دیدار کلینتون و لاورف در آستانه نشست ژنو


هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا روز جمعه در مسکو با همتای روس خود به گفتگو نشست. این گفتگوها پیشاپیش کنفرانس بین المللی بررسی بحران سوریه در روز شنبه در ژنو انجام شد. هنوز گزارشی از گفتگوها نرسیده است، اما وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای که روز جمعه منتشر کرد از عدم دعوت ایران، عربستان سعودی، اردن و لبنان برای حضور در کنفرانس ژنو در روز شنبه ابراز تأسف کرد. در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه آمده است: «پیشنهاد روسیه (برای شرکت دیگر کشورهای منطقه) به خصوص ایران، با مخالفت همه جانبه طرف آمریکایی مواجه شد.»
این بیانیه اجلاس ژنو را حرکتی مثبت خوانده وابراز امیدواری کرده مکانیزمی درباره چگونگی آتش بس و خروج نیروهای دولتی و شورشیان از شهر بوجود آید که باعث ایجاد «جو مناسبی» برای انتقال سیاسی گردد.

دیدار کلینتون و سرگئی لاوروف در سنت پیترزبورگ به منظور کوشش برای برطرف ساختن اختلاف نظرها درباره طرح انتقال قدرت در دمشق صورت گرفت.

قدرت های جهانی و منطقه ای قصد دارند روز شنبه به دعوت کوفی عنان فرستاده بین المللی برای حل بحران سوریه در ژنو جمع شوند. آقای عنان می خواهد بازیگران جهانی با عقاید جدیدی برای برخورد با مناقشه سوریه موافقت کنند.

منابع دیپلماتیک سازمان مل متحد می گویند عنان تشکیل یک دولت وحدت ملی در سوریه را پیشنهاد می کند که بشار اسد را آشکارا کنار نمی گذارد، اما کسانی را که ممکن است شرکت آنها بر ثبات کشور تاثیر منفی بگذارد شامل نمی شود.


لاورف گفته است مردم سوریه خودشان باید درباره هر راه حلی تصمیم بگیرند. او گفت روسیه، متحد دیرینه بشار اسد، از مداخله خارجی حمایت نخواهد کرد. در طول بحران سوریه، روسیه حاضر نشده است از اسد بخواهد قدرت را رها کند.

گروه های اپوزیسیون سوریه می گویند آنها هیچ طرح انتقال سیاسی را که آشکارا خواهان کناره گیری اسد نشود قبول نخواهند کرد.

لاوروف گفت مقصود از کنفرانس ژنو این است که از طرح کوفی عنان حمایت کند، و باید شرایطی برای پایان دادن به خشونت و آغاز یک گفت و شنود ملی با شرکت تمام جناح های سوری وضع شود.

پیشتر در روز پنجشنبه، هیلاری کلینتون در لاتویا به خبرنگاران گفت هر راه حلی باید با معیارهای بین المللی حقوق بشر ، یک دولت پاسخگو، حکومت قانون و فرصت برابر برای تمام مردم سوریه تطبیق کند.

لاوروف همچنین خودداری از دعوت ایران برای شرکت در کنفرانس ژنو را یک اشتباه دانست و این کشور را یک بازیگر متنفذ منطقه ای توصیف کرد. امریکا با گنجاندن ایران در جلسه مخالفت کرده است.

در همین حال رییس جمهوری سوریه در مصاحبه ای با یک ایستگاه تلویزیونی ایران فشار خارجی را برای پایان دادن به سرکوب های در این کشور رد کرد. تلویزیون ایران روز پنجشنبه مصاحبه نادری با بشار اسد رییس جمهوری سوریه پخش کرد که او در آن، فشار خارجی برای پایان دادن به سرکوب قیام مردم را رد می کند.

یک مترجم فارسی به نقل از اسد گفت فشار خارجی در گذشته تاثیر نداشته است و در آینده نیز تاثیری نخواهد داشت.

مترجم همچنین بنقل از اسد گفت رئیس جمهوری سوریه مقامات ترکیه را به دنبال کردن سیاست هایی متهم کرد که به کشته شدن سوری ها منجر می شود. اما، مترجم گفت رهبر سوریه بین دولت ترکیه و آنچه آن را نظر مثبت مردم ترکیه نسبت به سوریه نامید تقاوت گذاشت.

تلویزیون ایران گفت مصاحبه هفته پیش انجام گرفته است.


روز پنجشنبه همچنین، امریکا گفت شدت گرفتن خشونت در اطراف دمشق نتیجه حملات اسد به مردم سوریه است و نشان می دهد که او کنترل بر پایتخت را از دست می دهد.
ویکتوریا نولاند سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت واشنگتن خشونت علیه مردم بی گناه را از هر طرف محکوم می کند.

این تحولات در حالی روی می دهد که کمیته بین المللی صلیب سرخ گفت جنگ بین نیروهای دولتی وشورشیان در شهر حمص ادامه دارد، و از کوشش های امدادگران برای خارج ساختن بیماران و مجروحان جلوگیری می شود.