با آغاز ماه مهر، موضوع کمبود معلم در ایران و عدم رسیدگی به مطالبات آموزگاران بار دیگر در رسانهها خبرساز شد. ایران با کمبود بیش از ۱۷۶ هزار معلم مواجه است.
وبسایت «اقتصاد۲۴» از کمبود بیش از ۱۷۶ هزار معلم در کشور خبر داده و مینویسد این در حالی است که بیش از ۸۵ درصد از دانشآموزان کشور در مدارس دولتی تحصیل میکنند.
عدم احراز صلاحیت در فرآیند گزینش داوطلبان آزمون استخدامی آموزش وپرورش به دلایل سیاسی نیز به این معضل دامن زده است.
مواردی چون داشتن تتو و آرایش نامناسب، پوشش نامتعارف، عدم مشارکت در مراسم مذهبی و نماز جمعه و عدم حضور در مناسباتی چون انتخابات و تظاهرات حکومتی تحت آنچه به عنوان «کد ۱۹» شناخته میشود از جمله دلایل عدم احراز صلاحیت هستند.
علاوه بر این، سرکوب فعالان صنفی معلمان از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی پس از اوج اعتراضات آنها در سال ۱۴۰۰ شدت گرفت و شماری از آنها اخراج شدند و عدهای نیز حکم بازنشستگی اجباری دریافت کردند.
وبسایت «اقتصاد ۲۴» در گزارش خود به حقوق پایین معلمان در ایران نیز اشاره کرده و میانگین حقوق معلمان را ۱۶ میلیون و ۴۲۰ هزار تومان عنوان کرده که هم شامل افراد تازه استخدامشده میشود و هم کسانی را دربرمیگیرد که ۳۰ سال یا بیشتر خدمت کردهاند.
دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ادعا کرده بود که با اجرای «قانون رتبهبندی» حقوق معلمان رسمی را افزایش خواهد داد ولی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران و دیگر تشکلهای صنفی معلمان به شیوه اجرای این قانون انتقادهای زیادی دارند از جمله اینکه شماری از فعالان صنفی معلمان از قانون رتبهبندی محروم هستند.
سخنگوی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان به سایت «امتداد» گفته است که در فاصله ۱۴۰۱ تا پایان ۱۴۰۲، دستکم ۸۰ معلم از رتبهبندی محروم شدهاند که این شامل معلمان اخراج شده یا بازخرید، افرادی که حکم انفصال از خدمت گرفتهاند و کسانی که به اجبار بازنشسته شدند میشود.
بیتوجهی مقامات جمهوری اسلامی به معضل کمبود معلم و وضعیت نامساعد معیشتی معلمان در ایران در حالی ادامه دارد که یک کارشناس آموزش و پرورش در گفتگو با وبسایت «جماران» تأکید کرده که آموزش و پرورش در ایران، «طبقاتی» است.
عادل برکم گفته است: «آقایانی که سیاسی و تصمیمگیر هستند، مدارس خصوصی خودشان را دارند و تا این نگاه و این افراد حضور دارند هر سال [اوضاع] بدتر می شود.»
در پی وخامت اوضاع اقتصادی در ایران، اعتراضات و اعتصابات صنفی و کارگری افزایش یافته است.
پس از تجمعات اعتراضی شهریور ماه بازنشستگان فرهنگی مقابل سازمان برنامه و بودجه، سخنگوی وزارت آموزش و پرورش گفت که مبلغ پاداش بازنشستگان ۱۴۰۲ «عدد بسیار بالایی» است و آن را حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرد. بر اساس گزارشها، هنوز هیچ مبلغی به بازنشستگان پرداخت نشده است.
اعتراضات معیشتی طیف گستردهای از مردم ایران از جمله پرستاران، بازنشستگان، کارگران، معلمان، مالباختگان و کارکنان بخش درمان در حالی رو به گسترش است که معاونت سیاسی سپاه پاسداران در نشریه خود خطاب به «وزارتخانههای مرتبط با بازار و اقتصاد» اعلام کرده است که «باید آرایش جنگی بگیرند» و خود را برای «جنگ اقتصادی» آماده کنند.
همزمان برخوردهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی با کارگران، بازنشستگان، معلمان و سایر مزدبگیران در ایران نبز شدت گرفته است.
در این ارتباط، شماری از فعالان صنفی در مناطق مختلف ایران احضار، تهدید و یا زندانی شدهاند.