بحث لغو شهروندی زنان جوان پیوسته به داعش در بریتانیا

زنان و دختران جوانی که پس از شکل‌گیری داعش به آن گروه پیوستند، اکنون و با شکست این گروه، سرنوشت مبهمی دارند.

بخش انگلیسی صدای آمریکا - سمیه وکیل، متولد بریتانیا، وقتی برای پیوستن به داعش از طریق بلغارستان و سپس ترکیه وارد سوریه شد، شانزده سال داشت. اسناد نشان می دهد که او در رقه، پایتخت وقت داعش در سوریه، با غرور از تماشای سنگسار یک زن صحبت کرده و کشتن او را «خیلی باحال» توصیف کرده بود.

اما اکنون، خانواده‌اش می‌گویند که مقام های بریتانیایی باید او را به کشورش بازگردانند. با نابودی داعش، انتظار می رود سمیه و دیگر دختران نوجوان بریتانیایی که جذب داعش شده بودند، به زودی از سوریه بیرون بیایند. خانواده سمیه و دیگران معتقدند آن ها فریب جهادی‌های مسئول جذب نیرو را خوردند و جوان تر از آن بودند که بدانند چه می کنند.

معضل نجات دختران جوانی که عمدتا در دوران مدرسه، بدون اجازه خانواده، کشورشان را ترک کرده و جذب داعش شدند، مباحثات اخلاقی، سیاسی، و حقوقی پر دامنه ای را در بریتانیا و دیگر کشورهای اروپایی به همراه داشته است. بحث های داغی در جریان است که آیا آن ها باید دوباره مورد پذیرش کشورهایشان قرار بگیرند یا حتی برای بازگشت به کشور به آن ها کمک شود و از یک فرصت دوم برخوردار شوند یا نه.

نظرسنجی ها نشان می دهد بیشتر بریتانیایی ها معتقدند آن ها سزاوار بازگشت به کشور نیستند.

بحث در این باره در بریتانیا زمانی بالا گرفت که یک خبرنگار از مشاهده دختر بریتانیایی ۱۹ ساله ای در اردوگاه تحت مدیریت کردها در شمال شرقی سوریه خبر داد. این دختر که سال ۲۰۱۵ در ۱۵ سالگی به داعش پیوسته بود، سومین فرزندش را در بازداشت به دنیا می آورد. دو همکلاسی اش از شرق لندن هم در سفر به سوریه با او همراه بودند. یکی در سال ۲۰۱۶ در یک حمله هوایی کشته شد و دیگری هنوز در منطقه تحت کنترل داعش است.

دست کم ۹۰۰ بریتانیایی که تخمین زده می شود ۱۴۵ نفرشان زن و ۵۰ نفر زیر سن قانونی باشند به داعش پیوسته اند. در مجموع ۵ هزار نفر از اروپا جذب داعش شدند، هر چند بعضی معتقدند آمار واقعی بیشتر از این است.

به تازگی اعلام شد که دولت بریتانیا قصد دارد حق شهروندی شمیما بیگم، یکی از سه دختر دبیرستانی که فرار آنها از لندن و پیوستن به داعش در سال ۲۰۱۵ خبرساز شد را لغو کند.