه اولیه به خانه بازگشته‌اند. البته «کانفلیکت» گفته که به دلیل شرایط جنگی و تهدید نیروهای اشغالگر «توانایی والدین برای ارایه رضایت معنادار» می تواند مشکوک تلقی شود.