تجمع اعتراضی معلمان در ده‌ها شهر و بازداشت برخی فعالان؛ معترضان: «قلم بر تفنگ غالب است»

اعتراض معلمان در ایران (پنجشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۰)

معلمان و بازنشستگان آموزش و پرورش روز پنجشنبه ۲۳ دی در ده‌ها شهر ایران برای چندمین بار طی ماه‌های اخیر دست به تجمع سراسری و گسترده برای بیان مطالبات صنفی و مدنی زدند. این تجمع در برخی شهرها با برخورد نیروهای امنیتی و بازداشت بعضی از معلمان همراه بود.

معلمان معترض در شهرهای مختلف ایران با در دست داشتن پلاکارد و سر دادن شعارهایی خواهان رفع تبعیض، پایان بی‌عدالتی، افزایش حقوق، آزادی معلمان زندانی، آموزش رایگان دانش‌آموزان، مخالفت با روند کنونی خصوصی‌سازی حوزه آموزش، همسان‌سازی بازنشستگان مبتنی بر قانون مدیریت خدمات کشوری و اجرای قانون رتبه‌بندی مشاغل شدند.

این تجمعات هر چند به صورت مسالمت‌آمیز آغاز و حتی در برخی شهرها فقط با سکوت و در دست گرفتن برگه‌هایی که معترضان خواسته‌های خود را روی آن نوشته بودند یا بالا گرفتن قلم‌ها آغاز شد. اما در برخی موارد با ورود نیروهای نظامی و امنیتی به خشونت نیز کشیده شد.

از شعارهای اصلی این تجمع سراسری معلمان ایران «قلم، سلاح من است» و «قلم بر تفنگ غالب است» بود. با این حال محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، از«حضور نیروهای گارد در وسط تجمع و در میان معلمان» برای «ممانعت از تجمع و پراکنده سازی معلمان» در شیراز خبر داد، اقدامی که در نهایت نتوانست مانع برگزاری این تجمع شود.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران در کانال تلگرامی خود از بازداشت «پیروز نامی» دبیر هیات مدیره کانون صنفی معلمان خوزستان خبر داده و نوشته «با پایان یافتن تجمع اعتراضی معلمان خوزستان در اهواز، نیروهای امنیتی این فعال صنفی را دستگیر کرده‌اند و به مکان نامعلومی برده‌اند. گزارش‌ها حاکی از دستگیری تعدادی دیگر از معلمان اهواز است.»

بنا بر برآورد اولیه این شورا، تجمعات اعتراضی روز پنجشنبه ۲۳ دی معلمان در دست‌کم ۷۰ شهر ایران برگزار شده است. این در حالی است که بنا بر برخی گزارش‌های منتشره در رسانه‌های اجتماعی، دست کم صد شهر ایران صحنه این تجمعات بوده‌اند.

معلمان و بازنشستگان معترض که امروز در تهران روبروی مجلس شورای اسلامی و در شهرهای مختلف مقابل ساختمان‌های آموزش و پرورش تجمع کردند، در قطعنامه پایانی خود اعلام کردند «با تورم افسار گسیخته‌ای که معیشت عامه مردم را به خطر انداخته است، ترمیم حقوق کارمندان از ابتدایی‌ترین وظایف دولت‌هاست.»

در این بیانیه تاکید شده «لوایحی چون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، رتبه‌بندی معلمان و قانون مدیریت خدمات کشوری که به منظور ترمیم حقوق فرهنگیان و کارمندان است، تا این زمان یا قابلیت اجرایی نیافته یا به شکلی ناقص اجرایی شده و تغییری حداقلی را در معیشت فرهنگیان موجب نشده است.»

این تجمع‌کنندگان به برخورد امنیتی نهادهای حکومتی نیز اعتراض کردند و خواستار «آزادی معلمان دربند و مختومه شدن پرونده فعالان صنفی و توقف احضار و بازجویی معلمان توسط حراست‌ها و نهادهای امنیتی» شدند.

همچنین شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران خطاب به حاکمان و مسئولان جمهوری اسلامی در بیانیه خود هشدار داده که «هیچ بهانه‌ای اعم از تحریم، به خطر افتادن امنیت ملی، زمینه برای سو استفاده بیگانگان و معاندان و بهانه‌هایی از این دست برای هیچ شخصی قابل پذیرش نبوده چرا که دست غارتگران و متجاوزان به حقوق ملت برای آحاد جامعه به ویژه فرهنگیان کاملا رو شده است.»

تجمع امروز، چندمین اجتماع سراسری معلمان و بازنشستگان آموزش و پرورش ایران است که در آن بر خواستار «همسان‌سازی و رتبه‌بندی قانونی» و اجرای کامل آن می‌شوند.