تکرار عصیان سربازان؛ دو کشته در تیراندازی یک سرباز در ساوجبلاغ 

خدمت اجباری سربازی در ایران

اداره اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی استان البرز از کشته شدن دو نفر در پی تیراندازی توسط یک سرباز وظیفه یگان امداد ساوجبلاغ خبر داد و اعلام کرد که ‌دلیل این اقدام «نامعلوم» است.

برهمین اساس اعلام شده که این سرباز یکی از نیروهای این یگان را در حال گشت‌زنی مورد هدف قرار داده و در ادامه اقدام به تیراندازی به سمت یکی از شهروندان کرده که منجر به مرگ این شهروند شده است.

اداره اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی شرق استان تهران نیز روز پنجشنبه ۱۲ بهمن‌ ماه اعلام کرده بود که در پی «تیراندازی بی‌هدف سرباز وظیفه در کلانتری ۱۴ پاکدشت» دو نفر کشته شدند.

فرمانده قرارگاه منطقه‌ای جنوب شرق ارتش جمهوری اسلامی نیز دی ماه سال جاری اعلام کرده بود که تیراندازی توسط یک سرباز به همرزمان خود در یک «آمادگاه ارتش» کرمان، منجر به کشته‌شدن پنج تن از همرزمان این سرباز شده است.

اول فروردین ۱۴۰۱ نیز گزارش شد یک سرباز در یکی از پادگان‌های بوشهر در ساعات ابتدایی روز، در حین تعویض پست، چهار سرباز هم‌خدمتی خود را کشت.

عصیان سربازان در ایران فقط به استفاده از سلاح و کشتن دیگران محدود نمی‌شود و موارد متعددی از خودکشی نیز گزارش شده است.

در همین رابطه وب‌سایت «کردپا»، رسانه‌ای که اخبار حوزه کردستان را پوشش می‌دهد روز سه‌شنبه سی‌ام خرداد ماه اعلام کرد که یک سرباز کُرد به نام «خالق احمدنژاد» در یکی از پادگان‌های عجب‌شیر به زندگی خود پایان داد.

براساس اعلام این رسانه روز یکشنبه سی و یکم اردیبهشت‌ ماه، نیز یک سرباز کُرد به نام «محمود آرش» با اقدام به خودکشی در پادگان «المهدی» ارومیه به زندگی خود پایان داد.

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو»، نیز روز چهارشنبه ٣١ خرداد ماه گزارش داد که یک سرباز کُرد اهل کرمانشاه به نام «یونس دارابی» در حین سپری کردن دوره اجباری خدمت، در یکی از پادگان‌های نظامی تهران اقدام به خودکشی نموده و جانش را از دست داده است.

کارشناسان دلایل رواج اینگونه رفتارها را ریشه‌های اقتصادی و اجتماعی می‌دانند و ارتباط معناداری بین شرایط اقتصادی در سال‌های اخیر که منجر به تثبیت تورم در بالای ۴۰ درصد شده با روند رو به رشد خودکشی که بیش از ۵۰ درصد رشد را ثبت کرده، برقرار می‌کنند.

آمار خودکشی در بین سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ بیش از ۵۰ درصد رشد داشته است. تورم در ایران از ۲۶ درصد در سال ۱۳۹۷ به بالای ۴۰ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

در این بازه زمانی خوراکی‌ها افزایش قیمت حداقل ۳ برابری و قیمت مسکن نیز با افزایش نزدیک به ۲ برابری همراه بوده است.