رهبران اوکراین و روسیه روز شنبه گفتند آتشبس بین نیروهای دولت اوکراین و جداییطلبان طرفدار روسیه همچنان برقرار است و آنها درباره رساندن کمکهای فوری بشردوستانه به مناطق بحرانزده در شرق اوکراین با یکدیگر گفتگو کردهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز پترو پورشنکو، رئیس جمهوری اوکراین، در پی گفتگوی تلقنی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، در بیانیهای اعلام کرد آنها در مورد گامهایی که لازم است جهت برقراری آتشبس دائم در شرق اوکراین برداشته شود، به تبادل نظر پرداختند.
دو رئیس جمهوری همچنین حمایت خود را از مشارکت کامل سازمان امنیت و همکاری در اروپا برای نظارت بر آتشبس ابراز داشتند.
کرملین نیز بیانیه مشابهی درباره مذاکرات امروز دو رئیس جمهوری صادر کرد.
ساکنان شرق اوکراین از متوقف شدن مناقشه پنج ماهه که دست کم ۲۶۰۰ کشته برجا گذاشته است استقبال کردند، با این حال گفتند انتظار ندارند که این آتشبس دوام بیاورد. دو طرف مناقشه نیز یکدیگر را متهم کردند که از آتشبس برای تقویت نیروهای خود استفاده میکنند.
در تحولی دیگر در روز شنبه، روسیه گفت اگراتحادیه اروپا تحریمهای جدیدی علیه مسکو وضع کند، واکنش نشان خواهد داد. اتحادیه اروپا میخواهد فشارها بر روسیه، برای پایان دادن به حمایت از شورشیان در مناطق شرقی اوکراین، ادامه پیدا کند.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد اگر تحریمهای جدیدی علیه آن کشور وضع شود، «بدون تردید واکنش نشان خواهد داد.» این بیانیه در مورد چگونگی واکنش توضیحی نداد، اما گفت بهتر خواهد بود اتحادیه اروپا برای احیای اقتصادی شرق اوکراین کار کند. قرار است تحریمهای جدید روز دوشنبه به اجرا در آید.
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه گفت نسبت به حفظ آتشبس، هم امیدوار است و هم بدبین. او همچنین تاکید کرد که غرب آماده است در صورت ادامه بحران، تحریمهای اقتصادی جدیدی علیه مسکو اعمال کند.
آتشبس روز در شرف اوکراین بین نیروهای دولتی و جداییطلبان مورد حایت روسیه، روز جمعه به تصویب نمایندگانی از دولت اوکراین، جداییطلبان، روسیه و سازمان امنیت و همکاری در اروپا رسید.
رئیس جمهوری اوکراین در بیانیهای گفت تصمیم او به صدور دستور آتشبس، بر امضای پروتکل و نیز پیشنهاد ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به «رهبران تشکیلات مسلح غیرقانونی دونباس» - شورشیان طرفدار روسیه- برای متوقف کردن عملیات نامید، استوار است.
پوروشنکو همچنین گفت پروتکل شامل ۱۲ گام عملی است که باید برای برقراری صلح و ثبات در شرق اوکراین برداشته شود، در همین حال به «حاکمیت، تمامیت ارضی کشورش» احترام گذاشته شود.
توافقنامه همچنین شامل موادی است که قدرت را غیرمتمرکز میسازد و از زبان روسی در مناطق روسی زبان مرزی اوکراین حفاظت میکند.
سخنگوی رئیس جمهوری روسیه گفت ولادیمیر پوتین از توافقنامه استقبال میکند و امیدوار است طرفهای درگیر، همه مفاد آن را بطور کامل اجرا کنند.