سقوط شهر حماه؛ مخالفان اسد برای پیشروی به سوی حمص آماده می‌شوند

پوستر سوزانده‌شده بشار اسد در میدان صلاح‌الدین الجابری شهر حلب. پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳

شبه‌نظامیان مخالف بشار اسد روز پنجشنبه ۱۵ آذر در ادامه پیشروی‌های سریع خود در سوریه موفق به تصرف شهر حماه شدند.

ارتش سوریه مدعی است برای «محافظت از جان غیرنظامیان و جلوگیری از جنگ شهری» به اطراف این شهر عقب‌نشینی کرده است.

اما شبه‌نظامیان می‌گویند آماده پیشروی به سمت شهر حمص، واقع در جنوب حماه، هستند. حمص در چهارراه بزرگ سوریه قرار دارد و دمشق را به شهرهای ساحلی و شمالی این کشور متصل می‌کند.

شبکه خبری الجزیره ویدیوهایی از داخل حماه منتشر کرده است که در آن برخی از شبه‌نظامیان برخورد دوستانه‌ای با غیرنظامیان دارند و برخی دیگر سوار بر خودروهای نظامی و موتور سیکلت در حال دور زدن در خیابان‌ها و میادین این شهر هستند.

در این حال، برخی تصاویر منتشر شده حاکی از آن است که فرودگاه نظامی حماه به دست شبه‌نظامیان مخالف اسد افتاده است.

خبرگزاری رویترز نوشت: حماه در جریان جنگ داخلی سوریه هرگز تحت تسلط شبه‌نظامیان مخالف اسد قرار نگرفته بود و سقوط این شهر تحولی چشمگیر قلمداد می‌شود.

  • هیئت تحریرالشام

قدرتمندترین جناح شورشی در میان مخالفان بشار اسد، گروه «هیئت تحریرالشام»، شاخه سابق گروه تروریستی القاعده در سوریه است که ایالات متحده نیز آن را در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داده است.

ابومحمد الجولانی، رهبر هیئت تحریرالشام، روز چهارشنبه ۱۴ آذر از قلعه تاریخی حلب دیدار کرد. پیش از آغاز جنگ داخلی سوریه، حلب بزرگ‌ترین شهر و پایتخت اقتصادی این کشور بود.

  • مواضع دیگر کشورها

ترکیه، اصلی‌ترین حامی خارجی مخالفان بشار اسد در شمال غرب سوریه، هرگونه دخالت در پیشروی‌های ناگهانی شبه‌نظامیان سوری در روزهای اخیر را تکذیب کرده است.

در این میان، روسیه، جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های شبه‌نظامی شیعه تحت حمایت تهران، اصلی‌ترین حامیان بشار اسد در جریان خونین ١٣ ساله در سوریه، هر کدام به دلایلی در سالیان اخیر نتوانستند از حکومت اسد حمایت نظامی کنند.

برای مثال، روسیه طی نزدیک به سه سال گذشته درگیر تهاجم به اوکراین بوده‌ است.

حزب‌الله، اصلی‌ترین گروه نیابتی حکومت ایران و از تاثیرگذارترین حامیان بشار اسد، نیز به دنبال حملات تلافی‌جویانه اسرائیل به مواضع این گروه در لبنان و سوریه و کشته‌شدن بخش اعظم کادر رهبری آن، موقعیتی ضعیف و شکننده دارد.

در همین ارتباط، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در روزهای گذشته اعلام کرد که این کشور تحولات جاری در سوریه را از نزدیک رصد می‌کند و آماده دفاع از منافع خود است.

روزنامه «تایمز اسرائیل» نیز روز پنجشنبه به نقل از یک مقام این کشور گزارش داد که یک طرف درگیری‌های جاری در سوریه، جهادی‌های سلفی و طرف دیگر، حزب‌الله و جمهوری اسلامی هستند و به همین خاطر، علاقمند است که هر دو طرف با ادامه جنگ، یکدیگر را تضعیف کنند.

به گفته او، اسرائیل از هیچ طرفی حمایت نمی‌کند و برای هر سناریوی احتمالی آماده است.

در جریان جنگ داخلی سوریه، نزدیک به ۵۰۰ هزار شهروند سوریه‌ای کشته و میلیون‌ها تن آواره شده‌اند.