مقامات ارشد آمریکا میگویند ترکیه و نیروهای شبهنظامی همپیمانش در حال تقویت نیروها در امتداد مرز با سوریه هستند؛ امری که نگرانیها را درباره آماده شدن آنکارا برای یک حمله بزرگ به مناطقی که در کنترل کردهای سوری مورد حمایت آمریکا است، افزایش داده است.
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در گزارشی اختصاصی مینویسد، به گفته مقامات آمریکایی این نیروها شامل شبهنظامیان، کماندوهای ترکیه و واحدهای توپخانهای در مقیاس وسیع هستند که در نزدیکی کوبانی، شهری با اکثریت کردنشین در شمال سوریه و مرز ترکیه، متمرکز شدهاند.
یکی از مقامات آمریکایی گفت احتمال دارد عملیات فرامرزی ترکیه بهزودی آغاز شود.
این تحرکات که پس از سقوط حکومت بشار اسد در اوایل دسامبر آغاز شد، به نظر میرسد مشابه تحرکات نظامی ترکیه پیش از حمله این کشور در سال ۲۰۱۹ به شمال شرق سوریه است.
بر اساس گزارش والاستریت ژورنال، یکی دیگر از مقامات آمریکایی تأکید کرد که «ما بر این موضوع تمرکز کردهایم و برای خویشتنداری [بر ترکیه] فشار میآوریم.»
الهام احمد، یکی از مقامات اداره مدنی کردهای سوریه، روز دوشنبه به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، اعلام کرد که عملیات نظامی ترکیه محتمل به نظر میرسد و از او خواست تا از رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، بخواهد نیروهای خود را به آن سوی مرز نفرستد.
احمد در نامهای که والاستریت ژورنال آن را دیده است، به رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفت ترکیه به دنبال «ایجاد کنترل عملی بر سرزمین ما پیش از آغاز به کار شماست تا شما را مجبور کند که بهعنوان حاکمان این منطقه با آنها تعامل کنید».
او همچنین نوشته است که «اگر ترکیه حمله خود را پیش ببرد، پیامدهایش فاجعهبار خواهد بود.»
سخنگوی سفارت ترکیه در واشنگتن فورا به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ نداد.
تهدید ترکیه، «نیروهای دموکراتیک سوریه» را که متشکل از شبهنظامیان مسلح به رهبری کردها است در موقعیتی آسیبپذیر قرار داده است. این گروه همراه با نیروهای آمریکایی در شمال شرق سوریه بقایای داعش را تعقیب میکنند.
تهدید ترکیه علیه آنها در حالی است که تنها چند هفته به پایان کار دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا باقی مانده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هفته گذشته برای بحث درباره آینده سوریه و کسب تضمینهایی از اردوغان درخصوص محدود کردن عملیات علیه نیروهای کرد به ترکیه سفر کرد. به نوشته والاستریت ژورنال اما مذاکرات آتشبس که با میانجیگری آمریکا بین کردهای سوری و شورشیان مورد حمایت ترکیه در کوبانی جریان داشت روز دوشنبه بدون دستیابی به توافق شکست خورد.
با این حال، خبرگزاری رویترز روز سهشنبه به نقل از متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گزارش داد که آتشبس بین ترکیه و «نیروهای دموکراتیک سوریه» در اطراف شهر منبج در شمال سوریه تا پایان هفته تمدید شد.
به گفته سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه، این نیروها اکنون شاهد «تجمعهای نظامی قابل توجه» در شرق و غرب شهر هستند.
سقوط حکومت بشار اسد بهدست گروههای شورشی به رهبری «هیئت تحریر شام» که پیشتر وابسته به القاعده بود، آینده سوریه را در هالهای از ابهام قرار داده و موجب درگیریهای دوباره بین کردهای سوریه و شورشیان مورد حمایت ترکیه شده است.
سقوط اسد باعث افزایش عملیاتهای ترکیه علیه نیروهای دموکراتیک سوریه شده است؛ نیروهایی که آنکارا آنها را شاخهای از «حزب کارگران کردستان» میداند که چندین دهه با آنکارا در جنگ بوده است.
دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری در روز دوشنبه، تحولات منجر به سقوط حکومت بشار اسد در سوریه از سوی شورشیان مخالف او را «تصرف غیردوستانه» این کشور از سوی ترکیه توصیف کرد.