خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۴ آبان به نقل از دو منبع نوشت که سفیر ایالات متحده در بیروت پیشنویس یک پیشنهاد آتشبس را به نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، برای توقف درگیریها میان گروه حزبالله و اسرائیل ارائه کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، ایالات متحده به دنبال میانجیگری برای آتش بسی است که به جنگ بین متحدش، اسرائیل و حزبالله، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی پایان دهد، اما تلاش این کشور تاکنون به نتیجه نرسیده است.
دو منبع ارشد سیاسی در لبنان که رویترز به نام آنها اشاره نکرد، گفتند: لیزا جانسون، سفیر ایالات متحده، در دیدار با نبیه بری، که متحد حزبالله است، ملاقات کرد تا اولین پیشنهاد مکتوب واشنگتن را ارائه کند.
آنها به جزییات پیشنهاد اشاره نکردند. سفارت ایالات متحده در بیروت نیز در مورد این خبر اظهارنظری فوری نکرده است.
ابتکارهای آتش بس در لبنان تاکنون در مورد اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده است. این قطعنامه به آخرین دور درگیری بین حزبالله و اسرائیل در سال ۲۰۰۶ میلادی پایان داد و تاکید دارد که جنوب لبنان باید از سلاح هایی که به دولت لبنان تعلق ندارد، عاری باشد. تاکنون حزبالله این بخش از قطعنامه ۱۷۰۱ را رعایت نکرده است.
پیش نویس پیشنهادهایی که در هفته های اخیر به بیرون درز کرد، شامل جزئیات مکانیسم نظارتی است که می تواند سایر کشورها را درگیر کند.
لبنان قطعنامه ۱۷۰۱ را به عنوان راه برون رفت از مناقشه فعلی تایید کرده است. با این حال، اسرائیل خواستار حفظ حق هرگونه هدف قرار دادن حزبالله در صورت نقض مفاد آتش بس و یا تهدید این کشور است.
یکی از این دو منبع به رویترز گفت: این ایده غیرقابل تصور است.
همچنین ببینید: سمیر جعجع: حزبالله در اسرع وقت سلاحهایش را زمین بگذارددر همین حال، سمیر جعجع، رهبر بزرگترین حزب مسیحی لبنان، روز پنجشنبه خواستار آن شد که حزبالله در اسرع وقت سلاحهای خود را زمین بگذارد و لبنان را از خطر جنگ و کشتار بیشتر دور نگه دارد.
این چهره مخالف حزبالله در گفتگو با خبرگزاری رویترز در مقر حزب «نیروهای لبنان» در معراب واقع در شمال بیروت گفت هزینه نابودی زیرساختها و انبارهای مهمات حزبالله، تخریب بخش بزرگی از لبنان است.
منتقدان حزبالله، از جمله سمیر جعجع، این گروه نیابتی جمهوری اسلامی را متهم میکنند که بهطور یک جانبه، لبنان را وارد جنگ با اسرائیل کرده است.
سمیر جعجع در بخشی از مصاحبه خود با رویترز گفت: اگر چالشها و هزینههای ناشی از جنگ اسرائیل و حزبالله این چنین بزرگ است، لبنانیها باید از آن برای بازگرداندن کشورشان به شرایط عادی استفاده کنند.
او خلع سلاح تمامی گروههای شبهنظامی به استثنای ارتش لبنان را «کوتاهترین» و «کمهزینهترین» راه برای پایان جنگ دانست.
در جریان درگیریهای ارتش اسرائیل با نیروهای حزبالله، بسیاری از مناطق جنوب لبنان که حزبالله از آنجا به اسرائیل حملات مکرری انجام داده بود، ویران شدهاند.
سمیر جعجع ضمن رد ادعای حزبالله مبنی بر ممانعت این گروه از تسلط ارتش اسرائیل بر مناطق جنوب لبنان افزود: حتی در صورت تجدیدقوای حزبالله، اسرائیل از لحاظ نظامی و اقتصادی بر این گروه برتری دارد.
وی احتمال بروز جنگ داخلی در لبنان را بعید دانست و تاکید کرد که حزبش مخالف بروز چنین جنگی است.
با این حال، سمیر جعجع اشاره کرد که با توجه به مشکلات اقتصادی لبنان، آوارگی شمار انبوهی از شیعیان به مناطق با جمعیت عمدتا مسیحی و سنی، ممکن است موجب بروز مشکلاتی شود.
در جریان جنگهای داخلی لبنان از سال ۱۳۵۴ تا سال ۱۳۶۹، حزب «نیروهای لبنان» سمیر جعجع که آن زمان تحت رهبری بشیر جمیل قرار داشت، همپیمان اسرائیل بود.
بشیر جمیل که به عنوان رئیس جمهوری لبنان برگزیده شد، در شهریور ١٣۶١ و پیش از تصاحب این سمت ترور شد.
حزبالله لبنان از فردای حمله تروریستی ۱۵ مهر ۱۴۰۲ بهطور یکجانبه حملات راکتی و پهپادی خود را به شمال اسرائیل آغاز کرد.
اسرائیل هم در واکنش، با انجام حملات شدید علیه مواضع این گروه در لبنان و سوریه، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضای این بازوی عمده نیابتی حکومت ایران در منطقه، رهبر و فرماندهان ارشد نظامی آن، از جمله حسن نصرالله، فواد شکر، ابراهیم عقیل، و هاشم صفیالدین، را از پا در آورده است.
اسرائیل همزمان با حملات هوایی سنگین به مواضع حزبالله در جنوب لبنان، حومه جنوبی بیروت، و دره بقاع، اقدام به اعزام نیروهای زمینی خود به بخشهایی از جنوب لبنان کرده است و در نتیجه این درگیریها گفته میشود بیش از ١ میلیون و ۲۰۰ هزار لبنانی آواره شدهاند.
تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت حزبالله را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.