بیست سال پیش در ۲۶ فوریه ۱۹۹۳ ، در ظهر یک روز سرد زمستانی، انفجاری مرکز تجارت جهانی در نیویورک را لرزاند.
ماجرا از این قرار بود که یک سلول اسلامگرای افراطی با انفجار یک بمب کار گذاشته شده درون یک اتومبیل موجب کشته شدن شش نفر و مجروح شدن بیش از ۱۰۰۰ نفر شد. به گفته یک مامور اف بیآی، این انفجار همچنین بیش از نیم میلیون دلار خسارت مالی برجای گذاشت که در آن زمان رقمی بسیار بزرگ بود.
به مناسبت بیستمین سالگرد این حمله، مقامات امنیتی سابق و فعلی آمریکا آن را یک بار دیگر بررسی می کنند. حملهای که درسهای سختی را درباره تهدید جهادگرایان به مسئولان آمریکایی داد. تهدیدی که دو دهه قبل مبهم و دور به نظر می رسید، امروز با وقوع حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر، جای خود را به بزرگترین کابوس نیویورکیها داده است.
دیوید کلی، دادستان سابق فدرال می گوید: «آن موقع تروریسم اولین چیزی نبود که پس از حمله به ذهن خطور می کرد. ریموند کلی، کمیسر پلیس نیز می گوید آن حمله اولین یادآوری این نکته بود که تروریسم مثل تئاتر است و نیویورک بزگترین صحنه اجرای آن.»
کمیسر کلی هنگامی که گزارش اولیه درباره واقعه به پلیس مخابره شد به محل شتافت. جایی که بمب درون یک ون کارگذاشته و در گاراژ سازمان تجارت جهانی رها شده بود. این اولین بار از زمان افتتاح سازمان تجارت جهانی در سال ۱۹۷۳ بود که این ساختمان بلند در تاریکی فرومی رفت.
مسئولان برای براورد خسارت انفجار در اتاق کنفرانس هتل مجاور جمع شدند اما جلسه به درازا نکشید چرا که مدیر هتل هشدار داد اتاق ممکن است هر لحظه فروبریزد.
یک روز بعد مسئولان کم کم به این نتیجه رسیدند که بمب دلیل انفجار بوده است. آنان در ابتدا شایعات مبنی بر این که برجهای دوقلو در تلافی بمباران صربستان توسط آمریکا، هدف حمله قرار گرفته است رد کردند. اما این شک به زودی از بین رفت. تجسس گران متوجه شدند که اجاره کننده اتومبیل ون پس از آن که اعلام کرد ماشین به سرقت رفته خواستار پس گرفتن بیعانهاش شد. ماموران باور نمی کردند که او چنین سرنخی به دست بدهد.
سلامه و یک مسلمان افراطی دیگر مدتها بود که به ظن ترور مئیر کاهان، موسس یک اتحادیه یهودی در هتلی در منهتن، تحت نظر بودند.
اف بیآی می دانست که این دو نفر آموزش اسلحه و سوار کردن بمب دیده اند. اما در سال ۹۲ میلادی ماموران، ارتباط با خبرچینی را که می توانست درباره توطئه بمب گذاری به پلیس هشدار بدهد، گم کردند.
تحقیقات بعدا به بازداشت سلامه، و سه مرد دیگر و در نهایت رمزی یوسف، رهبر عملیات منجر شد. کارشناسان دریافتند که یوسف که فردی تحصیل کرده بود قصد داشت بمب درون اتومبیل را طوری منفجر کند که یکی از ساختمانهای دوقلو، دومینووار روی دیگر سقوط کند ، هر دو ساختمان غول پیکر فروبریزند و موجب کشتن افراد بیشمار شوند.
رمزی یوسف، برادرزاده خالد شیخ محمد، مغز متفکر خودخوانده حملات ۱۱ سپتامبر است.
کمیسر کلی می گوید: «حتی پس از محکومیت حبس ابد برای یوسف در دادگاه منهتن، هیچکس نمی دانست که چه سرنوشتی در انتظار برجهای دوقلو است.»