مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده و سایر مقامات ارشد دولت آمریکا در یک کنفرانس خبری درباره بازگشت تحريمهاى سازمان ملل متحد عليه جمهوری اسلامی گفتند که آمریکا اجازه دسترسی ایران به سلاح هستهای را نمیدهد.
در این کنفرانس خبری که صبح دوشنبه در واشنگتن برگزار شد، علاوه بر مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده، استیون منوشن وزیر خزانهداری، مارک اسپر وزیر دفاع، ویلبر راس وزیر بازرگانی ایالات متحده، کلی کرفت سفیر آمریکا در سازمان ملل و رابرت اوبرایان مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم حضور داشتند.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در سخنان کوتاهی گفت که رژیم ایران، بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان است.
وی گفت: ما قصد داریم مسیر دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی را مسدود کنیم. فقط تصور کنید اگر ایران بتواند آزادانه تسلیحات پیشرفته خریداری کند، چه خواهد کرد و ما به هیچ وجه نمیخواهیم چنین چیزی روی دهد. دستور اجرایی پرزیدنت که امروز داده شده، قابلیتی قدرتمند به ما میدهد تا ممنوعیت تسلیحاتی را اجرا کرده و آنهایی که ممکن است تلاش کنند تحریمهای آمریکا را دور بزنند، پاسخگو نگه داریم.
وی افزود: فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ، امکان قدرتی به ما میدهد که مانع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شود... اقدامات امروز ما هشداری است که باید در سرتاسر جهان شنیده شود. مهم نیست شما چه کسی باشید. اگر تحریم تسلیحاتی ایران را نقض کنید، با خطر تحریم روبرو میشوید.
وی در پایان گفت: مردم آمریکا بدانند ما همواره امنیت آنها را در اولویت اول قرار میدهیم.
استیون منوشن وزیر خزانهداری آمریکا نیز به تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: امروز وزارت خزانهداری آمریکا نهادها و افرادی که مدافع برنامه موشکی و ساخت سلاح هستهای در ایران هستند، را تحت تحریم قرار میدهد. سه نهاد فعال در حوزه هستهای ایران تحت تحریم قرار میگیرند.
مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحده نیز گفت: حملات موشکی تحت حمایت شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در عراق علیه سربازان آمریکا و نظامیان عراق بوده است.
وی افزود: ما آماده جواب دادن به هرگونه تهاجم آینده ایران هستیم و نقش خود را در کارزار فشار حداکثری ایفا میکنیم. تصمیم امروز، جلوی تلاشهای بیشتر ایران برای اشاعه تسلیحات و این که متحدان ما را تهدید کند، میگیرد. ما تهران را تشویق میکنیم که فعالیتهای بدخواهانه خود را تعلیق کرده و مانند یک کشور عادی رفتار کند... تصمیم امروز آمریکا، مانع دسترسی جمهوری اسلامی به سلاح میشود.
ویلبر راس وزیر بازرگانی آمریکا نیز گفت: ایران باید به تعهدات خود در مورد حفظ و حراست هستهای عمل کند. وزارت بازرگانی آمریکا شانه به شانه دولت پرزیدنت ترامپ حرکت کرده و به تعهد خود برای این که اطمینان پیدا کند ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، ادامه میدهد.
وی افزود: پنج دانشمند ایرانی به فهرست تحریمها اضافه میشوند. این افراد با برنامههای آزمایشهای هستهای ایران مرتبط هستند و در دستیابی رژیم ایران برای دستیابی به تجهیزات هستهای کمک کردهاند.
کلی کرفت سفیر آمریکا در سازمان ملل هم گفت: ایالات متحده تضمین خواهد کرد که جمهوری اسلامی حامی شماره یک تروریسم در جهان نتواند بیش از این به صلح در دنیا آسیب برساند.
وی افزود: اقداماتی که امروز اعلام میکنیم و کاری که در سه ماه گذشته در شورای امنیت انجام دادهایم، در راستای دسترسی به صلحی پویا است. آنچه آمریکا را منحصر به فرد میکند این است که ما همیشه برای صلح به پا میخیزیم. ما برای ایستادگی برای اخلاقیات، نیاز به تشویق یا دلگرمی کسی نداریم. به ویژه وقتی اکثریت خود را در موقعیتی قرار میدهد که نمیخواهد جلوی هرج و مرج و تروریسم را بگیرد. ما حاضر نیستیم در چنین جمعی باشیم.
رابرت اوبرایان مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز گفت: پرزیدنت ترامپ یک فرمان اجرایی امضا کرد تا افراد، نهادها و کشورهایی که تسلیحات نظامی در اختیار جمهوری اسلامی قرار بدهند، تحت تحریم قرار بگیرند.
این کنفرانس خبری از تلویزیون، سایت و فیسبوک صدای آمریکا، با ترجمه همزمان پخش شد:
۳۰ مرداد، ایالات متحده به رئیس شورای امنیت در مورد عدم پیروی ایران از تعهداتش در برجام اطلاع داد. با گذشت ۳۰ روز، در ساعت ۸ شب ۲۹ مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در بیانیهای بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را ، که پس از اجرای توافق هستهای سال ۱۳۹۴ بین جمهوری اسلامی و قدرتهای جهانی برچیده شده بودند، رسما اعلام کرد.
همچنین ببینید: بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه رژیم ایران | پمپئو: جهان با این اقدام امنتر خواهد شدآمریکا میگوید پس از مهلت سی روزه، همه بندهای قطعنامههای ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷، ۱۸۰۳، ۱۸۳۵ و ۱۹۲۹ که به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ بعد از توافق هستهای ملغی شده بودند، بار دیگر معتبر شده و به اجرا در میآیند. افزون بر این، تدابیر مندرج در پاراگرافهای ۷، ۸، و ۱۶ تا ۲۰ قطعنامه ۲۲۳۱ از هماکنون پایان مییابند.
مایک پمپئو تاکید کرد: ایالات متحده این اقدام قاطع را انجام داده است چون، علاوه بر ناکامی ایران به اجرای تعهدات برجامیاش، شورای امنیت نیز نتوانست تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران را، که برای ۱۳ سال به قوت خود باقی مانده بود، تمدید کند. بیعملی شورای امنیت، راه را برای ایران در روز هجدهم اکتبر جهت خرید همه نوع سلاحهای متعارف هموار کرده است. مایه خوشبختی جهان است که ایالات متحده برای جلوگیری از رخ دادن چنین اتفاقی، دست به اقدامی مسئولانه زد. بر اساس حقوقمان تحت قطعنامه ۲۲۳۱، ما روند بازگشت فوری تحریمها جهت بازگرداندن کمابیش همه تحریمهای متوقف شده قبلی سازمان ملل متحد را، از جمله تحریم تسلیحاتی، آغاز کردیم. جهان در نتیحه این اقدام امنتر خواهد شد.