کرۀ جنوبی از هفتۀ آینده از ایران نفت نمی خرد

نفتکش ایرانی موسوم به دلوار، حامل نفت خام ایران

کرۀ جنوبی، چهارمین خریدار عمدۀ نفت ایران است که از اول ژوئیه، همزمان با قطع بیمۀ نفتشکهای حامل نفت ایران، به خرید نفت از آن کشور پایان می دهد.

کرۀ جنوبی نخستین مصرف کنندۀ آسیایی نفت خام ایران است که اعلام کرده واردات خود را از آن کشور از اول ماه ژوئیه- درست یک هفتۀ دیگر- متوقف خواهد کرد.

خبرگزاری رویترز گزارش می دهد از آنجا که اتحادیۀ اروپا تانکرهایی را که حامل نفت خام ایران باشند، از اول ژوئیه- ماه آیندۀ میلادی- بیمه نخواهد کرد، کرۀ جنوبی می گوید از این پس نفت خام ایران را وارد نمی کند.

منع بیمۀ نفتکشها، حمل نفت ایران را تقریباً ناممکن می کند. این تحول در پی فعالیتهای تازۀ غرب برای تحت فشار گذاردن جمهوری اسلامی درخصوص فعالیتهای هسته ای اش رخ داده است.

کرۀ جنوبی از نظر امنیتی به ایالات متحده وابسته است، اما به سبب فقر منابع طبیعی، به ایران روی کرده و طی سال گذشتۀ میلادی نزدیک به نه و نیم درصد از نیازهای خود به منابع خام جایگزین را از راه خرید نفت خام ایران تأمین کرده است.

طی بیانیه ای مشترک، وزارتخانه های اقتصاد، دارایی و امورخارجۀ کرۀ جنوبی اعلام کرده اند که تلاش دولت آن کشور بر آن متمرکز است که توقف خرید و واردات نفت خام از ایران، بر صنایع داخلی کرۀ جنوبی و صادرات محصولاتش به ایران، حداقل تأثیر را داشته باشد.

پنج هفتۀ پیش، خبرگزاری رویترز از قول منابع کره ای نوشت که کرۀ جنوبی نخستین کشور آسیایی خواهد بود که خرید نفت از ایران را متوقف خواهد کرد، و بیانیۀ رسمی که از سوی دولت کرۀ شمالی منتشر شده، به این گفته، رسمیت بخشیده است. کرۀ جنوبی چهارمین خریدار عمدۀ نفت خام ایران است.

تدابیر برخی کشورها برای ادامۀ خرید نفت ایران یا تأمین نفت از منابع دیگر

از اول ژوئیه و همزمان با قطع بیمۀ نفتکشهای حامل نفت خام ایران، ژاپن مستقلاً نفتی را که از ایران می خرد، بیمه خواهد کرد، چین از ایران خواسته است تا همچنان به آن کشور نفت خام بدهد، و هند می گوید به پالایشگاههای دولتی خود اجازۀ وارد کردن نفت ایران را می دهد؛ به این دلیل که جمهوری اسلامی طی توافقی با هند، قراراست خود، محموله های نفت خامی را که هند از ایران می خرد، بیمه کند.

واردات نفت خام ایران توسط کرۀ جنوبی طی ماه مه- ماه گذشتۀ میلادی- در قیاس با یک سال قبل، نزدیک به چهل درصد کاهش یافت.

کرۀ جنوبی برای جبران کمبود نفت، به دیگر تولیدکنندگان نفت خاورمیانه روی کرده است که از جملۀ آنها عربستان سعودی است که بزرگترین صادرکنندۀ نفت جهان است، نیز امارات متحدۀ عربی، کویت و قطر نیز در میان کشورهایی هستند که کرۀ جنوبی از هفتۀ آینده از آنها نفت خواهد خرید.

مقامهای کرۀ جنوبی می گویند نمی خواهند صادرات محصولات خود به ایران را به شکلی چشمگیر کاهش دهند، اما از میزان صادرات به ایران کم خواهند کرد، چون نمی خواهند نقدینگی خود را به خطر اندازند.

به سبب آنکه ایالات متحده و اتحادیۀ اروپا کشورهای طرف معامله با ایران را مورد تحریم قرار می دهد، ممکن است نقدینگی این کشورها در معاملات، به مخاطره بیافتد.