«صبغت احمدی» سخنگوی وزارت خارجه افغانستان، در واکنش به گفتوگو میان دولت ایران و گروه طالبان، گفته است که تلاش برای برقراری صلح در افغانستان باید از طریق دولت این کشور باشد.
احمدی گفته است که دولت افغانستان «از تلاش هر کشوری برای آوردن صلح» در این کشور استقبال میکند. وی به بیبیسی گفت که این گفتوگوها باید «به رهبری و مالکیت افغانها» باشد.
صبح روز پنجشنبه محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی، گفته بود که مذاکره مقامهای ایرانی با طالبان «با هماهنگی دولت افغانستان» انجام شده و اضافه کرده بود تاکنون در گزارشی ندیده است که «دولت افغانستان از مذاکرات ایران و طالبان ناراضی باشد.»
مقامهای ایران، از جمله علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، طی هفتههای اخیر خبر دادند که میان ایران و گروه طالبان گفتوگوهایی انجام شده است، گفتوگوهایی که مقامهای ایران آن را تلاشی برای رسیدن به صلح در افغانستان عنوان کردند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم اخیرا گفته بود هیات طالبان یکشنبه در تهران با عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امورخارجه ایران گفتوگو کردهاند.
خبر مذاکره میان ایران و طالبان، تقریبا یک هفته پس از برگزاری نشستی در ابوظبی با حضور با حضور نمایندگانی از دفتر سیاسی و شاخه نظامی طالبان و نمایندگانی از دولتهای آمریکا، پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی اعلام شد.
سخنگوی گروه طالبان هم اخیرا گفتوگو با ایران را تایید کرده و گفته بود هدف از این مذاکرهها «حالت بعد از اشغال» و «اعاده صلح و امنیت» در افغانستان است.
این نخستین بار نیست که خبر گفتوگو میان دولت ایران و گروه طالبان منتشر میشود. پاییز سال ۱۳۹۵ وبسایت اصولگرای جهان نیوز خبر داده بود که ملا منصور، رهبر پیشین طالبان، حدود دو ماه در ایران حضور داشته و «مذاکرات متنوعی با نهادها و دستگاههای مختلف» انجام داده بود. او یک هفته پیش از به قتل رسیدن، ایران را ترک کرده بود.
پیشتر برخی مقامهای افغانستان - از جمله محمد معصوم استانکزی، رئیس امنیت ملی و شریف یفتلی رئیس ستاد ارتش افغانستان - گفته بودند که ایران با گروه طالبان رابطه دارد، به آنها کمک کرده و «سلاح و تجهیزات نظامی» در اختیارشان قرار میدهد.
جان بس، سفیر آمریکا در افغانستان هم بهار سال جاری به بیبیسی گفته بود سپاه پاسداران برای گروه طالبان «پشتیبانی لجستیکی» فراهم میکند.
ایران همواره هرگونه کمک یا رابطه با گروه طالبان را رد کرده است.
براساس گزارشها دولت ایالات متحده قصد دارد تعداد نظامیان خود در افغانستان را به نصف رسانده و ۷ هزار نفر از آنان را از این کشور خارج کند.
بر اساس تازهترین گزارش بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، وضعیت کنترل دولت افغانستان بر مناطق این کشور رو به کاهش است و کنترل دولت افغانستان از ۷۲ درصد در آبان سال ۱۳۹۴، به ۵۶ درصد در سال جاری کاهش پیدا کرده است.