آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده در مراسم رونمایی از گزارش وضعیت آزادی مذهبی در جهان در سال ۲۰۲۰، به نقض حقوق اقلیتهای مذهبی در ایران اشاره کرد.
آقای بلینکن که روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت در محل وزارت خارجه آمریکا در مقابل خبرنگاران سخن میگفت، به دولتها و حکومتهایی اشاره کرد که حقوق اقلیتهای مذهبی را رعایت نمیکنند. وی در نخستین مثال به جمهوری اسلامی ایران به عنوان حکومتی که حقوق اقلیتها را رعایت نمیکند، اشاره کرد و گفت: «ایران همچنان مردم خود از اقلیتهای مذهبی مثل بهائیان، مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان، سنیها و دراویش را محدود میکند.»
وزیر خارجه آمریکا درباره گزارش وضعیت آزادی مذهبی در جهان گفت که در ۲۳ سال گذشته این گزارش، هرسال درباره بیش از ۲۰۰ کشور جهان آماده شده است.
وی افزود: این گزارش مهم است. آزادی مذهبی یک حق بشری است. آزادی مذهبی در قوانین آمریکا آمده است و آزادی مذهبی یک حق بشری است که هر کس، در هر کجا باید از این حق برخوردار باشد.
آقای بلینکن افزود: در گزارش امسال میبینیم که بسیاری از مردم جهان از حق آزادی مذهبی برخوردار نیستند. ۵۶ حکومت جهان محدودیتهای زیادی بر اقلیتهای مذهبی خود اعمال میکنند.
وزیر خارجه آمریکا علاوه بر ایران به روسیه، چین و عربستان سعودی اشاره کرد. او گفت: در روسیه، مقامات همچنان افراد اقلیت مذهبی را مورد آزار قرار میدهند... در عربستان سعودی با اینکه یک میلیون مسیحی حضور دارد، هنوز یک کلیسا در این کشور وجود ندارد... در برخی کشورها از جمله چین، افراد به خاطر باورشان به زندان و شکنجه محکوم شده اند.
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود به افزایش یهودستیزی و کینهتوزی علیه مسلمانان در جهان اشاره کرد. او ضمن اشاره به افزایش یهودستیزی از جمله در آمریکا گفت: باید با این وضعیت مقابله کنیم. آقای بلینکن با اشاره به کینهتوزی علیه مسلمانان در برخی کشورها نیز گفت: ما باید کارهای زیادی انجام بدهیم تا مطمئن شویم با افراد به خاطر دین و باورشان برخورد نشود.
دن نادل، مقام ارشد دفتر آزادی مذهبی پس از وزیر خارجه آمریکا به ارائه توضیحاتی درباره این گزارش پرداخت و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. او درباره «نسل کشی» ایوغورها توسط حکومت چین تاکید کرد که اقدامات آمریکا تاثیرگذار بوده و باز هم ادامه خواهد داشت. به گفته این مقام دولت آمریکا، حکومت چین پیش از این اساسا این موضوع را انکار میکرد اما حالا به جای «انکار» مجبور به «توجیه» شده است.
این نشست با ترجمه همزمان به فارسی از تلویزیون، سایت، یوتیوب و فیسبوک صدای آمریکا به طور زنده پخش شد: