سریال «تهران»: تقلید وارونه واقعیت از هنر

سریال تهران، با بازی نیو سلطان

بعد از پخش فصل اول سریال «تهران» که در ایران مخاطب فراوان داشت، تماشاگران این سریال با تقلید وارونه واقعیت از هنر رو‌به‌رو شدند و وقوع حوادثی مشابه رویدادهای تخیلی سریال «تهران» - نظیر انفجار در تاسیسات هسته‌ای نطنز و کرج و سوءقصد به سرپرست برنامه مخفی تسلیحات هسته‌ای جمهوری اسلامی - را شاهد بودند.

دونا ایدن، خالق و تهیه‌کننده‌ سریال جاسوسی «تهران» که نمایش فصل دوم آن از روز جمعه ۱۶ اردیبهشت، در شبکه اینترنتی «اپل تی‌وی پلاس» شروع می‌شود، به صدای آمریکا می‌گوید: «موساد بهترین سناریوها را می‌نویسد و بعضی‌ کارها که موساد در تهران انجام داد، برای ما غیرقابل تصور بود.»

خانم ایدن می‌گوید منازعه‌ جمهوری اسلامی با اسرائیل بخشی از زندگی روزانه مردم اسرائیل است و او و همکارانش می‌خواستند در سریال «تهران»، این منازعه هر روزه را نه به صورت کلیشه‌ای، بلکه به طرزی پیچیده‌تر و چندلایه‌تر، به تصویر بکشند. او می‌گوید امیدوار است مردمی که در ایران این سریال را می‌بینند، احساس کنند که فرهنگ و زندگی آنها، به خوبی نمایش داده شده‌‌ است.

موشه زوندر، همکار خانم ایدن و خالق و تهیه‌کننده این سریال که در تولید سه فصل سریال جاسوسی فائدا (Fauda) در باره مبارزه موساد با حماس نیز دست داشت، روز چهارشنبه گذشته در مراسم دیدار با رسانه‌ها در نیویورک به مناسبت آغاز پخش فصل دوم «تهران»، از انگار واقعیت به عنوان «بزرگترین تبلیغ برای سریال تهران» باد کرد.

شروین النابی، آرش مرندی، شیلا وثوق اومی، نیو سلطان، گلن کلوز و شان توب، روی فرش قرمز در مراسم افتتاح اکران فصل دوم سریال تهران در نیویورک

آقای زوندر می‌گوید شنیده است که وقتی تلویزیون، اخبار انفجاری در یکی از تاسیسات هسته‌ای حکومت ایران را نشان می‌داد، تماشاگران سریال «تهران» با خنده می‌گفتند تامار روبینیان مشغول کار است.

تامار روبینیان نام جاسوس زیباروی اسرائیلی قهرمان سریال «تهران» است که نیو سلطان، بازیگر و از افسران سابق ارتش اسرائیل، نقش او را بازی می‌کند.

داستان این سریال از جایی آغاز می‌شود که سازمان موساد، تامار را در پوشش یک مهماندار ایرانی هواپیما، به منظور خرابکاری الکترونیک در تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی، به ایران می‌فرستد. اما این جاسوس اسرائیلی، عاشق یک جوان هکر ایرانی می‌شود؛ جوانی که برای شکستن حصارهای امنیتی نادانسته به او کمک می‌کند.

خانم سلطان می‌گوید پیام‌هایی که در آپارتمان خود در تل‌آویو از سراسر دنیا، به ویژه از ایرانی‌ها می‌گیرد، به او نشان داد که سریال «تهران» دارد کاری بزرگتر از تولید سرگرمی انجام می‌دهد.

شان توب، بازیگر پرسابقه هالیوود که در سریال «میهن» (Homeland) شبکه «شو تایم» نیز در نقش یک مقام امنیتی ایرانی بازی می‌کرد، در مصاحبه با صدای آمریکا می‌گوید، گاهی واقعیت و هنر با هم «مخلوط» می‌شوند.

آقای توب می‌گوید خواندن سناریوها او را که یک بازیگر فیلم‌های هالیوودی است مجاب کرد ایفای نقش در یک کار تلویزیونی برای تهیه‌کننده‌های مستقل اسرائیلی را قبول کند. او می‌افزاید با این‌که دهه‌ها در آمریکا زندگی کرده است، خود را یک ایرانی می‌داند و نمی‌خواهد تصویر بدی از ایرانیان در این سریال نشان داده شود.

اما عامل اصلی چرخش‌های غیرمنتظره داستان‌های سریال «تهران» و آن چه حوادث جاسوسی این سریال را پیش می‌برد، عشق میان آدم‌ها و رابطه‌های پیچیده خانواده‌های ایرانی و اسرائیلی است.

شیلا وثوق اومی، ستاره تئاترهای فارسی‌زبان خارج از کشور، که در سریال تهران نقش همسر بیمار افسر اطلاعاتی سپاه پاسداران را ایفا می‌کند، می‌گوید یکی دو ماه بعد از فیلمبرداری صحنه تظاهرات فعالان سیاسی در خیابان‌های آتن، خبر تظاهراتی به مراتب بزرگتر و گسترده‌تر آبان ۹۸ را شاهد بود، که «در آن هزار و پانصد نفر بر اثر تیراندازی مستقیم ماموران امنیتی جمهوری اسلامی» کشته شدند.

در سریال تهران، ماموران اسرائیلی شخصیت خانم وثوق را از اتاق عمل در بیمارستانی در پاریس می‌ربایند تا شوهر او را برای آزاد کردن جاسوسان دستگیرشده اسرائیلی، زیر فشار قرار دهند.

در فصل دوم سریال، افسر اطلاعاتی سپاه با بازی شان توب، که در آخرین صحنه فصل اول تیر خورده بود، باز می‌گردد تا از خروج جاسوسان اسرائیلی از ایران، جلوگیری کند.

سریال تهران در خیابان‌های آتن، پایتخت یونان، فیلمبرداری شده و برای ایفای نقش‌های ایرانی، بازیگران ایرانی‌تبار از سراسر جهان گردآوری شده‌‌‌اند.

نقش مقابل نیو سلطان، جاسوس اسرائیلی، را شروین النابی یک کرد ایرانی که در لندن بزرگ شده، بازی می‌کند. همچنین آرش مرندی هنرمند ایرانی که در آلمان بزرگ شده، نقش دستیار فرمانده ضداطلاعات سپاه پاسداران را ایفا می‌کند. بازیگر دیگر سریال، الناز نوروزی، مقیم بمبئی است و در فیلم‌های هندی بازی می‌کند. خانم نوروزی به صدای آمریکا می‌گوید که سریال تهران، نخستین پروژه‌ای است که در آن به فارسی بازی کرده.

گلن کلوز، بازیگر پرسابقه سینما و تئاتر آمریکا، سریال تهران را پلی میان فرهنگ‌ها می‌داند و می‌افزاید برای او مهم بود که به فرهنگ شخصیتی که بازی می‌کند، احترام بگذارد. خانم کلوز که در فصل دوم به جمع بازیگران «تهران» پیوسته، می‌گوید وقتی ناچار شد حجاب اجباری را برتن کند، متوجه شد که زنان ایرانی چه می‌کشند.

فصل اول سریال بعد از موفقیت در تلویزیون اسرائیل و نمایش از تلویزیون کشورهای مختلف جهان، توسط شبکه اینترنتی اپل تی‌وی پلاس خریداری شد. دونا ایدن، تهیه‌کننده این سریال، به صدای آمریکا می‌گوید حمایت شرکت اپل کمک کرد که فصل دوم «تهران» در مقیاسی بزرگتر و جهانی‌تر، تولید شود.